Oamenii acționează și luptă pentru mediu, se opun distrugerii naturii și iau la întrebări deciziile autorităților care i-au lăsat fără „plămânii” comunității lor. Această mișcare poate nu este la fel de vizibilă precum protestele din stradă, dar este o mișcare puternică, care ne reunește sub idealul de a proteja natura. Una dintre situațiile în care ne-am implicat în ultima lună privește o astfel de distrugere. 

Totul a început în comuna Corbeni, județul Argeș, unde un crescător de animale dedicat și iubitor al naturii, ne-a sesizat despre construcția ilegală a unui drum pe creasta munților, într-o arie protejată. În această zonă se găsesc specii rare precum bujorul de munte, floarea de colț și marmota, toate amenințate de utilajele grele care au început să distrugă flora montană și să erodeze solul. Este o zonă apropiată de o pădure cu care avem o legătură puternică pentru că am fost acolo, am măsurat-o și am reușit să o includem în Catalogul Pădurilor Virgine. Când am auzit despre acest caz, intervenția noastră a fost promptă: am sesizat Garda de Mediu și Jandarmeria, iar în scurt timp, echipele noastre au fost pe teren pentru a evalua situația. Deși am întâmpinat dificultăți de a comunica în timp real cu comunitatea noastră, deoarece semnalul în zonă era aproape inexistent, am reușit să strângem dovezi.

Pe 19 iunie, împreună cu Jandarmeria, Garda de Mediu, ANANP și Euronews, am inspectat zona la cota 2000 din Făgăraș. Am fost șocați să descoperim că un antreprenor local a distrus covorul vegetal pe o lungime de aproximativ 500 de metri, fără nicio autorizație. În plus, zona se află în situl Natura 2000 și în rezervația golului alpin Moldoveanu-Capra, făcând această intervenție ilegală și extrem de dăunătoare.

Conform  Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, ANANP, niciun document nu a fost trimis pentru aprobarea acestui drum. Raportul Jandarmeriei a fost înaintat IPJ Argeș și Poliției din Curtea de Argeș pentru soluționarea cazului și tragerea la răspundere a celor vinovați. 

La începutul lunii iulie, am revenit cu noi informații despre situația de la Mușeteica. Investigațiile au confirmat că drumul a fost construit ilegal și a distrus un habitat natural deosebit de important. În urma presiunilor noastre, autoritățile au decis că zona trebuie refăcută și adusă la starea inițială până pe 26 iulie 2024, sub supravegherea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. De asemenea, societatea responsabilă a fost amendată cu 60.000 RON pentru aceste acțiuni dăunătoare.

Ajutorul TĂU Contează

Pentru a continua să protejăm asemenea ecosisteme și să luptăm împotriva acțiunilor ilegale care amenință mediul, avem nevoie de sprijinul tău. Donațiile sunt esențiale pentru a susține astfel de intervenții și pentru a asigura că biodiversitatea unică a României este protejată. 

Împreună avem puterea să protejăm Carpații și să ne asigurăm că frumusețea naturală a pădurilor noastre rămâne intactă pentru generațiile viitoare. 

Contribuția ta va alimenta eforturile noastre de a ne ridica împotriva celor care distrug natura.

P.S.: 🌲Pădurile sunt aerul condiționat al naturii. Oare cum ar fi arătat temperaturile din România azi, dacă am fi protejat strict mai mult decât 1% dintre păduri?