Remissyttrande från Greenpeace

Som en ledande oberoende miljöorganisation, framför Greenpeace i detta remissyttrande en stark uppmaning till omställning i energipolitiken för att adressera de akuta klimat- och miljöutmaningar vi står inför. Med en tydlig vision om en global förändring bort från fossila bränslen och kärnkraft, betonar vi nödvändigheten av att halvera växthusgasutsläppen till 2030 och uppnå nollutsläpp till 2050. Vårt fokus ligger på att minska energibehovet och övergå till 100 procent hållbar, förnybar energi.

Inför den kommande energipolitiska inriktningspropositionen har regeringen lämnat en promemoria om förslag på nya energipolitiska mål, bland annat att slå fast ett planeringsmål om minst 300 TWh elanvändning 2045. Regerigen har valt att inte inkludera Greenpeace som remissinstans, men föreningen lämnar ändå in ett eget yttrande.

Greenpeace argumenterar kraftfullt mot användningen av biobränslen, industriell koldioxidinfångning och lagring (CCS), och kärnkraft, som vi ser som tids- och resurskrävande distraktioner från den verkliga lösningen. Istället framhåller vi förnybar energi, särskilt sol- och vindkraft, som det mest kostnadseffektiva och snabbaste sättet att minska utsläppen.

I vårt yttrande belyser vi Sveriges förmåga att vara en förebild i energiomställningen. Vi understryker att Sverige, med ett redan starkt och konkurrenskraftigt elsystem, kan gå före i utfasningen av kärnkraft och övergången till förnybar energi. Vi visar på ekonomiska fördelar med denna strategi och varnar för de höga kostnaderna och den ekonomiska ohållbarheten i att investera i ny kärnkraft.

Vi efterlyser ett mer decentraliserat och flexibelt energisystem, som inte bara är kostnadseffektivt utan även ökar leveranssäkerheten och minskar säkerhetspolitiska risker. Dessutom lyfter vi fram behovet av att prioritera energieffektivisering, vilket kan minska både energiförbrukningen och de negativa miljökonsekvenserna.

Greenpeace förordar en energipolitik som grundas på principen om ”tillräcklighet”, vilket innebär att undvika onödigt energibehov och säkerställa mänskligt välbefinnande inom planetens gränser. Vi betonar att en sådan förändring kräver en genomgripande samhällelig omvandling, där ekonomisk utveckling inte är ett självändamål utan ett medel för att uppnå social och ekologisk hållbarhet.

För en djupare inblick i våra ståndpunkter och argument, rekommenderar vi läsning av hela vårt remissyttrande. 

Ladda ner Greenpeace remissyttrande här