Domnule Burduja, când ați aprins becul azi dimineață și v-ați turnat un pahar de apă, v-ați gândit la adevărul celor peste 650 de comunități locale care nu au apă?

România 2024: secetă fără precedent, culturi agricole compromise, valuri de căldură, lacuri și râuri secate, incendii de vegetație și pădure, și sute de comunități locale, la care se adaugă 6 orașe/municipii (Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Hârlău și Solca) care sunt afectate de deficitul rezervei de apă.

Domnule Burduja, adevărul este că toate acestea sunt cauzate și amplificate de arderea combustibililor fosili. Cele mai recente rapoarte ale Organizației Națiunilor Unite și Scenariul Net Zero al Agenției Internaționale pentru Energie conturează o imagine clară: nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile.

Ori, ce faceți dvs. și ministerul pe care îl conduceți este contrariul. Propuneți investiții păguboase de peste 10 miliarde de euro în depozite de gaze, conducte de gaze fosile, terminale LNG, termocentrale pe gaze, exploatări de gaze. Risipiți bani publici pe proiecte care nu vor face decât să agraveze crizele actuale, generând ulterior costuri enorme pentru a repara daunele provocate de fenomenele meteo extreme.

Domnule Burduja, campania pe care o desfășoară Ministerul Energiei pentru a justifica mai multe exploatări de combustibili fosili este bazată pe înfricoșarea populației cu privire la lipsa securității energetice, ceea ce este absurd. Nu este nevoie de noi combustibili fosili pentru a menține luminile aprinse. România poate ajunge la un mix de producție de energie electrică complet decarbonizat, fără cărbune, petrol și gaze, până în 2040, fără riscuri de securitate a aprovizionării. Gazele din Marea Neagră vor avea cel mult o contribuție modestă la securitatea energetică. Prin exploatarea Neptun Deep, România și-ar putea acoperi doar pentru câțiva ani propriile nevoi de gaze și, cel mai probabil, ar putea exporta o parte din gaze. Prin comparație, consumul anual al României este de 9-10 miliarde de metri cubi, deci, teoretic, cele 100 de miliarde de metri cubi din Neptun Deep ar fi echivalentul a doar 10 ani de consum, fără a lua în calcul exporturile.

Vă construiți imaginea unui politician care se luptă cu ONG-urile care, de fapt, expun adevărul despre proiectele ce creează mari probleme de mediu pentru România și pentru comunitățile locale. Vă prezentați ca fiind ținta unui efort sistematic de blocare a proiectelor energetice românești, însă ignorați contextul în care susținem proiectele de energie regenerabilă și eficiență energetică, care aduc adevărata securitate energetică pentru țara noastră. Miliardele de euro dedicate sectorului energetic trebuie să susțină tranziția și să ajungă în comunitățile locale care au într-adevăr nevoie de sprijin, nu în buzunarele corporațiilor care fac afaceri cu combustibili fosili și se îmbogățesc pe spatele consumatorilor.

Adevărul este că vom continua seria de proteste, acțiuni în instanță, evenimente sau studii și ne vom folosi de toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a ne îndeplini misiunea: să protejăm biodiversitatea în toate formele ei, să prevenim poluarea și abuzul asupra apelor, pământului, aerului, să luptăm pentru eliminarea tuturor amenințărilor nucleare, să promovăm pacea, dezarmarea globală și nonviolența.

Domnule Burduja, de ce vă temeți de un proces care ar putea clarifica dacă acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep respectă cu adevărat legea?