Årets konsumtion under Black Friday väntas öka med 1,5 miljarder kronor och därmed omsätta 9 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Svensk Handel. Här framgår även att hela 57 procent av svenskarna planerar att handla under Black Week. Populärast är Black Friday bland yngre där tre av fyra väntas shoppa.

Globalt uppskattas vår konsumtion stå för 60 % av de totala utsläppen av växthusgaser, därför är överkonsumtion ett av problemen som lett till att några av världens ledande klimatforskare kräver att det ska utlysas ett planetärt nödläge

Överkonsumtion sätter både människor, och vår planet i knipa – och inget representerar det lika väl som Black Friday.

Textilindustrin använder enorma mängder vatten och flera giftiga ämnen, samt är en källa för stora koldioxidutsläpp. Provinsen Zheijang står för en tredjedel av Kinas produktion av färg och tryck till textilindustrin.

Överkonsumtion eldar på klimatkrisen

Produktion, tillverkning och distribution av varor står alla för ett enormt miljö- och koldioxidavtryck som ökar halten växthusgaser i atmosfären. Produkterna har ofta passerat flertalet tillverkningssteg i många olika länder innan de slutligen når fram till konsumenten.

När ex. Apple tillverkar sina mobiltelefoner så används hela 60 grundämnen från det periodiska systemet. Mineralerna bryts över hela världen, och Apple har leverantörer från 43 länder och 6 kontinenter.

Problem som dessa gäller inte bara teknikbranschen. Modeindustrin står ex. för 35 procent av de totala utsläppen av mikroplaster, enligt en ny rapport från Greenpeace som undersöker hållbarhetsarbetet hos 29 ledande varumärken. Där framgår även att en lastbilslast med kläder dumpas eller bränns varje sekund och att 25 procent av kläderna som produceras aldrig säljs.

Produktionen och tillverkningen av produkter har ofta en komplex tillverkningskedja som kräver stora mängder naturresurser som vatten, mineraler och grödor. T.ex. så frigörs  koldioxid när vi hugger ner träd, kväve när vi odlar med syntetiskt konstgödsel och metan från djurspillningen i jordbruket. 

Men utsläppsresan slutar inte där, för att tillverka produkterna behöver produktionsanläggningar massvis av energi, och när prylarna fraktas så förbränns enorma mängder fossila bränslen.

Många mineraler som produceras i Västafrika kallas “blodsmineraler”. USA:s regering menar att de finansierat beväpnade grupper i området som skapat en humanitär katastrof. Här bränns plast från elektroniska komponenter för att kunna återanvända koppartråden, en process som släpper ut stora mängder giftiga kemikalier / Foto av Kate Davison, Greenpeace.

Överkonsumtionen bidrar även till orättvisor…

Runt om i världen arbetar även 160 miljoner barn mellan 5 till 17 år gamla. Det är en katastrof som beror på att många företag inte har kontroll över sin tillverkningskedja eller ställer tillräckliga krav på sina fabriker.

Tillverkningen är i många fall även skadlig, på grund av att den kräver stora mängder kemikalier, som kan skada miljön i den stad eller närmiljö produkterna tillverkas och innebär en risk för de som arbetar på fabrikerna eller i odlingarna.

Många mineraler som används i mobiltelefoner, som tenn, tungsten, guld och tantal, är även kända som konflikt-, eller blodsmineraler. USAs regering har slagit fast att brytning av dessa mineraler har hjälpt till att finansiera beväpnade grupper i Kongo och närliggande områden och bidragit till en humanitär katastrof.

Det är inte heller ovanligt med oschyssta arbetsförhållanden som förutom barnarbete även kantas av långa arbetsdagar, dåliga löner, hälsoskadliga kemikalier och farliga arbetsmiljöer.

Och det bidrar även till skador här i väst, där företagens aggressiva marknadsföring lurar in många människor i skuldfällor. I Sverige ökade antalet unga personer som ansökte om skuldsanering med 38 procent mellan 2019 till 2020.

Överkonsumtion gynnar inte någon, förutom stora företag som i sin jakt på ytterligare tillväxt är villiga att både elda på klimatkrisen och skapa omänskliga orättvisor.

Om politiker främjar påfyllning och återanvändning genom bl.a. närodlat, lokalproducerat, second hand och lagningscaféer kan vi skapa en mer hållbar konsumtion.

Vi kan konsumera hållbart

Vi lever på en planet med begränsade resurser, ändå konsumerar vi i Sverige som om vi hade 4 planeter till. Klimatkris, barnarbete, blodiga konflikter och orättvisor är alla bevis på att vår överkonsumtion nu måste få ett stopp.

Och det finns lösningar. Föreställ dig en verklighet där återanvändning främjas, istället för engångsmaterial. Eller en stad som uppmuntrar till kreativitet, istället för ändlösa skyltfönster med reklam. Eller gågator med “lagningscaféer”, istället för oändliga shoppinggallerior. Eller städer som vill ge mer synlighet till second-hand affärer, lagning, lokalproducerat och hållbarhet.

Det kan låta som en utopi, men faktum är att städer som Amsterdam, London och Grenoble redan infört några av dessa förändringar.

Så vad krävs för att skapa ett samhälle som främjar hållbarhet och välmående, istället för överkonsumtion och orättvisa?

Vi behöver få politiker och beslutsfattare att arbeta för människor, istället för företag – och som gör det enklare för konsumenter att handla mer hållbart. Det är en av alla saker som vi på Greenpeace arbetar hårt för genom bl.a. kampanjer mot fossilreklam.

Ge tillbaka till vår planet!

Vi befinner oss i ett planetärt nödläge som hotar livet på vår planet för oss och kommande generationer. Därför har vi inte råd med Black Friday som främjar överkonsumtion vilket skapar orättvisa och bidrar till att förstöra vår planet.

Ta avstånd från konsumtionshetsen genom att istället ge tillbaka till vår underbara planet.

När du ger en gåva till dig själv, eller som en julklapp till någon du tycker om får du ett kort med frön som blir till fina ängsblommor – samt ett fint digitalt gåvobevis med miljövänliga gör-det-själv tips att pyssla med under julledigheten.

Det är förutom en perfekt present, även ett sätt för dig att stötta Greenpeace viktiga arbete för att skapa en rättvis, hållbar och bättre värld. Det gör vi bland annat genom att:

  • Påverka politiker och beslutsfattare att arbeta för långsiktigt hållbara lösningar.
  • Försöka få igenom ett globalt avtal som skyddar 30 procent av skog och hav till 2030.
  • Bevara biologisk mångfald och skydda känsliga ekosystem.
  • Bevaka och avslöja företag som begår miljöbrott.

Tack för att du är med och gör skillnad – ditt stöd betyder allt och är viktigare än någonsin. ❤️️