Korallrev med massa fiskar
Foto av Francesco Ungaru.

Visste du att koraller är ett viktigt ekosystem som är hem till en fjärdedel av alla marina arter? Korallreven är planetens största levande organism som förser människor med mat, försörjning och skydd till kustnära städer över hela världen.

Men för hur länge? Idag är korallreven ett av världens mest hotade ekosystem.

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig

Koraller växer omkring 7 till 8 millimeter om året, alla synbara korallrev är alltså förhistoriska levande organismer som växt i tusentals år! Stora Barriärrevet utanför Australien är jordens största korallrev. Det är omkring 2 300 km långt och beräknas vara omkring 18 miljoner år gammalt!

Koraller finns även här i Sverige, och även om vårt korallrev är betydligt yngre, så är det mellan 2 700 och 8 000 år gammalt.

Vad är koraller?

Det finns omkring 6 500 korallarter som vi känner till i båda varmt och kallt vatten. Koraller är nässeldjur som består av små koralldjur – de är alltså levande varelser!

I tropiska vatten lever koraller ofta i perfekt balans med alger som kallas zoocantheller. De är fotosyntetiserande och upptar koldioxid, vatten och andra organiska ämnen, och när de får solljus så kan de producera syre och näring som upptas av korallen – och när korallen börjar växa så bildas korallrev.

En karettsköldpadda simmar intill ett korallrev

Korallreven är ett viktigt ekosystem

25 procent av alla marina arter är beroende av korallreven, trots att koraller bara upptar en procent av haven. Och det är inte för inget som reven kallas för “havets barnkammare” – för här får små och unga fiskar sin mat, samtidigt som de ger skydd från större fiskar så att de kan växa och bli stora.

Men korallreven är även viktiga för oss människor – omkring 500 miljoner människor är beroende av korallreven för mat och försörjning. De fungerar även som ett skydd för kustsamhällen världen över – för gissa vilka som skyddar oss när stora stormar och havsvågor kommer? Jo, det är reven.

Hoten mot korallreven

50 procent av alla koraller har försvunnit på bara 150 år. Korallerna, eller “havets regnskogar” som de också kallas möter flera allvarliga hot, men klimatförändringarna och stigande havsnivåer står för det absolut största.

Även andra orsaker bidrar till korallrevens försvinnande som till exempel: Industriellt fiske, bottentrålning, föroreningar, övergödning och annan exploatering.

Korallblekning vid Stora barriärrevet
Korallblekning i det Stora Barriärrevet.

Korallerna dör i alarmerande takt

Just nu pågår en massiv koralldöd, och den största orsaken till det är korallblekning. Det beror på en ökad havstemperatur som är en direkt effekt av klimatförändringarna, vilket gör att algerna som korallerna levt i perfekt balans med i miljontals år lämnar dem.

Det gör att korallerna inte längre får näring och därmed bleknar eftersom att de helt enkelt svälter ihjäl. Det Stora Barriärrevet har drabbats hårdast, studier visar att dessa rev minskat med 50 procent under de senaste 25 åren.

Att korallreven dör är ett stort hot mot havet, biologisk mångfald och oss människor – och eftersom de växer så långsamt så måste vi göra allt vi kan för att rädda de korallrev som finns kvar.

Hjälp oss att rädda världens korallrev

Den enda chansen vi har för att rädda korallreven är genom att minska vår exploatering och utsläppen av växthusgaser som värmer upp våra hav.

Om vi misslyckas så beräknas världens koraller vara försvunna redan till år 2050. Vi har alltså inget val vi måste skapa förändring – och Greenpeace arbetar hårt för att få till ett nätverk av globala havsreservat som skyddar 30 procent av havens viktigaste ekosystem, och få regeringar och företag att genomföra de viktigaste lösningarna för att minska våra växthusgasutsläpp.

Vi granskar och avslöjar miljöbovar, bedriver forskning och sätter press på företag och regimer att agera på de viktigaste nyckelfrågorna för att lösa klimatkrisen.

För att kunna uträtta allt detta så måste vi vara 100 procent oberoende. Därför tar Greenpeace inte emot offentligt stöd eller pengar från företag. Istället är vårt arbete och de förändringar de skapar helt beroende av våra engagerade månadsgivare.

Därför vill vi fråga om du skulle vilja bli månadsgivare? Stödet från privatpersoner som dig får stor betydelse och bidrar till att Greenpeace kan uträtta ännu mer, och skapa ännu större resultat i kampen för att stoppa klimatförändringarna.