Joi, 24 aprilie 2025 – Mai multe organizații de mediu semnalează excluderea lor din cadrul unei dezbateri inițiate de ministrul Energiei, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Mediului, Mircea Fechet. Această dezbatere „dedicată importanței dialogului cu societatea civilă în conturarea politicilor publice din domeniul energetic”, organizată la Palatul Victoria în data de 25 aprilie, reprezintă un proces de consultare lipsit de integritate și ostil societății civile, menit să o divizeze pentru capital politic.
Selecția participanților la dezbatere este una viciată, care exclude deliberat organizațiile care exprimă critici argumentate sau care au inițiat litigii împotriva proiectelor controversate promovate de Ministerul Energiei. Au fost invitate în schimb, ONG-uri a căror activitate nu se axează pe tranziția energetică sau politici energetice, deși în textul invitației acesta este menționat ca subiect central al discuțiilor. Printre organizațiile de mediu excluse de la masa dialogului se numără Bankwatch România, Greenpeace România, Declic, Asociația Ecolegal, Fundația Eco-Civica, 2Celsius, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Agent Green.
Nu este prima dată când sunt folosite astfel de tactici de dezbinare a societății civile. Ele au mai fost folosite chiar în cazul proiectului de exploatare de la Roșia Montană, unde autoritățile au exclus asociații din comunitățile afectate și pe cele cu victorii în instanță împotriva proiectului, preferând să invite la dezbateri formale organizații neimplicate direct. Astfel, au reușit să creeze o falsă impresie de consultare și acceptare a proiectului de către societatea civilă.
Organizațiile de mediu au făcut un apel de solidarizare a societății civile prin boicotarea acestui fals dialog. Erodarea relației și a dialogului dintre autorități și organizații de mediu este rezultatul unor tactici de intimidare și hărțuire venite din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în ultimul an. Cel mai recent derapaj al acestuia, prin care solicita companiilor de stat să ceară daune maxime în instanță organizațiilor oponente, este o instigare vădită la procese de tip SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation). Ca răspuns, peste 110 organizații ale societății civile s-au solidarizat și i-au transmis prim-ministrului o solicitare de demitere a ministrului Burduja. Aceasta nu a primit însă niciun răspuns oficial din partea guvernului, ba mai mult, inițiatorii acesteia au fost penalizați și excluși ca parteneri de dialog.
Organizațiile de mediu rămân deschise dialogului onest și transparent și solicită autorităților organizarea unei dezbateri într-un cadru stabilit de comun acord, în care să poată fi construite împreună poziții coerente, în beneficiul cetățenilor români, naturii și generațiilor viitoare.
„Este inacceptabil ca autoritățile publice să acționeze ca avocați ai marilor companii poluatoare, iar ONG-urile care apără legal mediul să fie etichetate drept dușmani ai statului. Excluderea noastră din această așa-zisă dezbatere, în contextul presiunilor și atacurilor lansate de ministrul Burduja, arată cât de departe suntem de un dialog democratic real. Greenpeace România nu va legitima un proces construit pe excludere, dispreț și intimidare.” a declarat Elena Ionescu, Directoare Executivă, Greenpeace România.
„Dacă unii dintre noi avem procese în instanță împotriva unor acte administrative pe care le considerăm nelegale, nu înseamnă că nu putem purta discuții constructive pe alte subiecte. Mărturie stau contribuțiile noastre la consultările publice și evenimentele organizate, la care invităm mereu și reprezentanți ai Ministerului Energiei sau al Mediului. Pe asta se bazează orice proces democratic, pe colaborarea inclusiv cu persoane care nu împărtășesc aceeași părere. Atunci rezultatele sunt cele mai bune.”, a spus Vlad Popescu, directorul Bankwatch România.
„Este nepermis ca, în loc să răspundă îngrijorărilor noastre legitime, Guvernul să încerce să ducă mai departe proiectele hidrotehnice comuniste, folosind aceleași tehnici de intimidare specifice acelei perioade. Dacă acum 40 de ani nimeni nu îndrăznea să se opună planurilor de distrugere a naturii din cauza fricii de partidul unic, astăzi este cu atât mai important să luptăm pentru a salva ce a mai rămas din mediul natural al țării noastre”, a declarat Tudor Brădățan, director executiv Declic.
Vlad Cătună, Coordonator Campanii, Greenpeace România, [email protected], 0754029180
Mihnea Matache, Purtător de cuvânt, Greenpeace România, [email protected], 0749135749