Ramadan mubarak.

Fastemånaden Ramadan 2024 börjar i Sverige den 10 mars, och är den mest heliga och högst firade högtiden för muslimer runt om i världen. För många är Ramadan en tid för reflektion, att sätta sig in i hur andra har det, och att lära sig uppskatta det man själv har. Det är också en tid att vara generös, att tänka på och stötta de som är mindre lyckligt lottade, och en tid att glädjas.
Den heliga månaden kan därför vara ett gyllene tillfälle att påminna oss om vårt gemensamma ansvar att skydda planeten och anamma nya goda vanor.

Är du en av alla de som firar Ramadan i år, och vill du samtidigt värna om vår planet? Då har vi samlat några tips till dig. 

Vi vill gärna inspirera till att låta årets Ramadan bli ett firande som samtidigt visar omtanke om vår planet. Därför har vi tagit fram en guide som ger tips på mer hållbara och gröna vanor under Ramadan, oavsett om du är hemma, i moskéen eller ute.

En del av ​​förslagen känns kanske uppenbara, men även för de bästa av oss kan det vara lätt att glömma våra goda avsikter i vardagens alla måsten, särskilt när fastan utmanar orken. Här är 9 förslag som vi hoppas kan inspirera till en grönare Ramadan i år.

PSSST! Missa inte att du även kan ladda ned och spara tipsen som pdf, längst ned i artikeln!

1. BRYT FASTAN MED LOKALA RÅVAROR

​​Att välja närproducerat efter säsong, är både ett bra sätt att spara på naturens resurser, då råvarorna inte kommer med utsläpp orsakade av långa transportsträckor, och även en chans att stötta dina lokala matproducenter. Under våren i Sverige är det högsäsong för utsökta grönsaker och rotfrukter som sparris, morötter, rödbetor, spenat och rabarber. Kanske kan årets firande bli ett tillfälle att upptäcka närproducerade favoriter till dina iftarmåltider?

2. PROVA EN KÖTTFRI RAMADAN

Produktionen av kött släpper ut enorma mängder skadliga växthusgaser i atmosfären. Naturområden förstörs varje dag för att ge plats åt boskapsuppfödning eller sojaplantager för att odla foder åt boskapsdjur. Om det känns för utmanande att skippa köttet helt under årets Ramadan, så tänk på att en köttfri iftarmiddag i veckan även kan bidra till att minska dessa växthusgaser. Särskilt om ni är fler som gör detsamma. Genom att byta ut köttet mot vegetariska ingredienser med mycket vätska, kan du också hitta enklare sätt att hålla törsten i schack. Testa till exempel att äta vattenmelon till din Suhoor-måltid eller som efterrätt till iftar. Gurkor och tomater är också en bra källa till vätska.

Bra att tänka på:

Undvik för mycket kaffe eller te och salt mat som är vätskedrivande och kan leda till att du snabbare känner dig uttorkad.

3. FÖRVARA MATEN HÅLLBART

Plastpåsar, aluminiumfolie och plastfilm är dåligt för både dig och miljön. Låt oss bevara oss själva och miljön från dessa skadliga produkter och istället använda andra alternativ som återvinningsbara livsmedelsförpackningar gjorda av ekologisk bomull, bivax eller liknande. Tänk också på att använda återvinningsbara glas- eller plastbehållare för den mat som blir över. Ett tips är att ha behållare redo, eller be gäster ta med egna, för de som vill ha matrester med hem efter en gemensam måltid.

Extra tips!

Frukter och grönsaker som hunnit bli övermogna kan med fördel användas i soppor och smoothies!

4. UNDVIK OHÅLLBAR ENGÅNGSPLAST

Visste du att det tar ca. 400 år innan plastflaskor bryts ned i naturen? Även om vi har pantsystem i Sverige hamnar många av de produkter som konsumeras här fortfarande i naturen och i våra hav. Värna om naturen genom att använda återvinningsbara flaskor istället. På så sätt bidrar du till att minska mängden plastavfall. Och kom generellt ihåg att minska svinn och återanvända. Undvik så långt det är möjligt engångsartiklar som papp- och plasttallrikar, koppar, bestick etc. PS. Glöm inte att dricka mycket vatten mellan suhoor och iftar!

Bonustips!

Köp dadlar i lösvikt att bryta fastan med, både gott och fritt från onödig plast!

5. TÄNK PÅ DIN VATTENFÖRBRUKNING

Under den rituella tvätten, innan tidebönerna, kan du tänka på att inte låta kranen rinna för fullt. Ett alternativ kan också vara att fylla en behållare med vatten som du istället använder. På så sätt undviker du onödigt vattenspill och månar om våra resurser.

6. PLUGGA UR

Under denna heliga månad för eftertanke och reflektion, kan det vara ett perfekt tillfälle att koppla bort både bokstavligt och mentalt. Låt ljuset vara släckt under dina böner, ta en paus från TV:n, datorn eller x-boxen. Förutom att det kan bli en välbehövlig vila för sinnet månar du samtidigt om naturens resurser.

7. HÅLL KOLL PÅ DINA FRAMSTEG

Genom att föra dagbok över dina handlingar, stora som små, kan det bli lättare att upprätthålla goda vanor. Att själv kunna följa dina framsteg under Ramadan kan även öka motivationen, uppmuntra till att upptäcka och behålla fler gröna vanor i din vardag, och ge möjlighet att följa dina reflektioner under tiden som går.

8. SPRID BUDSKAPET

Ramadan kan vara det perfekta tillfället att fundera över hur mänskliga handlingar påverkar vår planet och även uppmärksamma fler. Varför inte passa på att prata om miljöfrågor med familj och vänner. Genom att informera och uppmuntra varandra att tänka på miljön och klimatet när det kommer till hur vi lever skapar vi ringar på vattnet. Och tillsammans kan vi åstadkomma stor skillnad för vår jord och alla som lever här. Varför inte låta Ramadan bli månaden att göra en gemensam insats för vår vackra natur och planet.

9. ENGAGERA DIG FÖR MILJÖN

Under Ramadan påminns man om att vara extra generös och stötta de utsatta. Den pågående klimatkrisen slår hårdast mot de som redan är mest utsatta. Genom att göra din röst hörd och skriva under en namninsamling, engagera dig volontärt, delta i en freds- eller miljödemonstration eller bli stödmedlem kan du vara med och göra skillnad. När tillräckligt många kämpar för samma sak kan vi skapa stora förändringar. Hitta en miljöorganisation som jobbar för det du bryr dig om, och ta reda på hur du kan vara med och engagera dig.

Här kan du läsa mer om de klimat- och miljöfrågor vi på Greenpeace arbetar med just nu.

Följ Greenpeace Sverige på Instagram eller Facebook, eller håll ögonen på vår hemsida för att läsa mer om kommande demonstrationer, evenemang eller andra tillfällen där du kan engagera dig för miljön.

PS: Du kan enkelt ladda ned och spara våra gröna tips i PDF-format, genom att klicka på knappen under bilden.