Att vi i Sverige behöver minska konsumtionen av rött kött för klimatet och vår hälsa finns det ingen vetenskaplig tvekan om, detta säger både Livsmedelsverket och de Nordiska Näringsrekommendationerna. Samtidigt vet vi att kor här i Sverige bidrar till biologisk mångfald och de öppna landskapen. Det kan dock bara kossorna göra om de får vara ute och vara just kossor, och nu hotas deras rätt till ett naturligt liv.

Den gamla hederliga bilden på tunnelbanan på en ko som står ute i det gröna har vi alla växt upp med. Det är så vi tänker att kor i Sverige bör leva. Att de får vara ute och beta och leva naturligt i de öppna landskapen. Nu är frågan, är det verkligen så det ser ut idag? Alldeles för sällan tyvärr. Och just nu pågår dessutom politiska försök att vidare begränsa kossornas rätt att får vara ute och beta.

I den svenska djurskyddslagstiftningen finns ett så kallat beteskrav som säger att alla mjölkkor ska få gå ut minst sex timmar per dag, 2-4 månader per år. Detta är inte mycket, men ändå något världsunikt som säkrar att många kossor får leva ett liv som just kossor. Idag tillåts redan undantag från detta och en fjärdedel av alla svenska nötkreatur får aldrig beta utomhus, under hela sina liv. Om beteskravet avskaffas skulle det bli lagligt att aldrig släppa ut mjölkkorna.

Men det öppna landskapet då? Är inte betande djur viktiga för den biologiska mångfalden?

Jo, betande djur är viktiga för den biologiska mångfalden just på grund av att de funnits så länge och bidragit till att vi har något som kallas naturbetesängar. Naturbetesängar är faktiskt en av de mest artrika habitaten i Europa! Men det är bara några procent av alla kor i Sverige som får gå på naturbete. Där bidrar de med lagom mycket störning från deras betande och trampande, vilket gör det möjligt för en stor mängd arter att frodas.

Kor bidrar alltså till en hög biologisk mångfald om de får beta på naturliga platser. Sverige har också mycket lämplig mark, inte minst för skogsbete, som är en stor möjlighet och har visat sig vara gynnsam både för skogen och korna. Trots att bönder som släpper ut kor i skogsområden får extra bidrag är det alldeles för få som gör det. Det finns alltså stor potential till utökat naturbete. Om markägare, bönder och biologer kunde samarbeta för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för kossorna och naturen vore detta guld värt.

De som nu vill avskaffa beteskravet menar att korna har allt de behöver inomhus..

Jo, men det har väl vi också egentligen och hur skulle du må av att vara inlåst hela ditt liv? Till skillnad från en del stadsbor så tå dessutom kor vädret i stora delar av vårt land och skulle klara av att vara ute mycket mer än bara på sommaren.

Många kor spenderar redan största delen av sina liv inomhus. En fjärdedel av Sveriges nötkreatur får aldrig gå ut alls. Detta måste ändras! Det finns studier som tydligt visar att kor som är inomhus får sämre hälsa, bland annat problem med inflammation, klöv och ledproblem samt neurologiska sjukdomar. Bara kor som får vara utomhus får använda sina sinnen fullt ut, känna solen, gräset och alla viktiga lukter. De får även en mer social tillvaro. Att kunna lägga sig ner är av stor vikt för kossor. Gräsmark är mycket bekvämare än golv och bekväma kor lider av mindre stress vilket enligt studier även ger en högre mjölkproduktion.

I en annan studie såg man att kor la mycket energi på att öppna en tung dörr för att komma ut på bete, inte utav hunger då de redan fått foder, men för att de ville ut. Kor vill helt enkelt beta. Kossornas välmående borde i sig vara anledning nog till att beteskravet förbättras, och självklart inte slopas, men det finns även viktiga miljöaspekter som spelar in.

Beteskravet måste utökas, inte försvinna

Idag betar majoriteten av kossorna på åkermark som i många fall skulle kunna användas för växtbaserad odling. Om vi i framtiden kan övergå till att låta åkrar användas främst för just växtbaserade livsmedel och låta korna beta på naturbete, skulle vi komma en lång väg mot ett hållbarare jordbruk. Detta skulle även stödja de mindre bondgårdarna som idag äts upp av de större.

Och en liten klimatbonus är att betande kor kan släppa ut 20–30% mindre metan än kor på stall, enligt en studie publicerad av Jordbruksverket.

Vi menar att beteskravet måste utökas så att alla kor inom jordbruket får rätt att vara ute och beta. Därför har vi nu gått samman med DjurskyddetDjurens rättVi konsumenterAnimal World Protection och Svenska djurskyddsföreningen för att skydda det svenska beteskravet.

Skriv på du också på –  jagvillbeta.se