Skog täcker cirka 40 procent av Europas landyta, som karakteriseras av gröna och frodiga landskap. Men när vi gräver djupare i statistiken framträder en dystrare verklighet gällande skogarnas tillstånd. Här är fem saker du förmodligen inte visste om det aktuella tillståndet för europeiska skogar.

1. Mångfalden är hotad

Hela 75 procent av Europas skogar visar ett oroande mönster – de består av träd som är i samma ålder. Dessutom består nästan en tredjedel av EU:s skogar av endast en typ av trädslag, främst barrträd. Denna monokultur, driven av en intensiv industriell skogsförvaltning, utgör ett allvarligt hot mot den naturliga mångfalden i dessa ekosystem.

2. Vi håller på att förlora våra inhemska och högsta träd

Drought in Northern Italy. © Lorenzo Moscia / Greenpeace
© Lorenzo Moscia / Greenpeace

Inhemska träd är sådana som inte finns någon annanstans på jorden. Mer än hälften av Europas inhemska träd är utrotningshotade, exempelvis hästkastanj, europeiska askträd och rönnträd. Samtidigt förlorar vi Europas högst växande träd. Tungt förvaltade skogar med få, vanligtvis snabbväxande, trädarter och jämngamla träd ersätter de mångsidiga och ekologiskt värdefulla gammelskogarna som en gång frodades på kontinenten, vilket kraftigt påverkar den lokala biologiska mångfalden.

3. Skogarna blir mer sårbara

Skogar med olika trädslag, åldrar och tillväxtstadier är motståndskraftiga mot klimatkrisen och dess effekter. De lagrar även stora mängder kol och tillhandahåller viktiga resurser som trä. Dessutom spelar dessa olika skogar en viktig roll för att rena luft, filtrera vatten, kontrollera översvämningar, förhindra erosion och bevara den biologiska mångfalden. Men det industriella skogsbruket har skadat de europeiska skogarnas komplexitet avsevärt, vilket påverkar mångfalden av växter och djur. Denna brist på mångfald har försvagat skogens motståndskraft. Dödligheten för trädkronor har fördubblats sedan slutet av 1900-talet och över 60 procent av alla träd utsätts för hot från bränder, skadedjur och stormar. 

4. Vi har redan förlorat 97 procent av all gammelskog i Europa

Illegal Logging in the Făgăraș Mountains in Romania. © Cristian Grecu / Greenpeace
© Cristian Grecu / Greenpeace

Gammelskogar och andra naturliga skogar utgör några av de rikaste skogsekosystemen. Dessa skogar spelar en avgörande roll för att bevara hela vår planets ekosystem och fungerar som en skyddande barriär mot konsekvenserna av klimat- och naturkrisen. Tyvärr är gammelskogar inom EU begränsade i storlek och finns bara i fragmenterade fickor. I dag utgör de mindre än tre procent av den totala skogsarealen i EU.

5. Europas biologiska mångfald minskar

Juvenile Ural owl in Central Estonia. © Greenpeace / Karl Adami
© Greenpeace / Karl Adami

Istället för att vara en levande plats för biologisk mångfald har det ohållbara industriella skogsbruket gjort våra skogar till livsmiljöer där många arter inte längre kan leva. Enligt Birdlife International är mer än en fjärdedel av alla fågelarter som härstammar från skogen på tillbakagång. Den europeiska minken och den bayerska åkersorken är båda kritiskt hotade – bara ett steg från utrotning, och många fler arter är sårbara eller hotade. Avverkning, kalhyggen och borttagande av död ved, stubbar och träd som utgör habitat för växter och djur har en betydande negativ inverkan på skogsberoende arter som insekter, däggdjur, icke-kärlväxter och häckande fåglar.

Det nuvarande tillståndet för Europas skogar kräver brådskande och beslutsamma åtgärder

Bild från 2021 när aktivister från Greenpeace var på plats i Muonio sameby för att protestera mot Sveaskogs planerade avverkningar av lavskogar som är viktiga renbetesområden.

Giriga företag, med stöd av banker som tillhandahåller miljarder euro, exploaterar och förstör naturen i Europa och världen över. Det är dags att motverka profitörerna som riskerar vårt välbefinnande och vår biologiska mångfald. Europeiska beslutsfattare måste ta sitt ansvar för att skydda och återställa Europas skogar på allvar. Till att börja med måste de omedelbart avsluta exploateringen av gammelskog och övergå till naturnära skogsbruk.

Vi behöver akuta statliga åtgärder för att mildra effekterna av klimatkrisen, stoppa profitörerna och sätta naturen först.

Läs Greenpeaces krav för att stärka den biologiska mångfalden och tillståndet i Europas skogar här.