2022 precis börjat, men stora oljeutsläpp har redan drabbat ekosystem i Peru, Ecuador och Thailand. Samtidigt tickar en livsfarlig miljöbomb i Röda havet som riskerar att orsaka den värsta oljekatastrofen någonsin.

Greenpeace är mycket oroade över utvecklingen. Vi granskar dessa fossilföretag och kräver att de ska tvingas stå till svars för sina utsläpp, och pressar regeringar att agera mot fossilindustrins hänsynslösa miljöförstörelse, så att vi kan undvika nya oljekatastrofer av kolossala proportioner.

Från oljeutsläppet vid Deepwater Horizon, till Israels värsta oljeutsläpp på decennier – här är oljekatastroferna som inte får inträffa igen.

1. Oljeutsläppet från Deepwater Horizon (2010)

Den 20 april 2010 exploderar oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen i vad som skulle utvecklas till världens största oljeutsläpp.

Oljekatastrofen tog 11 människoliv, skadade eller dödade omkring 82 000 fåglar, ca 6 165 havssköldpaddor, 25 900 marina däggdjur och ett enormt antal fiskar.

Flera år efter oljeutsläppet hittades en kaskelot med kraftiga brännskador som legat död i ett par dagar. Greenpeace kunde via läckta bilder som den här och andra dokument visa att makthavare dolt information om hur katastrofen påverkat vilda djur.

Genom information från satellitbilder beräknas katastrofen släppt ut mer än 210 miljoner liter olja och direkt påverkat en yta om 180 000 kvadratkilometer. Än idag finns stora mängder olja kvar på botten av golfen som fortfarande påverkar fiskar, fåglar, sköldpaddor och valar.

Det kommer ta år, eller till och med årtionden innan vi förstår de fulla konsekvenserna av Deepwater Horizon-katastrofen, men oljebolaget BP som orsakade utsläppet menar att ekosystemet redan återgått till det normala och att inga djur längre är påverkade av utsläppen.

Som så många gånger förr vill oljebolag undvika att ta sitt ansvar, vilket visar dess opportunistiska natur och tydliggör varför fossila bränslen måste fasas ut.

2. Israels värsta oljekatastrof på decennier (2021)

Oljekatastrofer som Deepwater Horizon och Exxon Valdez är väl dokumenterade, men man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att hitta omfattande oljeutsläpp.

Så sent som i 2021 inträffade en oljekatastrof utanför Israels kust. Det är fortfarande oklart vad som orsakade oljeutsläppet, men enligt Greenpeace forskningsenhet och andra källor kom det sannolikt från en oljetanker 50 kilometer från kusten.

Oljeutsläppet var så omfattande att det täckte 40 procent av Israels kust (170 kilometer). Som så ofta var det de vilda djuren som fick betala det högsta priset och volontärerna på plats hittade tusentals döda och skadade fiskar, sköldpaddor och fåglar som fastnat i den giftiga oljan.

Från oljeutsläppet i Israel. Fossila bränslen är ett stort hot mot sårbara, marina ekosystem i regionen.

Det här oljeutsläppet var inte en olycka, utan ett miljöbrott. Trots att omständigheterna fortfarande inte är helt klarlagda, är det ytterligare ett bevis på att vårt beroende av fossila bränslen är livsfarligt för vårt klimat och miljö.

3. Oljeutsläppet i Patagonien (2019)

2019 orsakade gruvbolaget CAP Mining ett stort oljeutsläpp när 40 000 liter olja läckte ut i havet utanför Patagoniens kust i södra Chile.

Oljeutsläpp är alltid en katastrof som orsakar många irreversibla skador. Men detta var en extra stor tragedi eftersom att det inträffade i ett så känsligt och viktigt ekosystem som Patagonien.

“Det här är ett område med många marina däggdjur som valar och delfiner som kan påverkas mycket negativt, bland annat när de simmar upp till ytan för att andas och istället möter all olja”, kommenterade Matías Asum, direktör på Greenpeace Chile om oljeutsläppet.

Sydkapare i Patagonien, en av de marina arter som hotas av oljekatastrofen i Chile.
  • Patagonien är ungefär lika stort som Alaska och är hem till en av de största kolonierna i Sydamerika av fåglar och marina däggdjur som sjölejon, valar och elefantsälar.
  • Oljeutsläpp är ett stort hot mot marina arter då det släpper ut stora mängder gifter och blockerar ljuset från att nå under vattenytan.

Fler oljekatastrofer att vänta

Vi vet ännu inte hur hårt oljeutsläppen i Peru, Ecuador och Thailand från tidigare i år kommer att slå mot ekosystemen, men Greenpeace bevakar situationen nära och kräver att ansvariga fossilföretag ställs till svars för sin miljöförstörelse.

Samtidigt tickar en livsfarliga miljöbomb i Röda havet som riskerar att orsaka den största oljekatastrofen någonsin. Den rostskadade  oljetankern FSO Safer innehåller fyra gånger så mycket olja som fartyget Exxon Valdez läckte ut när det gick på grund i Alaska 1989 och då orsakade en av världens värsta oljekatastrofer.

Greenpeace arbetar nu med organisationer i regionen med att identifiera och stötta lösningar för att överföra oljan från den övergivna tankern, samtidigt som vi förbereder oss för att agera om ett större oljeutsläpp skulle inträffa.

Var med och stötta arbetet för att förhindra den värsta oljekatastrofen någonsin – swisha valfritt bidrag här!