Vi måste skydda mer natur – även under COVID-19

Rapporter om pandemins effekter på klimatet och naturen har varit många – och varierande. Dels har vi kunnat läsa om hur olika länders åtgärder för att minska smittspridningen lett till minskade utsläpp, renare luft och klarare vatten. Men även om hur koldioxidhalterna i atmosfären nu är på rekordnivåer och om hur skogsskövling och rovdrift av naturen ökat när världen fokuserar på coronaviruset. Att säga att naturen är räddad på grund av viruset är därför rent felaktigt.

Nyligen kom en oroväckande rapport från våra kollegor i Argentina om att det olagliga fisket ökat kraftigt i spåren av coronapandemin. Det hade uppdagats att ett stort antal fiskare systematiskt utnyttjat myndigheternas begränsade möjligheter till övervakning, och hade på ett koordinerat sätt stängt av båtarnas AIS-utrustning som gör att deras positioner går att följa – för att kunna tjuvfiska. Detta följdes av rapporter om att skövlingen av Amazonas trappats upp i skuggan av virusutbrottet.

Att vissa skrupellösa företag passar på att öka sin rovdrift nu när allas blickar riktas mot pandemin och dess konsekvenser kanske inte är så oväntat, och det visar hur viktigt det är att vi alla nu gör allt vi kan för att världen ska komma ur krisen i ett bättre läge. Vi måste nu tackla de stora underliggande och systematiska orsakerna till klimatkrisen och den accelererande förlusten av den biologiska mångfalden.

Vi behöver visa för våra politiker, som nu på grund av pandemin har fått oerhört mycket mer makt och möjligheter att göra förändringar, att vi inte vill tillbaka till “det normala”, utan att vi faktiskt är redo för att ställa om och skapa en bättre och hållbar värld. 

Internationellt samarbete är nyckeln till mer skyddad natur

När det kommer till tjuvfisket på just argentinska vatten kan man tänka sig att myndigheterna där snart kommer ha bättre möjligheter att motverka detta. Men för att komma närmare en storskalig lösning på den totala och katastrofala överexploateringen av våra hav och andra ekosystem krävs ett fortsatt internationellt samarbete kring hur vi kan skydda mer natur.

I år var det tänkt att en stor FN-process gällande reglerna för hur man ska kunna skydda mer av de 60 procent av världshaven som inte styrs av länder, utan utgörs av internationellt vatten. Dessa förhandlingar har nu skjutits på framtiden på grund av pandemin men det är avgörande att dessa blir av och politiker känner att många vill att de ska handla kraftfullt i dessa frågor. Idag finns nästan inga skyddade områden på internationellt vatten, samtidigt är vetenskapen tydlig med att minst 30 procent av dessa måste skyddas. Och blir det ett starkt havsavtal inom FN skulle det lägga grunden för detta.

Pandemin har även skjutit fram en annan avgörande FN-process för skydd av den biologiska mångfalden som skulle hållas i Kina i år. Inom denna ska de övergripande målen för hur mycket av den biologiska mångfalden som ska skyddas förhandlas. Blir det höga målsättningar har vi långt bättre chans att bromsa den accelererande artutrotningen och kanske blir det också ett steg mot en värld där vi inser att vi är totalt beroende av naturen och även är en del av den.

Att de internationella samarbetet för att skydda mer av den biologiska mångfalden och skapa stora sammanhängande nätverk av skyddad natur är avgörande. Att stärka den biologiska mångfalden, genom att skapa stora ostörda områden med större livs- och motståndskraft, är inte bara ett rimligt mål i sig utan kan även direkt gynna oss människor på många plan – inte minst kan arbetet kraftigt bidra till att hindra den globala uppvärmningen.

Det som är klart är att pandemin öppnat upp möjligheten till en stor grön omstart mot en bättre värld. Och för naturen och den biologiska mångfaldens skull behövs din röst mer än någonsin.