Doar pentru că gazul natural conține cuvântul „natural”, asta nu înseamnă că este benefic pentru planetă, oameni și climă. Haideți să deconstruim acest mit.

Gazul natural = gaz fosil. Gazul fosil este un combustibil fosil murdar, exact ca petrolul și cărbunele. Și, exact ca orice alt combustibil fosil, ne pune siguranța în pericol. Uite de ce: 

Activiștii Greenpeace la un marș împotriva industriei gazelor pe 24 martie 2024 în Viena. © Rafael Bittermann / Greenpeace

1. Gazul fosil contribuie masiv la criza climatică 

Gazul fosil este format, în mare parte, din metan, un gaz cu efect de seră de 84 de ori mai puternic decât efectul C02 pe o perioadă de 20 de ani. Când sunt arse pentru a produce energie, gazele fosile emit CO2 – alt gaz cu efect de seră care alimentează haosul climatic. Gazul este deja responsabil pentru 22% din emisiile totale cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili. 


În plus, gazul fosil este predispus la scurgeri: scurgeri de metan din puțuri, conducte, nave încărcate cu GNL, terminale sau rafinării sunt atât de comune și masive încât oamenii de știință spun că reprezintă „o amenințare gravă pentru umanitate”. Luând în considerare scurgerile de metan, cercetările au ajuns la concluzia că gazul fosil ar putea fi la fel de rău pentru climă cum este cărbunele, și, câteodată, chiar mai rău.

Activiștii de la bordul navei Greenpeace Esperanza au documentat două scurgeri mari de metan din Marea Nordului. Cauzate de o explozie în timpul unei operațiuni de forare a gazului în urmă cu 30 de ani, scurgerea încă emite metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic. © Greenpeace

2. Gazul fosil contribuie la inegalitate, violență și conflicte

În timp ce industria energetică a făcut profituri record din creșterea masivă a prețurilor la gaze în 2022, cetățenii din întreaga lumea au suferit costuri mult mai ridicate pentru încălzire și electricitate. Au devenit și victimele unei inflații constante, care a umflat prețurile bunurilor și serviciilor de bază.

Prețurile ridicate și schimbătoare ale gazelor, mai ales când sunt vorbim și de locuințe neadecvate, prind oamenii într-o capcană a sărăciei financiare și energetice

Gazul alimentează și conflictele, dând avantaje geopolitice țărilor bogate în resurse în detrimentul națiunilor care au nevoie de importuri de gaz. Extracția gazului fosil este responsabil pentru impacturile sociale imense și pentru încălcarea drepturilor omului în majoritatea țărilor și regiunilor aparținând popoarelor indigene, și poate fi legată de violență, corupție, mutarea și strămutarea oamenilor cu forța. 

Activistul și actorul Jane Fonda vizitează Bazinul Permian cu vânătorii de metan Sharon Wilson și Miguel Escoto. Grupul a vizitat punctele de atracție din zona Bazinului Permian și s-a uitat la instalațiile cu scurgeri de metan. © Tim Aubry / Greenpeace

3. Infrastrucurea extracției de gaz fosil distruge zone întregi și locuitorii acestora

Explorarea pentru gaz și infrastructura de gaz, cum sunt platformele, conductele, terminalele GNL și rafinăriile sunt, în mod special, dăunătoare pentru natura: defrișări, eliberarea de poluanți periculoși, poluarea solului, a pânzei freatice sau a fundului mărilor, zgomote de la studiile seismice care pun în pericol balenele și delfinii. Aceste impacturi devastatoare contribuie în mod evident la criza biodiversității și alimentează și mai mult criza climatică în sine, distrugând ecosistemele deja fragile și vulnerabile care ar putea să stocheze CO2. 

Să nu mai menționăm fracturarea hidraulică, o metodă controversată de extragere de gaz, care este, în mod particular, poluantă și dăunătoare, și care, cel mai probabil, duce la greutate mică la naștere, astm, limfom și alte boli.

4. Poluarea de la gazul fosil este responsabilă pentru decese și boli

Arderea gazului fosil emite oxizi de azot (NOx) și alte toxine responsabile pentru poluarea aerului. Expunerea la niveluri ridicate ale acestor poluanți poate duce la efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli cardiovasculare și cancer. Estimările recente arată că numărul deceselor cauzate de poluarea aerului cu combustibili fosili este de 5 milioane pe an. Acasă, studii recente sugerează că sobele cu gaz expun oamenii la un risc mai mare de boli respiratorii decât se credea anterior.

Încălzirea globală cauzată de combustibilii fosili este responsabilă și pentru decease și boli. Aproximativ 360.000 de oameni pot muri prematur înainte de finalul secolului din cauza temperaturilor extreme cauzate de încălzirea globală, care, la rândul ei, este cauzată de gazele cu emisii de seră venite de la nouă mari companii europene de petrol și gaz. Și asta doar în 2022.

Oamenii protestează înaintea unei ședințe publice a Consiliului de Audiere al districtului de Management al Calității aerului din Coasta de Sud. Oamenii cereau să fie luată în considerare o propunere de ordin de reducere a unei scurgeri masive de metan la unitatea de stocare Aliso Canyon. © David McNew / Greenpeace

5. Gazul fosil este, în sine, o afacere periculoasă 

Explozii, incendii și cutremure – sunt evenimente comune în afacerile cu gaz la fiecare pas al lanțului de aprovizionare. În SUA, un accident de conductă de gaz se întâmplă o dată la 40 de ore. Istoria este plină de dezastre precum San Juanico în Mexic sau Ufa în fosta Uniune Sovietică. 

Recent, Olanda a închis un zăcământ de gaze pe uscat pentru siguranța populației locale: cutremurele constante cauzate de zăcăminte deteriorau mii de case și clădiri.  

Un grup de oameni din prima linie a StopLNG au mers la Washington, D.C. pentru a-și face auzite vocile cu privire la situația permiselor de GNL. Grupul a cerut interzicerea permanentă a acestora și un plan de închidere a operațiunilor existente pe combustibili fosili. © Tim Aubry / Greenpeace

Hai să eliminăm gazul fosil și combustibilii fosili

Astăzi, gazul fosil reprezintă aproape un sfert din totalul consumului de energie la nivel mondial. Este folosit în principal pentru gătit, încălzirea clădirilor, generarea de energie și în sectorul industrial. În ciuda a ceea ce companiilor de combustibili fosili le-ar plăcea să ne facă să credem, gazul ne pune siguranța în pericol prin generarea de inegalități și violență, alimentarea haosului climatic, întețirea problemelor de sănătate și a accidentelor, distrugerea biodiversității și prin poluarea mediului. 

Dar există și o veste bună: există sisteme de energie 100% regenerabile care funcționează. Gazul poate fi eliminat treptat și înlocuit cu regenerabile prin electrificare, reducerea cererii generale de energie prin eficiență și suficiență și prin dezvoltarea stocării de energie și a flexibilității cererii. Este timpul să accelerăm tranziția. Este despre siguranță și dreptate pentru generațiile prezente și viitoare.