© Daniel Müller / Greenpeace

Här är 6 positiva nyheter för klimatet och miljön från första halvan av 2024. Tillsammans med våra givare, samarbetspartners, volontärer och andra miljöförsvarare säkrar vi gröna framgångar året runt i Norden och resten av världen!

Vi vann klimaträttsfallet mot den norska staten

Frode Pleym, programchef för Greenpeace i Norge, och Gina Gylver, dåvarande chef för Natur og Ungdom i Oslos tingsrätt i november 2023. © Rasmus Berg / Greenpeace

Året hade knappt börjat innan vi kunde fira en historisk seger: I januari vann Greenpeace och Natur og Ungdom klimaträttsfallet mot den norska staten – på alla punkter. Tingsrätten i Oslo fällde en krossande dom som ogiltigförklarade godkännandet av olje- och gasfälten Tyrving, Breidablikk och Yggdrasil. Rätten utfärdade även ett förbud mot att staten ger nya tillstånd för byggnation och produktion från de tre fälten. Med den här segern förväntar vi oss att massiva mängder koldioxid stannar kvar i marken.

Staten har dock överklagat domen, och hovrätten har beslutat att det huvudsakliga kravet och förbudet mot nya tillstånd ska behandlas separat.

Brasilien: Viktig dom mot Bolsonaros administration

© Valdemir Cunha / Greenpeace

I mars avgjorde Brasiliens högsta domstol att Bolsonaros administration aktivt främjat massiva kränkningar av miljömässiga och sociala rättigheter i Amazonas. Domen är en viktig seger för civilsamhället i Brasilien, där Greenpeace har spelat en central roll tillsammans med partnerorganisationer för att belysa det här rättsfallet under de senaste åren. Rättsfallet handlade om nedmonteringen av policies för miljöskydd och sociala frågor som skedde under Bolsonaro-administrationen, och vi krävde skyndsamma åtgärder för att motverka den eskalerande miljökrisen. Högsta domstolens beslut förelägger att klimatmål efterföljs, samtidigt som tillräckliga och effektiva beslut måste fattas för att värna om miljön och att skydda mot skogsavverkning.  

Stopp för importen av rysk gas till Sverige

© Greenpeace / Maria Andrea

I juni beslutade EU att införa sanktioner mot rysk flytande fossilgas, vilket i praktiken innebär att importen av rysk gas till Sverige stoppas. Detta följer efter två års intensivt kampanjande av Greenpeace, med bl.a. aktioner i Sverige där tankerfartyg hindrades från att pumpa i land fossilgas från Ryssland. Trots att den svenska regeringen fått ett tydligt mandat från både svenska folket och riksdagen att stoppa all import av ryska fossila bränslen, har den fortsatt tillåta rysk fossilgas att flöda in i Sverige – vilket hjälpt till att finansiera Putins krig i Ukraina. Med de nya sanktionerna är det nu äntligen stopp för det!

Samtidigt fortsätter den så kallade ryska skuggflottan av rostiga oljetankfartyg att segla runt i svenska och danska farvatten. I våras genomförde aktivister från Greenpeace Norden en fredlig protestaktion mot den intensiva trafiken av rysk olja, genom att måla budskapet ”OIL FUELS WAR – PEOPLE WANT PEACE” på en rysk oljetanker utanför Gotland. Det märks att det är stor press på politikerna att få stopp för skuggflottan – efter vår aktion har flera svenska politiker uttalat sig och krävt ett stopp för den. Nu hoppas vi att de agerar på sina uttalanden, och sätter stopp för den här tickande miljöbomben i Östersjön!

Fler länder säger nej till djuphavsgruvdrift

Projektion med texten ‘Stop deep-sea mining’ (Stoppa djuphavsgruvdrift!) i Sørfjord, nära byn Bruvik i Norge. © Daniel Müller / Greenpeace

Det enda sättet att på ett effektivt sätt skydda havet mot gruvdrift på havsbotten är ett globalt förbud. Under förhandlingarna med Internationella havsbottenmyndigheten (ISA) i augusti fick vi inget definitivt förbud. Men listan på länder som kräver ett stopp för starten av gruvdrift på havsbotten växer sig allt längre: 32 länder, däribland Sverige, säger nu nej eller försiktighetspaus till djuphavsgruvdrift. Länderna ansluter sig därmed till en enad miljörörelse, forskarkår, företag och kustsamhällen som är emot den här begynnande destruktiva industrin. I djuphaven gömmer sig en skattkammare av biologisk mångfald, och det är hem till enastående ekosystem. Djuphaven är samtidigt en viktig allierad i kampen mot klimatförändringarna. Tillsammans kan vi se till att fler regeringar säger nej till industrin!

I artikeln Norge vill öppna upp för gruvdrift på havsbottnen i Arktis – Därför är det en dålig idé, kan du läsa mer om varför djuphavsgruvdrift är en dålig idé.

God nyhet för yttrandefriheten i rättsfall mot Greenpeace

Greenpeace-demonstranter protesterar utanför Total Energies högkvarter. De stora affischerna visar en retuscherad bild av Patrick Pouyané, Total Energies VD, bredvid en person som har lidit personliga förluster under översvämningarna i Frankrike. Texten lyder “Vår vinst, din förlust”. © Basile Barjon / Greenpeace

Olje- och gasföretaget Total Energies stämde Greenpeace i Frankrike efter att vi hade offentliggjort en rapport om företagets utsläpp av växthusgaser. Samma dag som Total Energies firade sitt 100-årsjubileum tog domstolen i Paris Greenpeace’s sida och avvisade stämningsansökan. Det är en stor seger för yttrandefriheten, och det kan förhoppningsvis fungera som ett uppvaknande för andra oljegiganter som också använder rättsfall som ett försök att tysta de som håller oljeföretagen ansvariga för deras bidrag till klimatkrisen. Rättsfall som detta, och Shells stämning mot Greenpeace, visar hur långt dessa företag är beredda att gå för att kunna fortsätta att ödelägga planeten för vinst.

Historiskt ögonblick för klimaträttvisa

© Shervine Nafissi / Greenpeace

En förening av äldre kvinnor från Schweiz, också känt som KlimaSeniorinnen, argumenterade för att den schweiziska statens brist på klimatåtgärder strider mot deras rätt till liv och hälsa – speciellt då äldre kvinnor är mer sårbara för värmeböljor orsakade av klimatförändringar.

Det är första gången som Europas högsta domstol, Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, behandlat mänskliga rättigheter i ett klimatsammanhang, och det är första gången den har avlagt en dom som fastslår att en stats brist på klimatåtgärder kränker mänskliga rättigheter. De schweiziska äldre kvinnorna vann därmed en klimatseger som bekräftar att klimatskydd är en mänsklig rättighet. Domen är ett historiskt ögonblick för klimaträttvisa globalt!