H&M har ett skelett i garderoben. Produktionen av kläder förorenar vattendrag och dricksvatten för miljontals människor. Enda möjligheten att stoppa detta är att sluta använda gifterna för gott.Som en av de allra största aktörerna på marknaden skulle H&M kunna sätta en standard för en modeindustri fri från miljögifter.

UPPDATERING 110920:
Natten till den 20 september blev det klart att H&M ställer sig bakom utmaningen att avgifta modet. Senast 2020 kommer världens näst största återförsäljare av kläder, med ca 700 underleverantörer och klädproduktion i 1700 fabriker, att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan.H&M har även gått med på att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från fabrikerna där kläderna produceras.

Nio veckor in i vår detox-kampanj har världens tre största sportmärken, Nike, Adidas och Puma, gått med på att eliminera alla utsläpp av farliga miljögifter i sin produktionskedja innan 2020. Alla tre förbereder nu handlingsplaner i samråd med våra kampanjansvariga, som ska vara klara i mitten av oktober 2011.

H&M behöver tvätta sin smutsiga byk

Hur kan H&M ha så låga priser egentligen? Var finns deras fabriker?

H&M får ofta dessa frågor, men den insyn de tillåter idag är långt ifrån tillfredsställande. Nike och Adidas har till exempel redan publicerat listan över alla sina leverantörer och detaljerat vilka kemikalier de använder.  H&M har däremot bara lagt ut mycket generell information om  de farliga ämnen man vill begränsa användandet av och avslöjar inte var deras leverantörer finns.

Vad är det som är så hemligt?

Om H&M verkligen vill vara moderna borde de försöka matcha Nike, Adidas och Puma, och låta allmänheten få insyn i vilka farliga ämnen som används.

Men det räcker inte. För att verkligen göra allvar av sitt åtagande borde företaget tala om för sina kunder och för de som lever nära deras fabriker exakt var deras leverantörer finns och vilka miljögifter dessa fabriker släpper ut i vattendragen.

Varför just H&M?

H&M är det största klädföretaget som undersöks i våra rapporter Dirty Laundry och Dirty Laundry 2. Undersökningsresultaten i rapporten utgör grunden till vår internationella detox-kampanj och visar att fabriker som H&M anlitar för sin produktion släpper ut farliga miljögifter i Kinas vattendrag. Kläder som säljs i deras butiker innehåller bland annat nonylfenoletoxylater som bryts ner till nonylfenoler när de kommer ut i vattnet eller i reningsverk.

Att dessa miljögifter upptäckts i vattnet är inte bra eftersom de är hormonstörande och potentiellt farliga även i låga koncentrat. De konstgjorda ämnena  stannar kvar i naturen där de ackumuleras i näringskedjan.

Alternativa kemikalier och tillverkningsmetoder finns, så varför släpar H&M fötterna efter sig och dröjer med att avgifta sin produktion?

Det finns inga ‘säkra’ nivåer för farliga miljögifter
Adidas siktar på nolltolerans för miljögifter, vilket tydligt visar att det inte finns ‘säkra’ kemikalienivåer. Det innebär en radikal förändring för företagen, och är ett viktigt steg i vår kampanj mot miljögifter i vattendragen.

Vi håller ögonen på H&M

Greenpeace kampanjansvariga kommer att träffa H&Ms beslutsfattare denna vecka för att  ta reda på om företaget är redo att ta ansvar för sin produktion och leda modeindustrin i rätt riktning.

Sedan nyheten om de förorenande kläderna spreds i mode- och branschmedier har Lacoste, G-Star Raw, Uniqlo and det kinesiska sportmärket Li Ning börjat involvera sig med Greenpeace. Våra kampanjansvariga kommunicerar med företagen så att deras engagemang kan leda till bindande löften och konkreta resultat.