Vad har manlighet och köttätande med varandra att göra? Och vad har tillagning av en middag bestående av kött med att vara en god mor?

Absolut ingenting.

Köttindustrin jobbar emellertid hårt för att vi ska tycka att de är hårt sammanlänkade. Det verkar åtminstone så, baserat på vad de säger i sina reklamkampanjer. 

Köttreklamens sju myter
Greenpeace Danmark släppte idag en rapport om hur köttindustrin bygger myter för att få fler att äta mer kött. Samtidigt som antalet vegetarianer och veganer i Europa stadigt ökar, lägger alltså köttindustrin miljontals euro på att vända den trenden. 

Språkforskarna som deltog i arbetet med rapporten är experter på att avkoda gömda budskap i reklam och de sammanställde sju myter som ofta används av stora europeiska kött-företag och organisationer. Dessa används för att spela på basala mänskliga behov såsom att känna sig accepterad, framgångsrik, älskad och generellt bra, och allt detta som ett direkt resultat av att ha konsumerat kött:

Myt 1: “Kött är en del av lösningen på klimatförändringarna, inte en del av problemet”

Myt 2: “Kött är hälsosamt och bra för dig”

Myt 3: “Det är manligt att äta (rött) kött”

Myt 4: “Riktiga kvinnor och bra mammor tillagar kött till familjer”

Myt 5: “Äta (svenskt) kött är en patriotisk handling”

Myt 6: “Att äta kött tillsammans med andra skapar gemenskap”

Myt 7: “Att äta kött handlar om valfrihet och självständighet”

Myter som köttindustrin vill få dig att gå på.

Det är hög tid att införa hårdare regler för köttreklam!
För att göra saker än värre så är målgrupper för dessa myter några av de grupper i samhället som är mest mottagliga för påverkan. Barn och ungdomar har exempelvis inte full kapacitet att förstå och kritiskt analysera all information de bombarderas med. En annan grupp mottaglig för påverkan är unga föräldrar, som famlar efter att göra rätt val för att deras barn ska må så bra som möjligt och få de bästa förutsättningarna i en värld med klimatförändringar och förlorad biologisk mångfald. 

Som medborgare vi kan göra valet att reducera vår köttkonsumtion, men det är faktiskt våra folkvalda politiker som borde ta ansvaret och se till att våra insatser för att minska köttkonsumtionen inte motarbetas av vilseledande köttreklam. 

Köttindustrins guidebok för marknadsföring skiljer sig inte mycket från den som använts av tobak- och alkoholindustrin i decennier. Samtidigt har dessa industrier fått genomgå en hård reglering för samhällets bästa. Hur sjukt är det inte att köttindustrin, som har en bevisad dålig inverkan på vår hälsa och vårt välmående ännu inte reglerats på liknande sätt? Vi säger: Det är hög tid att införa hårdare regler för köttreklam!