Det första stoppet på Greenpeace globala skeppstur 2024 är Galapagosöarnas marina reservat. Här kan vi visa upp ett av de bästa exemplen i världen på havsskydd som faktiskt fungerar.

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig


Galapagos är en plats som bara borde finnas i sagoböcker. Ett paradis där uråldriga jättesköldpaddor vandrar omkring på land och där monsterlika havsleguaner med sylvassa tänder dyker ner i vågorna för att fredligt mumsa i sig alger. Det är födelseplatsen för evolutionsteorin, som förklarar hur arter har förändrats och utvecklats sedan livets början, och det första stoppet på Greenpeace skeppstur runt jorden i år.

Vi besöker detta paradis för att visa upp framgångarna med att skapa havsreservat – där Galapagos är ett av de bästa exemplen i världen. Den ecuadorianska regeringen skapade 1998 ett 133 000 km2 stort marint skyddat område runt hela Galapagosöarna. Idag fullständigt kryllar havet av liv här. Tusentals arter, från jättelika valhajar och havssköldpaddor till stora stim med hammarhajar och lekfulla pälssälar gör det marina livet i området helt unikt.

Men det är inte bara för att visa upp denna fantastiska framgång för omvärlden som vi rest med vårt skepp till Galapagos. Vi kommer att besöka ett stort angränsande havsområde som är en del av en undervattensmotorväg som hajar, havssköldpaddor och andra arter använder för att migrera till och från regionen. Här, utanför havsreservatet, förblir havet oskyddat och öppet för industriella fiskefartyg. Trycket från överfiske riskerar att få ödesdigra konsekvenser även för djurlivet i reservatet. 

Det är därför som detta havsområde, som ligger mellan Ecuadors, Colombias, Costa Ricas och Panamas nationella vatten, akut behöver skyddas. Dessa regeringar har redan vidtagit några konkreta åtgärder för att skydda sina kustvatten, och de har nu en unik möjlighet att skydda denna viktiga sammanlänkande del av internationellt vatten och stänga den för industriella fiskeflottor.

För att stärka våra argument för ett nytt skyddat område kommer forskare ombord på Arctic Sunrise att genomföra forskningsstudier, bland annat genom provtagning av så kallad eDNA, alltså av DNA i undervattensmiljön. Organismer som lever i vatten släpper nämligen ifrån sig celler som innehåller genetiskt material. När vattnet samlas in och analyseras kan data användas för att mäta förekomsten av biologisk mångfald inom ett specifikt område. 

Forskaren Dr Kirsten Thompson samlar in eDNA under en skeppstur i Indiska Oceanen.

Datan från eDNA som samlats in i, och utanför, reservatet kan sedan användas som bevis och argument för att skapa ett nytt och större marint skyddat område.

Förra året godkände FN äntligen ett historiskt globalt havsavtal. Ett verktyg som regeringar kan använda för att skapa nya skyddade områden på internationellt vatten. Men först måste de nu skyndsamt ratificera det, det vill säga bekräfta avtalet så att det blir lag. Att skapa detta nya havsreservat på internationellt vatten kan bli ett stort steg mot att se till att 30 procent av haven är skyddade till 2030.

Galapagos inspirerade Charles Darwin till teorin som förbinder allt liv på jorden. Vi hoppas att framgångarna på samma plats kan inspirera till en blå planet där en tredjedel är täckt av skyddade områden, fulla av liv.

Om du vill du stötta arbetet för Galapagos och skyddade områden på vår blå planet kan du swisha valfritt belopp här.