I lördags gick multisporttävlingen Haglöfs Åre Extreme Challenge av stapeln för 20e året i rad. Vi var på plats för att uppmärksamma utmaningen som Haglöfs själva står inför – Haglöfs Environmental Challenge.

Haglöfs bygger sin verksamhet på en levande natur och talar om vikten av att ta hand om den, samtidigt innehåller deras kläder skadliga, långlivade kemikalier.

Att stå uppe på Åreskutan med den overkligt vackra utsikten och se alla engagerade och peppade tävlingsdeltagare var en häftig upplevelse. Samtidigt slogs jag av det faktum att Haglöfs, tillsammans med en stor del av friluftsindustrin, smutsar ner och kontaminerar det vackra som jag, mina kollegor och de fantastiska volontärerna som var med, stod och förundrades över.

Haglöfs säger att de ska fasa ut fluorkarboner till 2020, men det räcker inte. Riskerna med dessa skadliga kemikalier har varit kända under lång tid och det är inte okej att medvetet fortsätta släppa ut dem i naturen där de blir kvar i generationer, samtidigt som många andra kläd- och friluftstillverkare avgiftar sin produktion.

När vi pratade med de tävlande och alla de som var där för att heja på så var allas slutsats den samma – de vill att Haglöfs ska skriva på ett Detox-åtagande så att de kan fortsätta köpa Haglöfs produkter. De vill att Haglöfs på ett transparent och öppet sätt avgiftar sin produktion med en betydligt mer ambitiös tidsplan än de har idag.

Men det handlar inte bara om att fasa ut skadliga kemikalier. Det handlar också om att förebygga att nya, okända och potentiellt skadliga kemikalier kommer in i produktionen.

När de långkedjade fluorkarbonerna (PFOS) förbjöds 2008 införde de flesta, inklusive Haglöfs, istället de kortkedjade fluorkarbonerna (PFOA) i produktionen. Vid den tidpunkten fanns inte tillräckligt med forskning på PFOA, men idag vet vi att även vissa av dessa kortkedjade fluorkarboner har liknande toxiska egenskaper som de förbjuna PFOS.

För att detta inte ska kunna hända igen innebär ett Detox-åtagande även att använda sig av försiktighetsprincipen. Det betyder att du som producent och tillverkare inte ska ta in en ny kemikalie som det inte finns tillräcklig forskning eller information om.

Det kan jämföras med om du är ute och plockar svamp. Du vet hur flugsvamp ser ut och att den är giftig och väljer då såklart inte att plocka denna. Du hittar kantareller och kanske en karl-johansvamp som du säkert vet är ofarliga att äta. Sen hittar du något som liknar en champinjon – men du har hört att den lätt kan förväxlas med vit flugsvamp och du kan inte till 100% säga om det är en champinjon eller inte. Skulle du då plocka den och ta hem och laga till middag, eller plocka för att bjuda på?

Jag vet vad jag skulle svara på den frågan.

Att undvika alla former av fluorkarboner stöds av mer än 200 forskare från 38 länder som undertecknat the ‘Madrid statement’ (2015) – de vill se ett stopp av använningen av dessa skadliga kemikalier vid tillverkning av konsumentprodukter i linje med försiktighetsprincipen.

Det är dags för Haglöfs att gå från ord till handling och börja ta ansvar för miljön de säger sig värna om.

Rosanna Endre
Kampanjledare Detox Outdoor

Rosanna Endre

Om författaren

Rosanna Endre
Ansvarig för konsumtionsrelaterade klimatfrågor. Du hittar mig också på Twitter @rosanna_endre och Instagram @rosannaendre