Idag genomförde aktivister från Greenpeace Norden en fredlig protestaktion vid den 125 meter långa oljetankern Zircone utanför Gotland. Zircone har under månader legat öster om Gotland och sålt bränsle till den skuggflotta av oljetankfartyg som etablerats för kringgå sanktionerna av Rysslands oljeexport. I princip en flytande bensinstation som slangar bränsle till oljetankers.

Aktivisterna som tidigt i morse tog sig ut till Zircone i gummibåtar har målat budskapet “Oil fuels war – People want peace” på sidan av fartyget. Greenpeace kräver att Sveriges och EU:s politiker hanterar den akuta miljörisk som den ryska skuggflottan utgör och på allvar tar tag i uppgiften att minska vårt oljeberoende


Att sälja bränsle till skuggflottan bör förbjudas
Den skuggflotta som uppstått för att kringgå sanktionerna mot den ryska oljeexporten består av flera hundra oljetankfartyg, många med utgånget bäst-före-datum, dolda ägare, tvivelaktiga eller inga försäkringar och som är flaggade i länder med svaga regelverk kring sjösäkerhet. Dessa så kallade skuggtankers har av experter beskrivits som “tickande miljöbomber” och “en ekologisk katastrof som väntar på att hända”. Många av dessa fartyg väljer att inte ta ombord lots när de passerar danska farvattnen, trots att dessa är kraftigt trafikerade, smala, grunda, och har starka strömmar.Enligt en uppskattning av en analytiker från Lloyd’s List Intelligence som citeras i Danska Finans passerar dagligen upp till fem av skuggtankers genom Östersjön och förbi Sverige. 

– Den ryska skuggflottans rostiga tankfartyg skeppar varje dag enorma mängder rysk olja genom Östersjön, och utgör ett allvarligt hot mot våra hav och kustlinjer. Sjöfartsexperter menar att det bara är en tidsfråga innan en olycka händer. Vi kräver att den svenska regeringen slutar tillåta att skuggflottan tankas i svenska vatten, och därmed tar bort infrastruktur som just nu underlättar för Rysslands oljeexport som finansierar kriget i Ukraina, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige

Hjälp oss att stoppa Putins oljetankers
Skriv under namninsamlingen och kräv tillsammans med oss att den svenska regeringen stoppar denna olycka innan den inträffar. Vi behöver säker, grön energi och fred.

Ett oljespill vore en katastrof för Östersjön 
Olyckor har redan skett med fartyg ur den ryska skuggflottan på flera ställen i världen, även i Östersjön. Senast i mars gick det snett när den 250 meter långa oljetankern Andromeda Star kolliderade med ett annat fartyg i Öresund. Kollisionen fick lyckligtvis inga konsekvenser för människor eller miljö. Oljetankern var turligt nog tom och på väg till Primorsk nära St Petersburg, där den skulle hämta råolja, enligt Lloyd’s Intelligence.

I maj förra året inträffade en annan händelse som också kunde ha orsakat en allvarlig oljeolycka. Tankfartyget Canis Power, som transporterade 340 000 fat olja, drabbades av ett motorhaveri och drev runt i ett smalt och trafikerat område i sex timmar.

Vad är den ryska skuggflottan, och varför finns den?
Den så kallade skuggflottan består av hundratals rostiga tankfartyg som ofta är slitna och gamla, saknar översyn, har tveksamma försäkringar, om ens några, oklara ägarförhållanden och är registrerade i länder med slappa regelverk. Det undermåliga skicket på dessa massiva oljetankfartyg skapar en kraftigt förhöjd hög risk för allvarliga olyckor och oljeutsläpp.

Förekomsten av dessa tvivelaktiga oljetankers har ökat explosionsartat sedan sanktioner mot export och frakt av rysk olja infördes i samband med Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Detta har kunnat ske eftersom grundtanken bakom sanktionerna mot den ryska oljeexporten inte är att helt stoppa exporten. Syftet är endast att minska inkomsterna som finansierar Putins krig i Ukraina, men utan att samtidigt hindra oljan från att fortsätta att flöda till världsmarknaden. Därför har man infört ett pristak som innebär att västerländska företag sedan december 2022 inte får transportera eller försäkra rysk olja som handlas över pristaket.

Resultatet har tyvärr blivit att uttjänta oljetankers som normalt skulle ha sålts för skrotning istället börjar frakta den ryska oljan och som gör allt för att undkomma kontroller och dölja vart oljan egentligen tar vägen. Fenomenet är också känt från andra sanktionerade länder som Iran och Venezuela. 
Ryssland är fortfarande, trots de sanktioner som riktats mot landet till följd av invasionen av Ukraina, en av världens tre största exportörer av olja, och hela 60 procent av oljan som Ryssland exporterar med tankfartyg passerar genom Östersjöns känsliga vatten. 

Hjälp oss att stoppa Putins oljetankers
Skriv under namninsamlingen och kräv tillsammans med oss att den svenska regeringen stoppar en denna olycka innan den inträffar. Vi behöver säker, grön energi och fred.