Oljekatastrofen förorenade 170 kilometer av Israels kustlinje med kladdiga oljeklumpar. Foto: Rami Shlush / Greenpeace

Greenpeace bedriver en oberoende utredning för att kunna fastställa orsakerna bakom den pågående miljökatastrofen. Vi har bland annat tagit del av nya satellitbilder av tio stora misstänkta oljeföroreningar vid den israeliska kusten och haven i Mellanöstern dagarna före en storm som drev in mängder av giftiga oljeklumpar till stränderna. Dessa fynd avslöjar den israeliska regeringens brist på beredskap när det gäller att hantera oljeutsläpp och att man inte investerat tillräckligt i kontinuerlig övervakning, teknologi och fysiska barriärer som kunde förhindrat en av de största miljökatastroferna i landets historia. 

“Oljeföroreningarna avslöjar en regering som var helt oförberedd på en sådan här katastrof. När det gäller marint miljöskydd finns ingen övervakning, ingen tillämpning och ingen katastrofplan. Och regeringen misslyckas inte bara med att förhindra oljeutsläpp, dessutom uppmuntrar man användningen av olja genom destruktiva planer som banar vägen för en liknande katastrof i framtiden”, säger Dr. Jonathan Aikenbaum, chef för Greenpeace i Israel. 

“Haven i Mellanöstern har blivit en fristad för miljöbovar och den ohämmade fossilindustrin”, tillägger han. “Det kan fastställas att detta inte är en iransk attack eller ett enda olagligt fartyg, utan att vårt hav har blivit ett ingenmansland där fartyg gör sig av med giftigt avfall. Om vi inte fasar ut vårt beroende av fossila bränslen är katastrofer som denna inte en fråga OM de kommer inträffa utan NÄR och HUR omfattande”.

Greenpeace pågående, oberoende utredning fortsätter för att kunna fastställa orsakerna bakom den pågående miljökatastrofen. Bland annat undersöker man förflyttningar av fartyg som misstänks ha släppt ut olja i Medelhavet. De preliminära forskningsresultaten visar att det inte finns någon signifikant koppling mellan den grekiska oljetankern Minerva Helena som i media nämnts som huvudmisstänkt för oljekatastrofen. Man har dessutom upptäckt ett antal andra fartyg som legat närmare oljeutsläppet. 

Israel Nature and Parks Authority arbetar med att rädda unga havssköldpaddor som skadats av oljeutsläppet i Israel.
Foto: Rami Shlush / Greenpeace

Som så ofta vid miljökatastrofer är det de oskyldiga djuren som får betala det högsta priset. Bland annat har många havssköldpaddor som föder sina ungar längs stränderna på den israeliska kustremsan fått sätta livet till som följd av oljekatastrofen. Men flera har också räddats av djurskyddsorganisationer som kurerar dem med ett oväntat mirakelmedel – majonnäs. “Havssköldpaddorna kom till oss med sina luftstrupar fyllda av oljeklumpar”, säger Guy Ivgy från den israeliska djurskyddsförening Sea Turtle Rescue Center, till nyhetsbyrån AP. “Vi matar dem med substanser som majonnäs, som praktiskt rensar deras system och bryter ner oljeklumparna”, säger Ivgy.

Tusentals volontärer – bland annat från Greenpeace – arbetar sida vid sida med att sanera stränderna efter oljekatastrofen, ett arbete som väntas ta månader. Hur stora konsekvenserna blir för marina djur- och växtarter, samt hela ekosystem vet vi ännu inte. Vad vi däremot vet är att den här oljekatastrofen aldrig hade inträffat om vi inte varit så beroende av en ohämmad fossilindustri som fortsätter behandla våra hav som avfallsplatser.