En rapport från Greenpeace International kan avslöja hur allvarliga systemfel inom den globala övervakningen av fiskeindustrin lett till katastrofala konsekvenser för fiskbeståndet i världshaven under de senaste 70 åren. 

Rapporten, “Un-tangled: How the Global Ocean Treaty can help repair high seas mismanagement”, förklarar hur de viktiga så kallade regionala fiskeriförvaltningsorganisationerna (RFMO:s eller Regional Fisheries Management Organisations), har misslyckas med att få bort det globala överfisket. Konstruktionen av dessa förvaltningsorganisationer har varit dysfunktionell sedan de etablerades och har resulterat i att över 35 procent av världens fiskbestånd nu är kraftigt överfiskade.

Rapporten visar även hur det globala havsavtalet som klubbades igenom i juni 2023 efter åratal av kampanjande från Greenpeace, är lösningen på krisen och är nyckeln till att skapa skyddade havsområden där industriellt fiske inte är tillåtet överhuvudtaget.

Laura Meller, projektledare för Protect the Oceans från Greenpeace i Norden: “Forskning och skydd av livskraftiga fiskbestånd för alla framtida generationer borde vara ledstjärnorna för samtliga beslutsfattare som arbetar med havsfrågor. Men istället har systemet med de regionala fiskeriförvaltningsorganisationerna (RFMO:s) ignorerat den industriella plundringen av haven och tillåtit den att pågå i en skala som vi aldrig tidigare sett i mänsklighetens historia”.

Det här trasiga systemet har prioriterat plundring av havets resurser som gynnat ett fåtal rika länder före skydd av haven för oss alla. Regeringar måste sätta biologisk mångfald före överutnyttjande och ratificera det globala havsavtalet. Skydd och rättvisa måste bli grunden för framtidens havsförvaltning.”

Rapporten förklarar varför systemet med RFMO:s inte har levererat när det gäller att bevara den marina biodiversiteten. Kärnan av misslyckandet ligger i att enskilda länder kan blockera viktiga beslut och att stora företag tillåts ha stort inflytande vilket lett till dagens enorma överfiske.

Sedan de  regionala fiskeriförvaltningsorganisationerna etablerades för 70 år sen, har tillståndet för världens hav stadigt försämrats, och de har konsekvent misslyckats med att förhindra överfiske. Känsliga arter har decimerats i antal eller försvunnit helt, och sårbara marina ekosystem har förstörts.

Laura Meller tillägger: “Bakom stängda dörrar, har storföretagens inflytande och påverkan av dessa RFMO:s inneburit att de blivit maktlösa och kontraproduktiva. Under deras kontroll har havskrisen förvärrats katastrofalt och detta trasiga system måste göras om innan det är för sent. Samtidigt ger det globala havsatvtalet hopp. Om det ratificeras under 2025, kommer det ge oss möjlighet att skydda 30 procent av världens hav innan 2030. Det skulle ge det marina livet en chans att återhämta sig efter årtionden av misskötsel av RFMO:s.”

Greenpeace kräver att världens regeringar ratificerar det globala havsavtalet så det kan vinna laga kraft innan FN:s havskonferens i juni 2025. Våra undersökningar och avslöjanden är viktiga verktyg i denna kamp för att vända den destruktiva utvecklingen och bevara vår vackra, men sårbara, blå planet. Du kan vara med oss och göra skillnad för världens hav – ju fler som stöttar oss regelbundet, desto mer kan vi uträtta. Bli månadsgivare för haven idag eller swisha ett valfritt bidrag här.