Înființarea unei comunități de energie presupune o serie de investiții precum dezvoltarea infrastructurii, achiziționarea de tehnologie și echipamente, asigurarea conformității cu reglementările în domeniu, educarea comunității și asigurarea mentenanței. Există mai multe modalități prin care pot fi finanțate astfel de proiecte, respectiv finanțarea comunitară (implicarea directă a membrilor proiectului) sau granturile și stimulentele guvernamentale.

Care sunt nevoile financiare pentru crearea unei comunități de energie? 

Care sunt modalitățile de finanțare a unei comunități de energie?

Care sunt oportunități de finanțare la nivel european și la nivelul României?

Comunitățile de energie sunt sprijinite la nivel european prin mecanisme de finanțare și politici care le facilitează dezvoltarea. Acest sprijin nu se rezumă doar la fonduri, ci presupune și accesul la asistență tehnică, consolidarea capacităților locale sau oferirea de oportunități pentru asocierea comunităților de energie. 

Situația fondurilor europene în România:

  1. Fondul de Coeziune și Fondul de Dezvoltare Regională. România are alocate 31,14 miliarde de euro pentru anii 2021-2027. În cadrul acestui fond, Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă și Programul Operațional pentru Tranziție Justă sunt concentrate în mod special pe realizarea obiectivele climatice și de mediu. În România, aceste programe nu au momentan linii dedicate comunităților de energie.
  2. Fondul de Modernizare. Programul ajută zece state membre să-și atingă obiectivele energetice pentru 2030, prin modernizarea infrastructurii energetice și creșterea eficienței energetice. Până în prezent, România nu a alocat resurse din acest fond pentru comunitățile de energie.
  3. Fondul de Redresare și Reziliență. A fost înființat pentru a ajuta statele Uniunii Europene să se recupereze din pandemia de coronavirus. Comunitățile de energie sunt evidențiate ca instrumente de combatere a sărăciei energetice, însă nu sunt incluse și în Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Chiar dacă momentan România nu are alocate fonduri pentru comunități de energie prin aceste instrumente, lucrurile se pot schimba. Autoritățile pot crea linii de finanțare și derula apeluri de alocare pentru aceste resurse astfel încât cetățenii să se poată organiza în comunități de energie. Prin acțiunile pe care le derulăm, urmărim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede și în conformitate cu principiile democrației energetice.