Pingviner är klumpiga på land, men väldigt smidiga under ytan! Med sin karaktäristiska kostym är de en av planetens mest älskvärda arter.

Här kommer en lista med den roligaste, viktigaste och mest fascinerande faktan om pingviner som du antagligen inte kände till!

1. En gång i tiden befolkades jorden av jättepingviner

Den första fågeln som kallades för pingvin var den nu utrotade garfågeln som levde i Norra Atlanten. Den jagades tragiskt nog till utrotning av människan, och man tror att den sista levande garfågeln fångades på Island 1844.

Fossila bevis visar även att pingviner utvecklades före dinosaurierna dog ut, och det finns förhistoriska kvarlevor som visat att en art av jättepingviner kallad kolosspingvin en gång befolkade jorden.

2. Världens minsta pingvin är ungefär 35 cm hög

I jämförelse med förhistoriska jättepingviner, är dvärgpingvinen betydligt mindre. De är ungefär 35 cm över havet och väger lite mer än ett mjölkpaket.

3. De flesta vilda pingviner lever på det södra halvklotet

Trots att pingviner blivit synonymt med is, så lever de flesta pingviner på det södra halvklotet. Faktum är att bara sju arter lever på Antarktis och galapagospingvinen är den enda pingvinen som lever norr om ekvatorn.

4. Pingvinernas svartvita ”kostym” hjälper dem att undvika rovdjur

De flesta pingviner har svart rygg och en vit mage. Vilket har utvecklats genom evolution att fungera som kamouflage vilket hjälper dem att undvika fiender.

Pingvinernas svarta ryggar hjälper dem att undvika flygande rovdjur eftersom att den smälter in i det mörka havet nedanför, medan pingvinernas vita mage gör så att rovdjur underifrån i havet kan förväxla magen med den ljusa himlen ovanför

Och när vi ändå pratar om kostymer, det här är kanske vår bästa pingvinfakta av dem alla:

5. Pingviner använder smarta knep som hjälper dem röra sig snabbare

Trots att pingviner är en fågel, så kan de inte flyga, men de är simmare av världsklass! Detta med hjälp av bland annat en speciell simteknik där benen används tillsammans med stjärtfjädrarna som roder.

De klarar även av att vara under vatten i 20 minuter, och pingviner älskar att åka kana på mage för att ta sig snabbt över isen.

Pingviner som simmar i Antarktiska oceanen. De må vara klumpiga på land, men de är simmare av yppersta världsklass. Åsnepingviner är den snabbaste simmaren och kan nå hastigheter som 22 km/h.

Forskare har även upptäckt att den största pingvinen, kejsarpingvinen, kan tredubbla sin simhastighet i korta spurter genom att använda sig av luftbubblor från sina fjädrar. 

6. Pingviner är mediala superstjärnor!

Pingviner är sedan en lång tid tillbaka förevigade i popkultur. De har sjungit med Mary Poppins, dansat loss i Happy Feet och varit ostoppbara i Madagaskar – men frågar du pingvinerna så verkar det inte vara allt för imponerade över kändisskapet.

Gustaf Skarsgård och hans pingvinvänner bytte röda mattan mot sagolik natur. Bilden från 2020 när Greenpeace var i Arktis under en expedition för att skydda området. Greenpeace samarbetade med en grupp forskare som undersökte och dokumenterade vilka effekter klimatkrisen har på regionen.

7. Adéliepingviner använder stenar som vigselringar

Adéliepingviner älskar stenar! Stenarna används bland annat för att bygga bo, men det finns ett stort problem – stenar kan ibland vara en bristvara.

Det kan ibland skapa en dålig grannsämja eftersom att de inte tvekar på att stjäla en och annan sten från grannen medan denne är ute och gör pingvinsaker.

Stenarna har även en till viktig funktion. När en hane ska uppvakta en hona så gör han det genom att ge henne en sten.

Men det är viktigt att det är en fin sten, därför genomsöker hanen frenetiskt hela stranden för att hitta den absolut lenaste och bästa stenen. När den perfekta stenen är funnen placeras den framför honan – precis som ett frieri!

8. Pingvinbajs kan ibland synas från rymden

Pingvinbajs är oerhört användbart. Inte nog med att det ibland är synbart från rymden, avföringen kan även avfyras mot rovdjur – vilket ibland kan vara en effektiv metod för att hålla dem på avstånd.

I Edinburgh Zoo hade pingvinerna länge varit den främsta attraktionen, fram tills att pandorna anlände. Detta kan ha lett till en minst sagt smutsig protest mot pandabesökare.

9. Pingvinerna behöver vår hjälp

Forskare som undersökt kolonier av hakremspingviner i Antarktis har dokumenterat en drastisk minskning av pingvinpopulationen. I en del kolonier har populationen minskat med hela 77 procent sedan de senast räknades för 50 år sedan.

Allt tyder på att dessa förändringar sker på grund av klimatförändringarna. När djurlivet behöver kämpa för sin överlevnad och ekosystem riskerar att kollapsa så blir det tydligt att vi behöver fler skyddade områden som är fria från all skadlig mänsklig påverkan, inte bara i Antarktis utan över alla världens hav.

Därför arbetar Greenpeace hårt för att få igenom ett starkt globalt havsavtal i FN. Ett avtal som kan bana väg för att minst 30 procent av våra världshav skyddas från mänsklig aktivitet som överfiske, djuphavsgruvdrift, oljeborrning och plastföroreningar

Idag är endast 2 procent av världshaven skyddade från destruktiv mänsklig aktivitet. Vill du vara med och göra en viktig insats för pingvinerna och andra viktiga arter i världens hav? Skriv på vår namninsamling!