Enligt en arbetsgrupp inom FN:s råd för mänskliga rättigheter har Japan brutit mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Bakgrunden är de två japanska miljöaktivister från Greenpeace som fängslades efter att ha avslöjat en förskingringsskandal och korruption inom det japanska valforskningsprogrammet under 2008.

Greenpeaceaktivister utför en fredlig protest utanför Japans ambassad i Delhi. Junichi Sato och Toru Suzuki hålls inlåsta sedan den 16e juni 2008 utan åtal. De avslöjade omfattande smuggling av valkött inom dat japanska valfångstprogrammet.

De två aktivisterna, Junichi Sato och Toru Suzuki, mer kända som ”the Tokyo Two”, ställs inför rätta måndagen den 15 februari, trots FN:s kritik mot det japanska rättsystemet.

– Junichi och Toru handlade för allmänhetens bästa när de avslöjade korruption inom det skattefinansierade japanska valforskningsprogrammet. Det bekräftas nu av FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace i Sverige.

FN:s arbetsgrupp skriver att Sato och Suzuki hade ”/…/ agerat med övertygelsen att deras handling hade ett allmänintresse, eftersom de försökte avslöja förskingring inom den skattefinansierade valfångstindustrin”. Arbetsgruppen uppger också att Greenpeace-aktivisterna frivilligt samarbetade med polis och åklagare, att samarbetet inte erkändes och att regeringen inte lämnat ut viktig information. Det handlar om uppgifter om Junichis och Torus engagemang som miljöaktivister, utredningen, insamlade bevis, eller den hjälp de gav myndigheterna att formellt utreda anklagelserna.

Arbetsgruppen drog slutsatsen att: ”De två miljöaktivisternas rätt att inte bli godtyckligt frihetsberövade, deras rätt till åsikts- och yttrandefrihet och rätt att utöva legitim verksamhet, såväl som deras rätt att delta i fredliga aktiviteter utan att utsättas för hot eller trakasserier, inte har respekterats av rättssystemet.”Arbetsgruppen anser därför att den japanska regeringen har brutit mot artikel 18, 19 och 20 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och artikel 18 och 19 i FN:s konvention om politiska och medborgliga rättigheter. Arbetsgruppen ansåg även att Sato och Suzuki hade förnekats rätten att få sitt frihetsberövande prövat av en oberoende och opartisk domstol och begärde att rättegången framöver skall bedrivas rättvist.

– Beslutet att delta i detta politiska åtal togs av Japans förra regering. Den nya administrationen kan gottgöra denna felaktiga hållning genom att försäkra sig om att rättegången går rättvist till framöver och uppfyller internationella rättsliga principer, säger Kumi Naidoo, Greenpeace internationelle generalsekreterare, som reser till Japan senare i veckan för att närvara vid rättegången.

Internationella människorätts- och intresseorganisationer som Amnesty International och Transparency International har också ifrågasatt åtalets legitimitet.