Ett globalt avtal för världshaven, en miljökatastrof förhindrad i Röda havet och stopp av import av giftigt spillvatten till Danmark är bara några av de fantastiska resultat som vi uppnådde under 2023 tack vare stödet från engagerade och givmilda människor i Norden. Tusen tack till alla som valde att göra något för att skydda klimatet och naturen!

Här nedan kan du läsa om hur Greenpeace Norden använde insamlade medel, och var de kom ifrån under 2023.

Kampanjer under 2023 – så här använde vi insamlade medel

Klimat och energi

Det kampanjområde vi använde mest pengar på under 2023 var klimat och energi. Jordens klimat är på väg att kollapsa på grund av klimatförändringar skapade av mänskliga aktiviteter. Med det internationella projektet Money for Change, som Greenpeace Norden är med och finansierar, arbetade vi under 2023 för att bromsa klimatkrisen genom att få banker och investeringsföretag att flytta pengar från fossila bränslen till förnybar energi


I Sverige har Greenpeace, ända sedan regeringen lade ned Miljödepartementet, i protest låtit Miljödepartementet leva vidare i exil, bland folket. Som en del av den kampanjen granskade vi Tidöpartiernas klimat- och miljöpolitik under deras första år vid makten – en granskning som visade att klimat- och miljöarbetet under detta år till stora delar försvagats, och i vissa fall nedmonterats. Detta understryker vikten av att vi fortsätter att kräva en svensk klimatpolitik som är ambitiös och sätter ramarna för den övriga politiken!

Olja

Kampen mot ny olja i Norge är en stor prioritet för Greenpeace. Norska Equinor är bland topp tio av de mest expanderande oljebolagen i världen. I slutet av 2023 lämnade Greenpeace in en ny stämningsansökan mot den norska staten som inte hade gjort en tillräcklig bedömning av klimatpåverkan för tre nya oljefält. Klimaträttsfallet blev en stor framgång då vi vann – på alla punkter. Greenpeace stärkte även arbetet med att avslöja Equinors smutsiga utlandsprojekt, såsom Rosebank och Bay du Nord. På Equinors årsmöte nådde Greenpeace ännu en seger då den norska staten, som äger två tredjedelar av företaget, använde ett förslag skrivet av Greenpeace för att understryka att staten förväntar sig att Equinor anpassar sina aktiviteter utifrån Parisavtalet.

Världens skogar

I Sverige och Finland var ett särskilt stort fokus under 2023 att skydda skogarna. Skogsbruk är en stor industri i båda länderna och bidrar till förlusten av biologisk mångfald och kolsänkor. Sverige hade EU-ordförandeskapet under första delen av 2023, och tyvärr använde regeringen det som en möjlighet att grönmåla det svenska skogsbruket – som i verkligheten är långt ifrån hållbart. Greenpeace-aktivister reagerade genom att protestera utanför EU-delegaternas mötesplats, och hade en kontinuerlig närvaro vid EU-högkvarteret för att belysa hur ohållbart det svenska skogsbruket är. Vi genomförde även en demonstration under galamiddagen för EUs miljöministrarnas informella möte i Uppsala och kraschade EUs skogsbruksmöte i Skellefteå. Greenpeace samarbetade även med gräsrotsrörelsen Skogsupproret och skapade initiativet Skogsvärn, som bland annat bestod av en föreläsningsturné och utbildningar i fredlig civil olydnad.

I Finland har Greenpeace krävt att 30 procent av de finska skogarna ska skyddas, i linje med FN-konventionen om biologisk mångfald (CBD) samt EU:s strategi för biologisk mångfald. De tre största skogsbolagen har makten och ansvaret för att ställa om det finska skogsbruket till att bli hållbart. Våra krav offentliggjordes under en 24-timmar lång blockad av massafabriken Metsä i Kemi, den största massafabriken på norra halvklotet.

Hav

Förra året uppnådde vi efter årtionden av kampanjarbete den största gåvan för haven: ett globalt FN-havsavtal som kan säkerställa långvarigt skydd av världshaven. Vårt arbete har sedan dess fokuserat på att säkerställa att avtalet implementeras, så att minst 30 procent av världshaven skyddas till 2030.

Under 2023 började Greenpeace Norden att engagera sig ytterligare i den globala “Deep Sea Mining-kampanjen”, när det stod klart att Norge hade för avsikt att öppna upp ett enormt område i Arktis för djuphavsgruvdrift. Greenpeace har en nyckelroll att spela i att stoppa den här destruktiva industrin innan den överhuvudtaget börjar, och vi arbetar vidare med kampanjen under 2024. Vi har fortfarande en unik möjlighet att skydda våra havsområden åt de kommande generationerna!

