Pentru asigurarea unui viitor sustenabil și a rezilienței energetice, statele UE au început să includă în legislațiile naționale două directive ale Comisiei Europene importante pentru comunitățile de energie: Directiva Comunităților de Energie Regenerabilă (REC) și Directiva Comunităților de Energie ale Cetățenilor (CEC). 

Aceste două acte solicită statelor membre europene să dezvolte cadre juridice naționale (legislație) pentru a sprijini și reglementa proiectele de energie regenerabilă gestionate de comunitate, însă fără a dicta modul concret în care fiecare țară trebuie să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, directivele europene doar trasează principiile care trebuie urmărite atunci când fiecare stat își creează legislația pentru comunități de energie – generarea colectivă de energie la nivel local, colaborarea comunitară, descentralizarea producției de energie, asigurarea principiilor de incluziune și participare etc.

România a adoptat cele două directive prin Ordonanța de urgență nr. 163/2022 (REC) și Ordonanța de urgență nr. 143/2021 (CEC), dar nu a creat și cadrul juridic pe care aceste acte europene îl solicită. Astfel, României îi lipsește cadrul legislativ complet și coerent care să permită cetățenilor formarea de comunități de energie

De ce este nevoie de legislație pentru comunitățile de energie? La ce ne ajută?

1. Oferă un cadru clar care definește drepturile, obligațiile și responsabilitățile comunităților de energie. Sunt stabilite modalitățile de formare, funcționare și guvernare, asigurând transparența, responsabilitatea și protecția juridică pentru participanți. 

2. Ajută la protejarea intereselor membrilor comunității de energie și ale consumatorilor. Având în vedere prevederi pentru prețuri echitabile la energie, mecanisme de soluționare a litigiilor și standarde de asigurare a calității. 

3. Facilitează integrarea comunităților de energie în rețeaua și piețele energetice mai largi. Sunt definite condițiile și procesele de conectare la rețea.

4. Stabilesc standardele tehnice și de siguranță.

5. Aliniază politici și forme de sprijin financiar, permit accesul la mecanisme de sprijin (tarife de intrare în rețea, stimulente fiscale, granturi sau subvenții).

În România, instituțiile responsabile pentru crearea legislației dedicate comunităților de energie sunt Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.). Prin acțiunile pe care le derulăm, urmărim ca aceste instituții să creeze legislația necesară în acord cu principiile stipulate prin directivele europene dedicate comunităților de energie.