Extremväder som översvämningar, rekordtemperaturer och bränder blir allt mer extrema och vanliga. Men hur mycket av detta kan faktiskt kopplas till klimatförändringar?

Klimat och väder är två olika, men relaterade, fenomen. Men vad är exakt skillnaden? Enkelt uttryckt är väder det vi upplever från dag till dag: sol, regn, vind eller snö. Titta ut genom fönstret och du ser vädret. Vädret är oförutsägbart och det varierar mycket lokalt.

I grund och botten är klimatet det långsiktiga genomsnittet av vädret för en specifik region över en lång tidsperiod – vanligtvis 30 år eller mer. Klimatförändringar refererar till långsiktiga väderförändringar som sker under flera decennier. Detta innebär att det är svårt att koppla enskilda väderhändelser till klimatförändringar. Forskare som undersöker dessa trender kan nu dock se att djupgående förändringar sker under mycket kortare tidsperioder än tidigare. Dessa förändringar är det som gör extremvädret blir mer omfattande.

Forskare på World weather attribution presenterade till exempelvis på rekordkort tid bevis för att den extrema värmeböljan i västra Kanada i slutet av juni hade så låg sannolikhet att inträffa att den i stort sett skulle varit omöjlig utan dagens globala uppvärmning.

2021 har hittills varit ett år av extrema väderhändelser. Europa har knappt återhämtat sig från de massiva översvämningarna i Centraleuropa som kostat över 200 människors liv, när det rapporteras om omfattande bränder i södra Europa, trots att brandsäsongen knappt har börjat. Över 400 människor på Sardinien tvingades evakuera sina hem och Italien har begärt och fått förstärkning med brandbekämpningsflyg från Frankrike och Grekland. 

De globala väderförhållandena har förändrats markant från det långsiktiga genomsnittet med mer extrema temperaturer, torka och ökande regnmängder. De flesta forskare menar att vädret vi nu upplever påverkas av klimatkrisen som primärt orsakas av koldioxidutsläpp från fossila bränslen och andra växthusgaser. Enligt Johan Rockström, svensk professor i jordsystemvetenskap vid universitetet i Potsdam blir årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden. De viktigaste åtgärderna som måste vidtas globalt nu är enligt honom att sätta ett slutdatum för all utvinning av fossila bränslen som olja, bensin, diesel och kol och att förbränningsmotorn fasas ut.

Det börjar med andra ord bli bråttom att agera nu. Enligt europeiska miljöbyrån, EEA, hör extrema väderförhållanden redan till de effekter av klimatförändringen som påverkar folkhälsan mest. Dessutom väntas dödligheten i samband med värmeböljor och översvämningar öka, särskilt i Europa. Högre temperaturer är också ofta förknippade med luftföroreningar, i synnerhet föroreningar i form av marknära ozon. Luftföroreningar kan orsaka problem med luftvägarna och kardiovaskulära problem, särskilt bland barn och äldre personer, samt leda till förtida dödsfall.

Djuren vi delar planeten med och som är helt oskyldiga till klimatkrisen drabbas också väldigt hårt. Efter de svåra skogsbränderna som drabbade Australien 2019/2020 förlorade hela 3 miljarder djur sina liv. Forskare menar att koalan kan vara helt utrotad i delstaten New South Wales redan 2050 till följd av allt varmare klimat, som leder till ytterligare torka och framtida bränder.

Klimatförändringarna hotar även korallrevens överlevnad. När haven värms upp, förlorar korallerna de livgivande algerna som lever i dess vävnader och korallen blir spöklikt vita. Förra året rapporterades det om att det ikoniska Stora Barriärrevet i Australien har drabbats av massiv korallblekning för tredje gången på fem år. Den senaste korallblekningen har förstört 60% av det Stora Barriärrevets återstående koraller, och framtiden är nu osäker för ekosystemet som räknas till ett av världens sju naturliga underverk. 

Greenpeace arbetar för att den fossila eran ska avslutas och ersättas av förnybar energi som sätter människor, djur och miljö före fossilföretagens vinster. Det är nu vi bestämmer vilken planet vi lämnar över till nästa generation. Det är nu vi måste samla kraften att få igenom de förändringar som krävs för att rädda vår gemensamma framtid!

Stötta vårt arbete mot klimatkrisen – swisha ett bidrag här.