För 38 år sedan, den 26 april 1986, skedde en av historiens värsta kärnkraftsolyckor då reaktor fyra i kärnkraftverket Tjernobyl exploderade. Haveriet orsakade dödsfall och ett moln av radioaktiva partiklar som spreds över delar av Europa, inklusive Sverige. Tjernobylområdet, 110 kilometer från Ukrainas huvudstad Kiev, evakuerades och ställdes under militär kontroll.

Video med anledning av 38-årsminnet av Tjernobylolyckan med intervjuer av personer som drabbats av av kärnkraftshaveriet.

Den 24 februari 2022, den första dagen av den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina, intog ryska styrkor kärnkraftverket Tjernobyl. Under ockupationen förstörde och plundrade de ryska trupperna kärnkraftslaboratorierna och spred ut minor i den radioaktiva skyddszonen runt kärnkraftverket. Drygt en månad senare, den 31 mars, rapporterades att de ryska styrkorna hade lämnat skyddszonen. Ukrainska myndigheter återtog kontrollen över området den 2 april 2022.

Den 26 april 2024, 38 år efter kärnkraftshaveriet i Tjernobyl, tornar hotet om en ny kärnkraftskatastrof i Ukraina upp sig genom den pågående olagliga ryska militära ockupationen av kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Att aggressivt ta över Europas största kärnkraftverk, ett av de 10 största i världen, innebär inte bara en fara för Ukraina och grannländerna, utan också för större delen av Europa.

Här kan du läsa en längre artikel från Greenpeace International om Tjernobylolyckan och om risken att den ryska ockupationen av Zaporizjzja leder till en ny kärnkraftskatastrof.