Nyligen presenterade regeringen en ny skogsutredning. Greenpeace ser med stor oro på utredningens direktiv, som endast lutar sig mot de stora skogsaktörernas vinstintressen. Utredningen är ett högt spel som kommer med ett högt pris, som vi alla riskerar att få betala för, skriver vi i en debattartikel i Land Lantbruk.

Skogsjättar, privata skogsägare, regeringen och miljörörelsen har alla en sak gemensamt: vi vill att skogsbruket ska bedrivas på ett annat sätt än i dag. Alla ser vi brister i dagens system, men från olika infallsvinklar. Medan de stora skogsaktörerna och regeringen vill se mindre byråkrati och större frihet att skövla skog utifrån ekonomiska intressen, vill miljörörelsen skydda mer natur för att stärka den biologiska mångfalden, minska utsläppen och underlätta att vistas i vackra miljöer. Mellan dessa intressen hamnar privata skogsägare ofta i kläm. 

Konflikterna kommer tyvärr inte att lösas utifrån de direktiv som regeringen har gett den nya skogsutredningen. 

Som direktiven till utredningen nu är utformade så ser regeringen enbart till skogsjättarnas intressen, som styrs av kortsiktiga kvartalsrapporter och där produktionen hela tiden måste öka för att kunna tjäna mer pengar. Alla hinder som står i vägen för ökad produktion måste bort för att verksamheten ska vara lönsam. Detta är ett systemfel och utgår från ett otidsenligt sätt att sätta värde på skogen. I dag tjänar du mer pengar på att avverka din skog och låta den bli till engångsprodukter som pappkartonger, än att avverka den mer eftertänksamt och skapa långlivade produkter. Än mindre tjänar du på att låta skogen stå och fungera optimalt som kollager och hem åt många hotade arter som är av värde för hela samhället.

Systemfelet påverkar många privata skogsägare. Därför hade utredningen behövt titta närmare på hur de som inte får, kan, eller vill avverka sin skog, kan ersättas ekonomiskt. Det skulle även minimera den eventuella känslan av att miljörörelsen förstör deras kapital när avverkningar stoppas genom exempelvis inventeringar, överklaganden eller blockeringar – och därmed kunna mildra konflikten om skogen. Men statliga stöd vill sannolikt inte regeringen rikta fokus mot, efter att tidigare ha minskat stöden för just skydd och skötsel av värdefull natur och gjort det än svårare för skogsägare som hamnar i kläm mellan olika intressekonflikter. Istället vill regeringen nu försöka tysta miljörörelsen genom färre avverkningsanmälningar och minska möjligheten att överklaga ärenden. Det är inte lösningsorienterat.

Greenpeace uppmanar regeringen och utredaren att komma ihåg att Sverige har skrivit under internationella mål om 30 procent skydd av värdefull natur till 2030, vi ska följa Århuskonventionen och inte minst de mänskliga rättigheter som rör samer. Om Sverige struntar i dessa internationella överenskommelser kan det resultera i höga böter – något som vi alla, det vill säga skattebetalarna, riskerar att få betala för. Det framstår som absurt när det svenska folket är benägna att betala för att stärka den biologiska mångfalden, inte betala för att förstöra den.

Den nya skogsutredningen har därför helt fel inriktning. Den visar att regeringen fortsatt inte har förstått konflikten kring skogen och ser för ensidigt på vilket värde skogen har.

Debattartikeln finns även att läsa i Lant Lantbruk.