Jordbruk och livsmedelsproduktion

Greenpeace arbetar för en omställning av det omfattande och extremt ohållbara sätt vi producerar mat på idag, och det industriella jordbruket. På grund av global politik har vi fått ett system som belönar miljöskadliga jordbruk framför de hållbara. Ett system som skadar människors hälsa, eldar på klimatkrisen och ödelägger naturen samtidigt som det driver på ojämlikheten genom att utesluta småbrukare.

I Danmark står jordbrukssektorn för de största klimatutsläppen, och på delad första plats med Bangladesh är Danmark det land som har den mest intensivt brukade marken i världen. Som ett resultat lider danska fjordar och inre vattendrag av omfattande syrebrist, något som nådde rekordhöga nivåer under 2023. Tillsammans med biologer och andra organisationer har Greenpeace kämpat hårt för att väcka uppmärksamhet om det direkta sambandet mellan döende fjordar och intensivt jordbruk. Under hösten släppte Greenpeace, tillsammans med åtta andra miljöorganisationer, en visionär rapport (“Fra foder til føde II”, eller “Från foder till föda”) som beskriver omställningen som det danska jordbruket behöver göra för att vara i linje med EU:s regler för naturskydd och Parisavtalet, och samtidigt ge det danska jordbruket möjlighet att producera mat till samma mängd människor som idag.

Andra kampanjområden: Mobilisering

Under kategorin “Andra kampanjer” återfinns vårt mobiliseringsarbete. Vi har genomfört utbildningstillfällen för tusentals av unga världen över och utbildat dem i fredlig civil olydnad och kommunikations- och kampanjarbete.

Insamlade medel under 2023 – varifrån kom de?

Gåvor från privatpersoner

Greenpeace tar inte emot bidrag från regeringar, företag eller internationella institutioner, såsom EU. Det är för att säkerställa vårt ekonomiska oberoende: Vi ska alltid kunna sätta miljön och klimatets bästa först utan att ta hänsyn till om vi förargar företag eller politiska partier. Därför är gåvor från privatpersoner avgörande för vår verksamhet.

Greenpeace får majoriteten av sin inkomst – 79 procent under 2023 – från givmilda privatpersoner som engagerar sig för att göra skillnad för klimatet och miljön. Varje gåva möjliggör att vi kan arbeta för att säkra en grönare framtid. Vi är djupt tacksamma för alla våra givare; utan deras engagemang och omsorg för naturen, klimatet och miljön skulle vi inte uppnå så många gröna segrar varje år.

Svenska Postkodlotteriet

Greenpeace tar också emot stöd från Svenska Postkodlotteriet. Under 2023 utgjorde bidraget från stiftelsen 8 procent av de totala insamlade intäkterna, och möjliggjorde bland annat viktiga skeppsturer. Greenpeace fartyg är ovärderliga för vårt kampanjarbete, bl.a. då de möjliggör att vi kan ta med forskare och aktivister till avlägsna platser som få andra organisationer kan ta sig till. Under 2023 undersökte vi till exempel fiskeindustrins påverkan utanför Maldiverna och forskade på valar utanför Australiens västkust.

Bidrag från Greenpeace International

Greenpeace är en verkligt global organisation, och det är en av våra största styrkor. Vi samarbetar med de andra Greenpeace-kontoren så att vi kan vara närvarande världen över. Det betyder att en del av vår inkomst kanaliseras till globala projekt, och vi också tar emot interna bidrag från Greenpeace International till nordiskt ledda arbeten – bland annat för att få investerare att flytta deras investeringar från fossila bränslen till förnybara energikällor. Dessa bidrag utgjorde 6 procent under 2023.

Övriga bidrag

Greenpeace tar emot oberoende stöd från utvalda stiftelser. Ett exempel på detta är medel från KR Foundation som vi tog emot för att avslöja den danska jordbrukslobbyns missvisande kommunikation som försöker att få det danska jordbruket att framstå som klimat- och miljövänligt.


Ett annat exempel är vårt fyraåriga projekt, Planet One, som finansieras av Svenska Postkodlotteriet, där Greenpeace tillsammans med organisationen Fryshuset, skapar mötesplatser där unga i olika delar av världen erbjuds säkra utrymmen att mötas och engagera sig tillsammans i globala och lokala miljö- och klimatfrågor, med fokus på lärande-genom-görande.

Arv och testamente

Omkring 3 procent av vår inkomst förra året kom från arv och testamenten. Det är en ökande trend att människor ger en del av deras arv till vårt arbete för att säkra en grönare framtid för kommande generationer. Det är med stor tacksamhet och ödmjukhet som vi tar emot dessa gåvor. Vilket vackert arv det är att ge vidare till vår älskade planet och de barn som vi lånar den av.