Bild på Brasiliens nya president Lula Da silva som lovar att skydda landets natur, särskilt amazonas
Bildtext: I oktober 2022 stod det klart att Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) utsetts till Brasiliens nya president. Lula har uttalat löften om att vilja återuppta landets ledande roll i kampen mot klimatkrisen och att beskydda dess unika natur, särskilt Amazonasskogen.

Efter den 30 oktober 2022 stod det klart att brasilianska folket valt en ny president: Luiz Inácio Lula da Silva (känd som Lula), från Arbetarpartiet.

Lula gick till val med löften om att stoppa avskogningen i Amazonas och säkra urfolkens rättigheter, inklusive rätten till sitt rättmätiga land. Han har sagt sig vilja få ett slut på olaglig avverkning och gruvdrift, och att han vill förena ett Brasilien som upplevt djupa splittringar efter fyra år av Jair Bolsonaros turbulenta styre.

Har tidigare kopplats till minskad avskogning

Den nyvalde presidenten Lula har även suttit på presidentposten i Brasilien förut, och har två mandatperioder bakom sig. Under Lulas tidigare styre, mellan 2003 och 2010, såg man att avskogningen av de brasilianska delarna av Amazonas minskade med hela 80 procent. En nyligen genomförd analys på uppdrag av Carbon Brief, uppskattar att Lulas seger i årets val kan komma att minska avskogningen i Amazonas med hela 89 procent, det kommande decenniet.

Knapp seger över Bolsonaro

Lula valdes med skrämmande liten marginal – med endast 50,9 procent av rösterna. Hans nyvalda regering står inför betydande utmaningar och kommer behöva återuppbygga det som gick förlorat under styret av den miljö- och urfolksfientliga Bolsonaro-regeringen. Under Bolsonaro försvagades eller avskaffades ett flertal institutioner och rättigheter, och det kommer att krävas en stor ansträngning att få dessa på plats igen.

Dessutom kvarstår risken att en stor del av den kommande brasilianska kongressen fortsätter fatta beslut som hotar miljön och mänskliga rättigheter.

Det är avgörande att de löften Lula har gett under valrörelsen blir till konkret handling.

LÄS MER: Vad borde Lula’s seger betyda för handelsavtalet EU-Mercosur?

Miljöpolicies och organ för att övervaka, bevara och återställa skogsmarker och andra miljöer måste återinföras. Urbefolkningar och traditionella samhällen måste garanteras rättigheter, mark och skydd. Civilsamhället och sociala rörelser måste garanteras rätten till delaktighet och medbestämmande.

Tillsammans med organisationer vi på Greenpeace jobbar med på plats i Brasilien, och miljontals brasilianare, kommer vi fortsätta arbetet för en grön, rättvis och fredlig framtid där demokratin och Amazonas kan blomstra.

Var med och skydda Amazonas

Vi måste göra allt vi kan för att skydda Amazonas. Våra planer är många och ambitiösa, men vi behöver fler engagerade privatpersoner som stöttar oss då vi inte tar emot en enda krona från företag eller myndigheter.
Bli månadsgivare idag så är du med och kämpar tillsammans med oss på plats i Amazonas varje dag. Du kan även stötta vårt arbete genom att swisha ett valfritt bidrag.