Julen går ofta hand i hand med en ökning av våra konsumtionsvanor: vi unnar oss nya saker, äter och dricker mer, och skämmer bort varann med dyra gåvor. Men vad gör egentligen det här med vår planet? Och hur ska man göra för att fira en mer hållbar jul? Här är tipsen du behöver.

Uppdaterat november 2021.

Det kan kännas härligt i stunden att unna sig lite extra under julen, och visst är det fint att visa omtanke om våra nära och kära. Men när vi ser konsekvenserna av alla de omfattande inköp vi faktiskt inte behöver – är det svårt att inte istället få en klump i magen. Men oroa dig inte, här nere följer 9 tips som gör det enkelt att låta årets julfirande bli mer klimatvänligt. Men först lite bakgrund.

2021 – nu väntas nytt julhandelsrekord

Julhandeln slår rekord år efter år. År 2019 julhandlade vi svenskar för 79 miljarder, varav 21 miljarder kronor gick enbart till julklappsinköp – det motsvarar omkring 3000 kr per person. Produktionen av alla dessa varor bidrar till enorma mängder koldioxidutsläpp och har stora konsekvenser för vår planet. Och nu när restriktionerna har lättat efter pandemin, förväntas möjligheten att återigen få fira jul tillsammans att resultera i större julbord och alltfler paket.

”Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte”, säger Joakim Wirén, analytiker HUI Research.

Den extrema överkonsumtionen här i västvärlden bidrar inte bara till klimatkrisen, den förstör även närmiljön för miljontals människor världen över, som får betala det verkliga priset för vår konsumtion. Det är tydligt att förändring och åtgärder behövs, här och nu, främst på politisk nivå. Och vi på Greenpeace, tillsammans med er, gör allt vi kan för att få våra politiska ledare att ta sitt ansvar.

Läs mer: Den verkliga kostnaden för vår konsumtion

Men, även som individer och konsumenter har vi själva möjlighet och makt att påverka genom våra livsstilsval och konsumtionsmönster. Vi behöver alla vara en del av att ställa om till ett hållbart samhälle – varför inte börja nu, med årets julfirande?

Låt dig inspireras av nio tips som kan göra årets julfirande mer hållbart:

1. Fundera över vad du verkligen behöver

  • Gör en inköpslista: Planera din julhandel och håll dig till planen, så undviker du att impulshandla saker som du egentligen inte behöver och slipper all den där sista minuten-stressen.
Greenpeace protesterar mot konsumtionshetsen under Black Friday, centrala Stockholm, år 2020.
Greenpeace volontärer satte upp egna skyltar under Black Friday 2020, i centrala Stockholm. Med bland annat budskapet ”KÖP INGET OCH SPARA PLANETEN”.
Foto: Christian Åslund / Greenpeace.

2. Handla smart

  • Ifrågasätt slit-och-släng kulturen som bara gynnar företagen. Välj hellre att köpa färre saker med bättre kvalitet, som håller längre. Företag producerar det som säljer, så genom att inte köpa deras kortlivade produkter, visar vi att deras affärsmodell både är ekonomiskt och miljömässigt ohållbar.
  • Välj hållbart: Om du väljer mellan olika produkter, välj den vara som producerats på det mest hållbara sättet – om du har möjlighet till det. Fråga gärna butikspersonalen om var och hur en viss vara är producerad.
  • Begränsa antalet julklappar. En bra idé, som ofta är väldigt uppskattad, är att komma överens med släkt och familj att alla både får och ger en julklapp var, även kallat ”Secret santa” – istället för att ge till alla, får man istället ansvara för en julklapp till en utvald familjemedlem. På så sätt får man också mer tid att tänka igenom vilken julklapp som passar, skippar stressen att behöva ordna med gåvor till hela släkten – och kan fokusera mer på att njuta av tiden med nära och kära.
  • Skippa onödiga prylar: Ge bort upplevelser istället för fysiska gåvor. Eller varför inte göra dina egna julklappar? Något som även kan bli en rolig pysselstund med de yngre. Låt fantasin flöda och använda gärna återvunnet material. Det är både en rolig aktivitet och ett sätt för dom yngsta att lära sig att det finns alternativ till att köpa allting nytt i butik och online.

3. Undvik onödigt presentpapper

Vem gillar inte fint inslagna paket? Men tanken på att vi varje år använder flera hundra ton presentpapper bara i Sverige ger knappast samma härliga känsla. Ett bättre och mer hållbart alternativ för de gåvor vi verkligen vill slå in är att skapa eget presentpapper av tidningar, omslag eller varför inte gammalt tyg – vilket även gör att din gåva blir både mer personlig och unik. Annars kan man även köpa återvinningsbart presentpapper, och kom ihåg att återvinna det efteråt.

4. Köp begagnat

Att köpa begagnat innebär mindre koldioxidutsläpp jämfört med att köpa nyproducerat. Gör det till en skattjakt att leta efter guldkorn i secondhand och vintagebutiker.

5. Julklappsspel 

Det kan snabbt förvandlas till en stor mängd onödiga slit-och-släng-produkter, producerade på andra sidan jorden, när du behöver hitta små presenter till det traditionsenliga julklappsspelet. Köp få men bra saker eller något du gjort själv, kanske en hemlagad marmelad, eller “presentkort” på en middag. Ni kan också komma överens om att ta något hemifrån, som någon annan skulle uppskatta.

6. Ät mer grönt och minska ditt matsvinn

Många av de klassiska favoriterna på svenska julbord kopplas ihop med kött eller mejeriprodukter, men faktum är att det idag finns riktigt goda gröna alternativ, – som inte alls behöver vara svåra att få till. Och vem vet, det kanske dyker upp ett gäng nya favoriter på köpet. Här hittar du inspiration till ett växtbaserat julbord. Recept som både är hälsosamma, goda och enormt mycket bättre för både klimatet och djuren. Har du tex provat sill gjord på aubergine, eller att laga köttbullar på sojafärs? 

7. Res miljövänligt i jul

  • Välj tåget framför flyget när du har möjlighet. Inrikesresor i Sverige kan vara lika snabba dörr till dörr med tåg som med flyg. Om du tar bilen kan det vara en bra idé att samåka med flera.
  • Satsa på en mysig hemester i Sverige istället för en resa till Thailand. Gå på SPA eller åk på en skidresa, eller ta tåget till Abisko för att kolla på norrsken. Det finns mycket att se och göra inom vårt lands gränser.

8. Inspirera fler att tänka hållbart i jul

Lyckligtvis är vi inte bara konsumenter av saker; vi är också medborgare, vänner och familjemedlemmar. I alla de relationer som vi har kan vi försöka förändra världen genom att prata med andra om klimat- och miljövänliga alternativ till köphetsen.

9. Ge bort en gåva som gör skillnad

Fler och fler svenskar kan tänka sig att ta emot en gåva till en organisation i deras namn. Det finns många goda organisationer därute som är beroende av ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta göra skillnad, så varför inte låta din julklapp både skänka omsorg till nära och kära – och samtidigt bidra till en bättre värld. Årets gröna julklapp från oss på Greenpeace är ett vackert frökort med ängsblommor och miljövänliga gör-det-själv tips, en gåva som även bidrar till arbetet med att skydda vår utsatta planet. Läs mer och beställ årets grönaste julklapp från Greenpeace här.

Vi önskar er en riktigt god och klimatvänlig jul!