Zaporizjzja kärnkraftverk i Ukraina, det största kärnkraftverket i Europa. Bild från 2015, Google earth

På lördag den 4 mars har det gått ett år sedan ryska trupper inledde en ockupation av Zaporizjzja kärnkraftverk i Ukraina, det största kärnkraftverket i Europa. 

De ryska attackerna och övertagandet av kärnkraftverket i Zaporizhzhia och hoten mot Ukrainas andra reaktorer är en unik händelse i kärnkraftens 70-åriga historia. Ryssland måste omgående dra tillbaka sin militär och personal från det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom från kärnkraftverket i Zaporizjzja för att garantera den europeiska kärnsäkerheten. 

Mot bakgrund av dessa allvarliga händelser kräver Greenpeace att EU inför sanktioner mot Rosatom samt att samtliga reaktorer i EU krigsstresstestas.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har krävt att EU ska införa sanktioner mot det ryska kärnindustribolaget Rosatom. Men så sent som i mitten av februari rapporterades att EU misslyckats att vidta detta steg.

Hotet mot säkerheten vid kärnkraftverket i Zaporizjzja kommer att fortsätta så länge den ryska militären och Rosatom finns kvar på platsen. Och det militära hotet mot alla Ukrainas kärnkraftverk kommer att upphöra först när Ryssland avslutar sitt krig mot Ukraina. Det bör snarast införas omfattande sanktioner mot Rosatom och alla företag som fortfarande handlar med den ryska kärnkraftsindustrin säger Denys Tsutsaiev, kampanjledare för Greenpeace CEE i Kiev, i ett pressmedelande.

Den Europeiska sammanslutningen av strålsäkerhetsmyndigheter, WENRA, konstaterade i augusti 2022 att inget kärnkraftverk någonsin har utformats säkerhetsmässigt för att ta hänsyn till potentiella krigsrelaterade skador.

Att ignorera lärdomarna från kärnkraftverken i Zaporizjzja och Tjornobyl och hoten mot de andra kärnreaktorerna under Rysslands krig mot Ukraina är inte ett alternativ. Det behövs stresstester för alla europeiska kärnkraftverk i drift, och vi ansluter oss till uppmaningen till Europeiska kommissionen och Europeiska gruppen av tillsynsmyndigheter för kärnkraft att genomföra ”krigsstresstester”, jämförbara med EU:s stresstester efter Fukushima, säger Jan Haverkamp, kärnkraftsspecialist på Greenpeace Nederländerna.

I juli 2022 åkte experter från Greenpeace till Ukraina för att dokumentera och utreda strålningen vid Tjernobyls kärnkraftverk. En av deltagarna var Dima Litvinov från Greenpeace Sverige. Hör honom berätta om erfarenheterna här.

Greenpeace har inför årsdagen av de ryska attackerna och ockupationen av Zaporizjzja tagit fram en sammanställning som i en tidslinje listar flera av de allvarliga attackerna och händelserna vid Zaporizjzja under den ryska ockupationen.