“Greenpeace România acționează pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, cele mai valoroase păduri ale țării noastre și parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Aceste păduri, pe care le-am numit Ținutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evoluție și sunt în pericol de a fi distruse din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. În ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din România și a presiunii exercitate de societatea civilă în ultimii ani, Ministerul Apelor și Pădurilor, autoritatea responsabilă de protejarea pădurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor păduri, deci nimeni nu știe cu exactitate câte și unde sunt. Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice și să protejeze pădurile virgine si cvasivirgine din România!”, declară Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.
Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civilă: în 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 avem județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere.

“Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, adaugă Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.
Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă aici, momentan, doar pentru pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Noizz.ro și Playtech
Greenpeace este o organizație internațională independentă, prezentă în peste 55 de țări din întreaga lume, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente, pentru a proteja și conserva mediul înconjurător și pentru a promova pacea.
Discuţie
Buna ziua, va aducem la cunostinta ca in comuna Dobarlau jud.Covasna chiar in apropierea primariei exista o pajiste pe care anul acesta au fost vreo 10 vaci timp de ~2 luni. Din cauza acesteia cand ploua abundent in lipsa padurii se formeaza suvoaie foarte puternice si in calea lor distrug drumuri si ameninta cu inundatia numeroase case. In fiecare primavara Primaria Dobarlau platesc oameni cu motocositoare pentru a taia tot arboretele crescut si in acest fel nu se lasa padurea sa se regenereze. In cativa ani ar creste o padure de pini ca in vecinatate dar nimeni nu se preocupa pentru aceasta, fapt pentru care va cerem sprijinul sa veniti dvs.in sprijinul acestei viitoare paduri. Va multumim si va asteptam!
Astazi, 5 noiembrie 2019, la canalul de televiziune Antena 1, in jurul orei 19, s-a prezentat (nu este de noutate) coborarea ursilor si a puilor lor in localitati limitrofe padurilor (deja devastate de taieri), pe sosele (unde usrsii sunt ucisi de masini si cazul a doi pui de urs calcati de tren! Indignarea mea, ca om si ca intelectual depaseste indignarea celor care vad ursii in locuri ocupate cu forta de oameni si datorita defrisarilor masive si ilegale din Romania. In Romania traiesc 40% din ursii Europei. Nu avem grija de aceste animale splendide (sa fim seriosi: se stie ca in restaurante sau alte unitati se comercializeaza , cel mai des ilegal, carnea de urs...). Ma indigneaza atat parerile neavenite a celor "pagubiti" de ursi, care nu mai au habitat din cauza taierilor de paduri cat si propunerile unor parlamentari fara creier care propun uciderea la liber a acestor animale splendide! Cum asa??? Noi, oamenii, le furam si distrugem habitatul si apoi tot ursii sunt de vina si, in fapt devin victime si mor in diferite moduri (ucisi, accidente etc). Cand se va trezi aceasta natie de adormiti??? Pe vremea gresit blestemata a comunismului, ursilor dar si altor animale ale padurii li se dadea mancare de catre stat/padurari astfel incat animalele sa stea in habitatul lor. Acum, le distrugem si habitatul si nici nu mai sunt hraniti (curios, sentimentul de foame la animale nu este inteles de majoritatea oamenilor: doar foamea lor conteaza!). Opriti taierile masive si ilegale ale padurilor, opriti distrugerea habitatului natural al anumalelor padurii pentru ca daca aceste fenomene nu sunt stopate imediat animalele padurii vor muri si ele din lacomia oamenilor. Stop CRIMEI!