Ingen annan plats har större mångfald av arter än Amazonas. En av tio arter som upptäcks på jorden finns här och att bevara deras livsmiljöer är viktigare än någonsin. Människor på den sydamerikanska kontinenten och i resten av världen är beroende av regnskogen och dess biologiska mångfald för mat, vatten och ett stabilt klimat. Bli mer bekant med Amazonas otroliga djurliv: lär känna åtta fascinerande djur som lever i Amazonas regnskog.

Vill du bidra till Greenpeace arbete för att skydda Amazonas regnskog och vår planet? Bli månadsgivare idag – tillsammans kämpar vi för en bättre framtid.

1. Tukan

Amazonas regnskog är hem åt dussintals arter från tukanfamiljen, där just tocotukanen (Ramphastos toco) kanske är det mest ikoniska djuret i hela Amazonas. Tukanerna är en släkting till hackspettar. Tocotukanen är den största och kan vara så stora som 55 till 65 centimeter mätt från näbben till svansspetsen. Den här magnifika fågeln har även rekordet för största näbb i förhållande till kroppsstorlek – dess kraftfulla och färgglada näbb kan bli upp till 23 centimeter lång! Förutom sin imponerande storlek är näbbarna även effektiva verktyg när tukanen väljer sin favoritmat som ofta består av frukt, men de äter även frön, insekter, små reptiler, ägg och andra fåglar som nyligen kläckts. ( Källa )

2. Jätteutter

Den gigantiska jätteuttern (Pteronura brasiliensis) lever längs de stora sydamerikanska flodsystemen. Detta djur är den största av alla utterarter och kan bli upp till 180 cm lång. Tack vare sin kraftfulla svans, smidiga kropp och simhud mellan tårna, är jätteuttern en fantastisk simmare och jägare, som fångar mellan 2,5 och 4 kilo fisk per dag. Förutom fisk ingår även skaldjur, ormar och andra djur som lever i floderna i den gigantiska utterns diet. Jätteuttrarna bor i familjer, och utterpar håller ihop med sin partner livet ut. Dess tjocka vattentäta päls är ett eftertraktat byte, och arten har idag status som hotad på grund av jakt. ( Källa )

Läs mer: Varför är Amazonas regnskog så viktig? 5 frågor och svar

3. Sengångare

Sengångaren är en avlägsen släkting till myrsloken. Det finns flera typer av sengångare, som kategoriseras efter hur många tår de har. I Amazonas hittar vi den tretåiga sengångaren (Bradypus variegatus). Rykten om sengångarens lathet har en tendens att överdrivas och vilda sengångare sover faktiskt ”bara” drygt nio timmar per dag. I fångenskap är däremot antalet sovtimmar 15-20. Sengångare är ett mycket långsamt djur som rör sig i genomsnitt 37,5 meter om dagen. Denna tröghet gör sengångare sårbara för rovdjur de få gånger de rör sig ner på marken, och gör det också svårt för dem att fly från skogsbränder och skogsavverkningar. Sengångare äter bara löv, kvistar och skott, och för att smälta de här godsakerna har de fyra magar, ungefär som en idisslare. Det som kan verka som en lat livsstil är faktiskt ett tecken på hur välanpassade sengångare är: Djuret är skapat för att leva i lugn och ro högt uppe bland trädtopparna där det kan äta näringsfattiga löv som inget annat djur vill ha. Rätt praktiskt ändå! (Källa )

4. Svart kajman

Den svarta kajmanen (Melanosuchus niger) är den största av totalt sex kajmanarter som lever i Central- och Sydamerika och tillhör alligatorfamiljen. Hanen kan bli upp till fyra meter lång. Svarta kajmaner trivs i flera olika livsmiljöer i och runt Amazonfloden, liksom i sjöar och i översvämmade våtmarker och savanner. Den svarta kajmanen äter fisk, reptiler (inklusive andra kajmaner) och större däggdjur, såsom flodhästar och nötkreatur. Unga svarta kajmaner äter mest kräftdjur. Under den torra säsongen bygger den svarta kajmanen stora högar med en diameter på 1,5 meter där den lägger ägg. En svart kajmanhona kan lägga upp till 50-60 ägg och stannar alltid nära boet. Hon hjälper till att öppna äggen när de kläcks efter 45-60 dagar, när regnsäsongen börjar. På grund av olaglig jakt och konkurrens med de många andra kajmanerna anses arten vara hotad. (Källa )

Läs mer: Så påverkar miljökrisen djuren i Pantanal

4. Hyacintara

Efter en lång tid med status som allvarligt hotad har hyacintaran (Anodorhynchus hyacinthinus) nu ”bara” status som sårbar. Denna vackra, koboltblå papegoja är hett eftertraktad som husdjur och hotas både av jakt och av ett ständigt växande jordbruk som upptar stora delar av regnskogen. Hyacinten är cirka en meter från stjärt till näbb och är därmed den längsta av alla flygfärdiga papegojor. Den häckar i ihåliga trädstammar och lever mestadels på nötter och frön från palmer, som den bryter upp med sin kraftfulla svarta näbb. De klarar till och med att öppna vissa små kokosnötter, så här pratar vi om rejäl bitkraft! ( Källa )

