2020 präglades inte bara av coronakrisen; några av de värsta klimatkatastroferna inträffade runt om i världen och drabbade särskilt de fattigaste och mest utsatta befolkningarna. 

Under 2020 avstannade världen och det kändes som om våra liv sattes på paus. Social distansering innebar begränsad eller ingen kontakt med vänner och familj, och man fruktade att man själv eller ens älskade skulle smittas med Covid-19. Många arbetade hårt för att ta hand om oss alla, och andra förlorade sina nära och kära. Men klimatkrisen pausades inte, vilket är lätt att glömma bort under rådande omständigheter. 

Året blev det varmaste hittills i Sverige. Skövlingen av Amazonas slog nya rekord. FN larmade om den akuta krisen för den biologiska mångfalden och populationen av vilda djur har minskat med två tredjedelar sedan 1970. Tusentals människor kämpade för att överleva konsekvenserna av klimatförändringen: 2020 innehöll också en förödande blandning av skogsbränder, värmeböljor, orkaner och supertyfoner, vilket resulterade i massiva översvämningar i många delar av världen. Nedan kan du se utvalda bilder från några av årets värsta klimat- och miljökatastrofer.

Mark Bennett, 70, som har varit volontär brandman i 46 år, springer genom bushen till en eld i utkanten av den lilla staden Numeralla i New South Wales.

Brandsäsongen i Australien går till historien som en av de värsta någonsin. Det uppskattas att mer än 1 miljard fåglar, däggdjur och reptiler – varav många bara finns i Australien – skadades eller dödades i bränderna.

Hakrempingviner på Elephant Island i Antarktis, hem till en av världens största kolonier.

I början av 2020 var Greenpeace i Antarktis, där vi samarbetade med en grupp forskare för att undersöka och dokumentera effekterna av klimatkrisen som redan finns i området. Den sorgliga slutsatsen var bland annat att populationen av pingviner minskar drastiskt. Sedan 1970-talet har flera pingvinkolonier minskat med 70 procent på grund av klimatförändringar.

En man går med sin hund genom en översvämmad gata med tjock lera och smuts efter tyfonen Ulysses i staden Rodriguez i Rizal-provinsen öster om Manilla.

Flera tyfoner drabbade Filippinerna i november och orsakade förödande översvämningar som lämnade mer än 3 miljoner utan hem. Befolkningen kräver ansvar från regeringen för sin brist på beredskap och från världens största förorenare för att förvärra klimatkrisen.

Varje år flyger Greenpeace över Amazonas för att övervaka avskogning och skogsbränder.

Bränderna i Amazonas anläggs för att utvidga marken som används för nötkreatur och industriellt jordbruk. En praxis som har blivit ännu mer utbredd av president Jair Bolsonaros antimiljöagenda. Urbefolkningarna är mest utsatta eftersom deras hem, försörjning och hälsa hotas av bränderna. Här kan du läsa mer om situationen i Pantanal.

Jungfrufisk och fjärilsfisk som simmar vid en blekt Acropora-korall.

Förra årets höga temperaturer har inneburit att det för tredje gången på fem år har skett massiv blekning av korallrevet vid världens största revsystem, Stora Barriärrevet, i Australien. Och den här gången är blekningen mer utbredd än tidigare. Här kan du läsa mer. 

Massiv förstörelse i Hitoyoshi, Japan.

Kraftiga regn förstörde stora områden i Kyushu, Japan. Översvämningar och jordskred orsakade omfattande skador, och mer än en miljon människor beordrades att evakuera.

Ett team från Greenpeace dokumenterade skogsbränder i Krasnoyarsk-regionen.

Sommaren i Sibirien visade på olika konsekvenser av klimatkrisen: värmeböljor, skogsbränder och oljeutsläpp orsakade av upptining av permafrost. Medan de ryska myndigheterna inte stoppade bränderna fortsatte förstörelsen av den värdefulla taiga, med stora konsekvenser för lokalbefolkningen och klimatet.

En kvinna står vid sitt hus, som har förstörts av översvämningarna i Kenya.

Under maj och juni upplevde Kenya översvämningar som förorsakade hundratals liv, lämnade tusentals utan hem, och förstörde stora mängder grödor. Regn- och torrsäsongerna i Östafrika påverkas av den globala klimatförändringen.

Värmen från elden får luften och röken att stiga upp i luften och bildar därmed ”pyrocumulusmoln”. Här ses en massiv pyrocumulus ovanpå en rökpelare.

Brandsäsongen blir längre varje år i Kalifornien och erfar intensivare bränder på grund av de stigande temperaturerna.

Under året som gått  har vi om och om igen sett hur viktigt det är att vi är enade och hjälper varandra, och hur mycket vi kan uppnå tillsammans. Detsamma gäller för vår natur. Trots att vi står inför enorma utmaningar som ibland kan kännas oöverstigliga, ligger framtiden framför oss – och den är vår att skriva. Det är nu vi bestämmer oss vilken planet vi vill bo på, och lämna efter oss till kommande generationer.

'Thank You' from the Crew of the Esperanza. © Will Rose
Stöd oss

Vill du vara med och skapa en bättre värld för nuvarande och kommande generationer? Bli månadsgivare idag.

Engagera dig