Den övergivna och rostskadade megatankern FSO Safer i Röda havet utanför Jemen riskerar att orsaka en av de värsta oljekatastroferna i mänsklighetens historia.

En sådan olycka skulle få fruktansvärda konsekvenser för miljö, ekonomi och några av världens mest utsatta människor.

Greenpeace agerar för att oljan ombord ska flyttas på ett säkert sätt, och kräver snabb och bestämd handling från världssamfundet nu.

Den rostskadade megatankern FSO Safer innehåller 1,1 miljoner fat (140 000 ton) råolja och har under de senaste 7 åren legat övergiven i Röda havet utanför det krigsdrabbade Jemen.

Oljetankern byggdes 1976 och såldes till Jemens regering 1988 och var senast i bruk 2014 när den användes av den amerikanska sjöfartsbyrån (ABS). På grund av kriget så har den blivit liggande för ankar utanför kusten i Jemen och inte inspekterats sedan dess, och är nu klassad som obrukbar.

Jemenitiska fiskare som tar med fångsten från sina båtar vid en strand vid Röda havets kust i Khokha-distriktet i Jemens västra provins Hodeida, september 2006. © Khaled Ziad / AFP via Getty Images

Efter 7 år av misskötsel så är skrovet på väg att rosta sönder, och grundläggande säkerhetssystem har sedan flera år slutat att fungera. Att den inte redan orsakat en oljekatastrof beror på ett minimalt nödunderhåll som mirakulöst lyckats hålla Safer flytande. Men läckor har inträffat, den mest allvarliga i maj 2020 när havsvatten forsade in i skeppets motorrum.

Greenpeace släppte nyligen en undersökningsstudie om skeppets tillstånd, som visade att en oljeläcka eller explosion ombord på FSO Safer skulle få enorma konsekvenser för människor och miljön i Jemen och Röda havet. Vi välkomnar den senaste överenskommelsen om att olja ska överföras från FSO Safer till en annan tanker, men medan vi inväntar handling, så fortsätter skeppets tillstånd att försämras, och bristande förberedelser för en oljekatastrof är mycket oroväckande.

Greenpeace har krävt att en inneslutningsbom och annan bekämpningutrustning placeras runt FSO Safer, vilket skulle fungera som en första försvarslinje som hindrar ett potentiellt utsläpp från att sprida sig, och skulle underlätta en återhämtning.

Människor och miljö behöver skyddas

I Jemen pågår en humanitär katastrof. På grund av krig och klimatkris lever 17,4 miljoner människor med låg vatten- och livsmedelssäkerhet, och ytterligare 7,3 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl innan årets slut.

Den 25 januari 2022 spolades cirka 400 000 liter råolja från en strand i Mae Ramphueng i Ravong-provinsen i Thailand. Detta efter en läcka från en undervattensrörledning som ägs av Chevron. © Chanklang Kanthong / Greenpeace

Dessa människor har redan förlorat de mest grundläggande mänskliga rättigheterna som trygghet, mat och vatten, och nu riskerar hotet från oljetankern att förvärra situationen ytterligare för några av världens mest utsatta människor.

Samtidigt skulle det även innebära en miljökatastrof som skulle förstöra unika korallrev och ekosystem samt de ekosystemtjänster de bidrar med.

I februari 2022 inträffade en stor oljeolycka på ett tankfartyg vid det Repsol-drivna La Pampilla-raffinaderiet efter att vulkanutbrottet i Tonga orsakat en kraftig våg. Fartyget förlorade ca 11 900 fat olja utanför Limas kust. Den peruanska regeringen utlyste en miljönödsituation efter att 21 stränder på Stillahavskusten hade förorenats av oljeutsläppet. © Musuk Nolte / Greenpeace

Situationen är mycket allvarlig, men det finns lösningar. Det går att avstyra katastrofen från att inträffa, och Greenpeace har tagit fram en plan för hur det ska gå till – nu behöver vi fortsätta skapa uppmärksamhet och pressa makthavare till att agera på den.

Vad händer nu?

  • Tillkännagivandet av en två månader lång vapenvila öppnar upp för en viktig möjlighet att överföra oljan från FSO Safer till en annan tanker.
  • Det är bråttom, överföringen måste ske innan september/oktober, eftersom väderförhållanden sedan kommer göra det omöjligt.
  • Operationen saknar finansiering, det behövs 80 miljoner dollar, i nuläget finns omkring 40 miljoner dollar. En liten summa eftersom att bara uppstädningen av oljeolyckan skulle kosta 20 miljoner dollar, och det räknar inte med all försörjning och ekosystemtjänster som skulle gå förlorade.
  • Det kommer hållas en konferens i Nederländerna den 20 april i syfte att försöka få in kapitalet som saknas.
  • Greenpeace kommer fortsätta uppmärksamma frågan och agera fram tills att oljan förflyttas från FSO Safer.

Våra regeringar måste sluta investera i fossila bränslen

Det här är tyvärr bara ett exempel på när olja utsätter vår värld för stora risker. Olja har gång på gång, satt vår värld i brand. Den har finansierat envåldshärskare och diktaturer, skapat orättvisor och fattigdom, och orsakat föroreningar och klimatkris.

Och det är fullständigt oacceptabelt att våra regeringar fortsätter att investera i fossila bränslen som orsakar ett enormt lidande över hela världen, och såna ofantliga risker mot redan utsatta människor, som de i Jemen.

Nya IPCC-rapporten fastslog att förnybar energi kommer att vara en nyckel för att hindra klimatkrisen, och att det dessutom kommer med låga kostnader, eller är billigare än fossila bränslen.

En grön omställning är alltså möjlig, och lösningen finns inom räckhåll – nu saknas bara politisk vilja. Och Greenpeace kommer att fortsätta pressa makthavare för en grön omställning som tjänar alla människor, istället för enbart ett fåtal individer och företag som idag tjänar stora pengar på att fortsätta förbränna fossila bränslen.

Vill du vara med oss i kampen för en bättre, tryggare och mer hållbar värld? Bli månadsgivare idag – ditt stöd betyder allt.