COP26 har inletts med ett tillkännagivande att fler än 100 länder, däribland Brasilien, enats om att stoppa skogsskövlingen senast 2030. Det låter ju positivt – men är det verkligen goda nyheter? I praktiken innebär avtalet snarare att man ger klartecken för fortsatt skövling av Amazonas skogar i ytterligare ett decennium. 

“Det finns goda skäl till att Brasiliens president Jair Bolsonaro känner sig trygg med att skriva på det här avtalet. Det ger nämligen grönt ljus för ytterligare ett decennium av skogsförstörelse och är inte heller bindande. Samtidigt är Amazonas vid bristningsgränsen och klarar inte av fler år av avskogning. Urfolken kräver att 80 procent ska skyddas till 2025 och de har helt rätt – det är det som krävs. Klimatet och naturen har inte råd med det här avtalet”, säger Carolina Pasquali från Greenpeace i Brasilien.

Det nya avtalet om att sluta skövla skog senast 2030 ersätter den tidigare deklarationen om skogar från 2014 (New York Declaration on Forests), som Brasilien aldrig skrev under. Deklarationen innehöll åtaganden där stater skulle halvera förstörelsen av skog och stödja företag, så att de skulle stoppa avskogning i sina leverantörskedjor senast 2020. Trots detta har naturskog försvunnit i en dramatiskt ökande takt de senaste åren. 

I somras kom en oroväckande rapport som visade att Amazonas nu läcker mer koldioxid än vad området binder och driver därmed på klimatkrisen. Forskarna befarar att världens största regnskog har nått en brytpunkt och på sikt kan förvandlas till en torr savann. Förstörelsen av Amazonas har förvärrats under president Jair Bolsonaro, vars politik försvagat miljöskyddet till förmån för en accelererad skogsavverkning. Greenpeace anser att det är små chanser att Bolsonaro kommer fullfölja detta frivilliga avtal och föra en politik som kan ge Amazonas det skydd som regnskogen desperat behöver för att kunna återhämta sig. 

En stor orsak bakom bränderna och skövlingen i Amazonas är expansionen av det industriella jordbruket. Ovärderlig skog bränns ner och skövlas för att göra plats för boskapsdjur och sojaodlingar som exporteras som djurfoder.

“Tills vi sätter stopp för expansionen av det industriella jordbruket, går mot mer växtbaserad kost och reducerar mängden industriellt vi konsumerar så kommer naturen fortsätta förstöras istället för att återhämta sig och frodas”, säger Anna Jones, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Storbritannien.