Amazonas, augusti 2020. @Christian Braga / Greenpeace

Greenpeace Brasilien kan nu visa nytagna bilder från 16-21 augusti av skogsbränderna som nu härjar i Amazonas. De dramatiska bilderna visar den vidsträckta förödelsen av regnskogen, inklusive de områden som ska vara skyddade, trots den brasilianska regeringens order om förbud mot skogsbränder från 16 juli.

Enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) registrerades 29 308 skogsbränder i Amazonas i augusti – det högsta antalet på ett decennium. Men siffrorna är än så länge preliminära. På grund av tekniska problem hos en NASA-satellit i mitten av augusti är det faktiska antalet bränder ännu högre. 

Amazonas, augusti 2020. @Christian Braga / Greenpeace

Brasiliens regering fortsätter förneka bränderna

“Medan president Bolsonaro fortsätter att förneka att Amazonas brinner och istället kommer med marknadsföringstrick som att kalla in militären, fortsätter skogen att brinna. Skogarna är inte bara ett hot mot klimatet och biologisk mångfald, brandröken är ytterligare en hälsofara mot landets befolkning som är hårt drabbat av Covid-19. Kombinationen av dessa två kriser kan ha katastrofala konsekvenser för sårbara grupper som Amazonas urfolk och lokala samhällen”, säger Rômulo Batista från Greenpeace Brasilien.

Amazonas, augusti 2020. @Christian Braga / Greenpeace

Varför brinner Amazonas?

“Bränderna i Amazonas är inte naturliga. De startas illegalt av bönder och skogsavverkare för att frigöra mark för jordbruk och boskapsuppfödning. Vad vi ser nu är konsekvensen av Bolsonaros farliga agenda som systematiskt har nedmonterat landets miljöpolitik sedan han kom till makten. Förra året, väckte bilderna på Amazonas i lågor rubriker världen över. I år upprepar sig tragedin. Trots det vill regeringen skära i miljödepartementets budget nästa år” fortsätter Batista.
Människans exploatering av natur och djur eldar inte bara på den pågående klimatkrisen. Den är även en stor bidragande orsak till pandemiers uppkomst. Greenpeace kräver att regeringar och näringslivsaktörer slutar göra affärer med företag som bidrar till skogsförstörelse och att handelsavtal sätts upp som främjar hållbarhet och sätter natur, människor och djurs bästa före kortsiktiga vinster.