Imaginează-ți că este miezul nopții și, în liniștea camerei tale, începe să sune telefonul. Te ridici din pat și bâjbâi pe întuneric până găsești telefonul lăsat strategic pe dulapul din partea cealaltă a camerei. Ai citit că igiena somnului este foarte importantă, așa că nu mai dormi cu telefonul în pat, ca să nu ai acces la ecran. Pe telefon apare numărul șefului de echipă, așa că răspunzi. În zece minute nu mai simți nici somn, nici oboseală. Ești pe drum spre muncă, iar în minte îți răsună mesajele pe care le-ai primit: „Trebuie neapărat să ajungi să salvezi recoltele acum!”, altfel vei ajunge să le vezi distruse mâine, când meteorologii au prognozat val de căldură extrem.

Aceasta a fost realitatea lucrătorilor de la livezile de cireși din Yakima Valley, statul Washington, în 2021, când au fost chemați la unu noaptea să culeagă toate fructele. Era finalul lunii iunie când un val de caniculă de o amploare fără precedent a lovit regiunea Pacificului de Nord-Vest a Canadei și a Statelor Unite. Temperatura a ajuns atunci la 49.6 °C și a făcut victime pe toate fronturile. Oamenii vulnerabili, în special bătrânii, care nu și-au permis aer condiționat au fost găsiți morți în case, somonii nu au mai urcat să-și depună icrele, ci au naufragiat la mal lipsiți de viață, zeci de trupuri zdrobite de păsări au fost găsite de către excursioniști, iar copacii și-au încrețit și pierdut frunzele. 

Pământul pe care trăim continuă să se încălzească sub picioarele noastre, iar noi, prinși în vieți aglomerate și în probleme, nu realizăm asta pe deplin. Arderea combustibililor fosili, mai ales în această perioadă în care cererea de energie pentru a ne răci casele este mult mai mare, reprezintă principalul factor care ne împinge tot mai mult spre a repeta ziua de iunie 2021 din Statele Unite. Și nu doar o dată, ci la infinit.   

Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice a indicat că fiecare lună, începând cu iunie 2023, adică 13 luni la rând, a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor. Oamenii de știință spun că lumea este la fel de fierbinte ca acum 125.000 de ani din cauza schimbărilor climatice. 

Îți recomand cartea „Căldura te va ucide prima: viața și moartea pe o planetă pârjolită”, de Jeff Goodell, tipărită în România de editura ZYX Books. Acolo vei găsi mai multe povești ca cea despre lucrătorii din livezile de cireși și vei putea înțelege de ce este atât de important să acordăm atenție acestui fenomen pe care nu-l luăm suficient de mult în serios – canicula. Chiar și Jeff Goodell afirmă în carte că, poate, unul dintre motivele pentru care valurile de căldură nu sunt privite cu ochi alarmanți este că nu înțelegem pe deplin ce ar însemna pentru planeta noastră și pentru noi creșterea temperaturilor. 

,,Citind cartea lui Goodell în plin val de căldură, cel mai lung și cel mai intens de vara asta – chiar al III-lea –, nu pot decât să zic că, într-adevăr, căldura ne va ucide. Nu știu dacă azi, dar știu clar că într-un mâine apropiat. E cea mai rece vară a vieții mele. Afară sunt 45 de grade la umbră și mă gândesc la cei care nu au luxul unui acoperiș, la cei care au pene de curent sau au apă cu porția.

Și nici măcar nu este un scenariu distopic; este luna iulie 2024, într-un an care a atins toate recordurile de temperatură posibile încă din luna ianuarie. Mă sperie ce se întâmplă cu clima mai mult decât m-a speriat cartea asta. Mă sperie viitorul, dar cred că, atâta timp cât nu suntem conștienți de ceea ce ni se întâmplă și ce ni se va întâmpla, nici nu vom fi capabili să acționăm. Și aici intervine această carte: nu te lasă să nu știi. Se uită drept în ochii tăi și îți toarnă adevărul. Fie că ești sau nu pregătitx să-l primești.

Ne-am obișnuit atât de tare cu luxul nostru și dependența de combustibili fosili încât preferăm să nu facem legătura între temperaturile nebune și combustibilii fosili pe care îi consumăm ca să reducem temperatura în casă. Suntem niște șoareci care aleargă pe rotița infinită a propriei distrugeri”, spune Laura Bonciu, Digital Creative and Communications Officer la Greenpeace România.

Cumpără cartea