6. Jaguar

Jaguaren är det största kattdjuret i Amerika. Dess utseende kan ofta misstas för en leopard, men en jaguar (Panthera onca) kan särskiljas på grund av sina större fläckar som även har ett något annorlunda mönster. Jaguaren har det mest kraftfulla bettet av alla kattdjur, och kan bita igenom både alligatorhud och sköldpaddsskal. Jaguaren föredrar att bo i täta skogar där den kan hålla sig väl gömd, men rör sig ut i mer öppna landskap när det är dags att jaga. Jaguaren äter alla slags djur den får tag på, vare sig det är fisk, fåglar, reptiler eller andra däggdjur. De magnifika kattdjuren bor ensamma och är aktiva om natten. Avskogning och annan förstörelse har dessvärre ödelagt hälften av jaguarens ursprungliga livsmiljöer, och den har utrotats helt i USA, Uruguay och El Salvador. Den största population av jaguarer finns numera i Amazonasflodens avrinningsområde. Men när människor bygger allt närmare jaguarernas områden uppstår allt fler konflikter mellan jaguarer och människor. Tjuvjakt är ett annat hot. Jaguaren har idag status som nästan hotad. (Källa )

Läs mer: Animerad film visar förödelsen bakom köttindustrin i Amazonas

7. Kapybara

Kapybara, eller vattensvin, är världens största gnagare och lever alltid nära vatten – både floder, sjöar och träsk. Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris) lever ofta  i grupper på upp till 30 djur. De kan bli upp till 134 cm långa och väga 35-65 kilo. Kapybara påminner om ett (betydligt) förstorat marsvin och finns i stora delar av Sydamerika. Kapybaran har simhud mellan tårna och både dess ögon och näsborrar är placerade högt upp på huvudet. Detta gör det lättare för kapybaran att både simma och dyka, och ifall den vill ta reda på vad som händer över ytan: behöver den bara sticka upp ögonen och öronen över vattnet. Kapybaran lever på gräs, vass och vattenväxter. ( Källa )

8. Satansapa

Den kritiskt hotade satansapan (Chiropotes satanas) är en primat som tillhör släktet sakier, och lever uteslutande i östra Amazonas. Denna roliga primat kan tydligt kännas igen på sin tjocka, svarta päls, ett mycket speciellt skägg och en lång, buskig svans. Liksom de flesta apor är även dessa sociala djur. De lever ofta i grupper på cirka 30 individer och spenderar mycket tid på att plocka varandras päls eller lek, även med andra djurarter. Dessa svarta skäggiga apor dricker vatten genom att forma händerna till en liten kopp och hälla vattnet i munnen. De gör förmodligen detta för att hålla skägget torrt och välskött. Under de senaste decennierna har förlusten av livsmiljöer utgjort ett starkt hot mot de svarta skäggiga satansaporna. Uppkomsten av vägar, utvidgning av jordbruket och andra intrång i naturen har lett till att den har utrotats i flera områden där den tidigare levde. Den svarta satansapan jagas också av människor som vill äta dess kött och använda den buskiga svansen som dammvippor. (Källa )

Du kan vara med och skydda Amazonas

Under första kvartalet 2022 förstördes över 940 kvadratkilometer skog i Amazonas, ett dystert historiskt rekord och en ökning på hela 64 procent jämfört med samma period förra året. Det motsvarar ett område 15 gånger större än hela Manhattan. Samtidigt fortsätter den brasilianska regeringen att nedmontera landets miljöskydd och utöka exploateringen av den sårbara regnskogen.

Använd din röst för att stoppa exploateringen av Amazonas regnskog – skriv under vår namninsamling här.

Greenpeace har arbetat med utredningar, forskning, rapportering och övervakning på plats i Amazonas under mer än två decennier, och är i en unik position för att kunna skapa en internationell medvetenhet kring vad som måste ske för att säkra Amazonas överlevnad. Men eftersom vi arbetar helt utan bidrag från regeringar eller företag är vi beroende av stöd från individer som dig om vi ska kunna fortsätta detta viktiga arbete. Därför hoppas vi att du har möjlighet att hjälpa till att skydda Amazonas, medan det fortfarande finns tid. Ditt bidrag stöttar våra kampanjer för vår planet och alla som lever här.

Skydda Amazonas, säg nej till handelsavtalet med Brasilien!

Amazonas behöver din röst – skriv under och hjälp oss stoppa handelsavtalet som kommer öka ödeläggelsen av värdefull regnskog.

Engagera dig