EU:s jordbrukspolitik (Common Agriculture Policy, CAP) har en betydande inverkan på det globala miljö-och klimatarbetet och i fredags röstade EU-parlamentet om hur jordbrukspolitiken i EU ska se ut de närmaste sju åren. Jordbruket är en av de största orsakerna till våra miljö- och klimatproblem och just därför är EU:s jordbrukspolitik ett avgörande verktyg för att EU ska lyckas leva upp till våra åtaganden under Parisavtalet. Det handlar också om stora summor pengar, idag går ungefär en tredjedel av EU:s budget till jordbruksfrågor..

Resultatet är en besvikelse

Den så kallade “CAP:en” går inte alls i linje med vad forskningen kräver för att jordbruket ska bli hållbart. Istället innehåller den detta:

  • En stor del av jordbruket får fortsätta använda kemikalier. 
  • Subventionerna till den ohållbara industriella animalieindustrin får fortsätta obegränsat. 
  • Medlemsstaterna förbjuds att själva introducera striktare miljöregler 
  • Skyddet av natur urholkas och skyddet av torvmarker, vars bevarande är viktiga för att hindra växthusgasutsläpp reduceras.

Våra krav var att alla subventioner till det klimat-och miljöfarliga jordbruk skulle försvinna och att pengarna istället skulle sätta igång omställningen till framtidens hållbara jordbruk. Genom småskaligt, ekologiskt och en ökad andel växtbaserat jordbruk kan vi skapa mer näringsrik mat, binda kol i jordbruksmarkerna, öka den biologiska mångfalden och skapa livskraftiga jordar. Jordbrukspolitiken måste också bli ekonomiskt och socialt hållbar för de som arbetar i alla delar av jordbruket.

Tyvärr går utvecklingen i EU åt helt fel håll. Trots ett massivt motstånd från miljörörelsen, så röstade EU-parlamentet i fredags igenom ett förslag som i princip binder EU till sin gamla jordbrukspolitik i sju år till. 


Mario Contiero, policychef på Greenpeace EU-kontor kommenterade beslutet: 

– EU:s plan för jordbruket, som den ser ut nu, representerar endast de största industriella producenterna och de rikaste landägarnas intressen. Vanliga jordbrukare och naturen har hamnat i skymundan. EU:s klimatmål är nu i fara. Miljarder euro, av skattebetalarnas pengar, kommer driva jordbruket mot en klimatkatastrof om inte EU-kommissionen nu slänger planen i papperskorgen och börjar om.”

Greenpeace kräver att EU-kommissionen stoppar förslaget och börjar om processen med  att ta fram en ny CAP i linje med målen inom EU:s gröna giv. Jordbrukspolitiken måste leverera på de klimat- och miljömål EU förbundit sig till.

Även EU:s jordbrukskommissionär sa i ett uttalande att förslaget innehåller delar som “inte överensstämmer med våra ambitioner för en grönare och mer rättvis CAP”. Tvärtemot hur det lät från vår svenska landsbygdsminister när hon kommenterade förhandlingarna. 

Du kan vara med och kräva att EU-kommissionen drar tillbaka det vansinniga förslaget och vara med och ta fram en bättre CAP. Fridays for Future har skapat en onlinefunktion där du med några enkla knapptryck kan skriva brev direkt till EU. Det gör du här!