Kamchatka, Ryssland. Oktober 2020.
Kamchatka, Ryssland. Oktober 2020. Foto: Greenpeace

Kamchatka var tidigare mest känt för sina gejsrar, björnar, vulkaner och en rik biologisk mångfald, men nu är området drabbat av en förödande miljökatastrof. I mitten av september ändrade havsvattnet färg och en obehaglig stank började sprida sig. Människor började rapportera hälsoproblem och mängder av döda havsdjur sköljde upp på stränderna. 

Lokalbor, speciellt surfare, var de första som postade om miljökatastrofen i sociala medier. De sa att de efter att ha surfat i vattnen drabbades av halsont, svidande ögon och kliande hud. Vissa rapporterade illamående och kräkningar. När Greenpeace i Ryssland tog del av informationen sattes ett team ihop för att undersöka saken.

Den unika naturen i Kamchatka är under hot

Enligt lokala forskare, har miljökatastrofen orsakat att hela 95% av det marina livet har dött i området. Katastrofens magnitud och orsak är fortfarande okänd, men vi vet en stor del av kustområdet runt vulkanerna i Kamchatka, som klassas som ett kulturarv av UNESCO, har påverkats. 

Resultat av vattenanalys som de ryska myndigheterna och Greenpeace tagit på plats har ännu inte gett några ledtrådar till orsaken. Massdöden kan både ha orsakats av naturliga fenomen eller av mänsklig aktivitet. Greenpeace team anlände i Kamchatka den 4 oktober för att undersöka och dokumentera miljökatastrofen. Forskare tog prov av havsvatten, sand och döda djur runt den centrala stranden i Petropavlovsk-Kamchatsky och sände dem till Moskva för analys. Södra delen av halvön undersöks just nu från ett fartyg tillsammans med forskare från Kamchatkas Kronotsky Nature Reserve. Dykare från fartyget kommer undersöka havsbottnen från norr till söder i Kamchatka med undervattensdrönare utrustad med HD-kamera. Undervattensfotografering och insamling av olika prover kan hjälpa oss få en bild av katastrofens omfattning i Stilla havet och eventuellt ge oss ledtrådar till vad som orsakat den.

Greenpeace expedition I Kamchatka tar prover från döda havsdjur. Foto: Greenpeace

Greenpeace kräver transparent utredning

Givet att vi fortfarande inte vet orsaken till miljökatastrofen och massdöden kräver nu Greenpeace en oberoende, transparent utredning till orsaken bakom. Under tiden konsulterar Greenpeace team flera experter i Kamchatka och Moskva för att försöka förstå vad hänt. Initiala analyser från satellitbilder från september indikerar att jorden runt floderna som mynnar ut i havet kan ha blivit eroderade. Men så länge som orsaken bakom katastrofen är okänd kan vi bara spekulera. Man spekulerar bland annat om naturliga orsaker som giftig algblomning, seismisk eller vulkanisk aktivitet till att det är mänsklig aktivitet som orsakat katastrofen som dumpning av gifter, läckage av bränsle eller militär aktivitet. Men än så länge måste sökandet efter orsaken fortsätta.  

Undersökningen av den ekologiska katastrofen i Kamchatka har visat att regionen lider att mängder av miljöproblem. Här finns flera landområden med giftigt avfall som riskerar att skapa nya problem om inget görs. Landområden med giftigt avfall i Kamchatka och hela Ryssland måste undersökas och åtgärdas. 

Vad som än orsakat den pågående situationen i Kamchatka är en sak säker – för att skydda människor och natur från miljökatastrofer måste Ryssland ställa om från den nuvarande ekonomiska politiken som är baserad på utvinning och exploatering. Följderna av föroreningar accelererar utom kontroll. Tidigare i år såg vi en av de värsta miljökatastroferna i landets historia. En fabrik som drivs av Nornickel – vars fabriker i området har gjort Norilsk till en av de mest förorenade platserna på jorden – läckte tusentals ton olja nära staden Norilsk i Sibirien vilket ledde till att Ambarnayafloden färgades röd. Som så många andra förödande miljökatastrofer som orsakats av människor, var det urfolken i området som drabbades allra hårdast. 

Norilsk, Ryssland. Juni 2020.
Norilsk, Ryssland. Juni 2020. Foto: Greenpeace

Även om orsaken bakom situationen i Kamchatka visar sig vara naturlig, har Norilsk och andra miljökatastrofer i det ryska Arktis visat oss vikten av behovet av en grön och hållbar omställning. 

Ryssland måste fasa ut industrier som förorenar och leder till mänskligt lidande och döende natur och istället implementera politik för förnybar energi och hållbara jobb som skyddar miljön. Greenpeace i Ryssland kräver att regeringen stödjer människorna i frontlinjerna för miljökatastrofer, stärker miljöskyddet och implementerar ett långsiktigt program för en grön omställning. 

Vårt team i Kamchatka kommer som sagt fortsätta undersöka, dokumentera och ta prover för att kunna fastställa orsakerna bakom den pågående miljökatastrofen. Människorna och djuren som drabbats så hårt förtjänar en oberoende röst och vi kommer inte att tystna.