Weekendul acesta a avut loc OMV Petrom Bucharest Half Marathon – Semimaratonul International Bucuresti. Un eveniment care promovează un stil sănătos de viață și care aduce împreună mii de oameni, de toate vârstele, care au făcut din alergare un hobby sau o performanță. Un eveniment despre comunitate, despre bucuria de a fi împreună.

Care e însă problema? Misiunea lui lăudabilă este umbrită de una dintre cele mai poluatoare companii din România – OMV Petrom. De ani de zile, echipele de comunicare ale companiilor de combustibili fosili și-au legat imaginea de evenimente sportive într-o încercare disperată de a se apropia de sănătate, dedicație, talent, anduranță, rezistență.

Acesta este motivul pentru care, alături de activiștii Greenpeace, am fost la eveniment și am tras un semnal de alarmă, expunând greenwashing-ul OMV Petrom.

Întotdeauna i-am admirat pe alergători. Sunt luni de zile de antrenamente pe orice vreme, iar performanța lor implică multă dedicare, disciplină și perseverență. Cred că orice sport, până la urmă, e esențial în viața cuiva și dezvoltă în noi calități importante în modul în care trăim și relaționăm cu ceilalți. Ne învață să respirăm corect, să fim fairplay, să ne cunoaștem mai bine corpul și mintea, să fim mai conștienți de noi și de cei din jur.

Dar faptul că OMV Petrom susține evenimente care promovează un stil de viață sănătos nu șterge cu buretele distrugerea pe care o produce prin proiectele sale fosile.

România ocupă locul opt în Europa în ceea ce privește numărul morților din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației GAHP. Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării. Este ironic să promovezi un stil de viață sănătos în timp ce proiectele pe care le desfășori produc poluare și moarte.

Un studiu al Greenpeace Olanda, intitulat „Emisiile de astăzi, decesele de mâine: Modul în care marile companii fosile din Europa pun vieți în pericol”, estimează că 360.000 de persoane ar putea muri prematur înainte de sfârșitul secolului din cauza schimbărilor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră a nouă mari companii fosile din Europa.

Aceleași estimări spun că OMV va cauza până la 15.000 de victime, la acest număr contribuind și subsidiara românească a companiei, OMV Petrom. Între timp, OMV Petrom intenționează să-și extindă operațiunile și emisiile, cel mai semnificativ proiect fiind cel de extragere a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

Neptun Deep va pune în pericol viața speciilor marine vulnerabile și va emite peste 200 de milioane de tone de CO2. În cadrul proiectului vor fi folosite substanțe chimice în cantități uriașe (nereglementate în România).

OMV Petrom, sponsorul Semimaratonului București, va deveni cel mai mare poluator din România timp de 10 ani consecutiv.

În ciuda acestei realități, pe foaie lucrurile arată însă impecabil. Cel mai recent raport de sustenabilitate al companiei, intitulat în mod ironic Transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, ne asigură că toate operațiunile pe care le derulează sunt responsabile și că implementează măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și de protecție legate de substanțele chimice periculoase care ar dăuna aerul, apa și solul.

E esențial să continuăm să fim vigilenți la rolul pe care îl joacă OMV Petrom în viața publică și să fim conștienți că, în realitate, acțiunile companiei contravin valorilor promovate prin sport. În loc să se concentreze pe reducerea reală a emisiilor,  OMV Petrom continuă să pretindă că activitățile companiei sunt sustenabile și apelează la tot felul de tactici înșelătoare pentru a ascunde poluarea pe care o produce.

OMV Petrom, prin proiectul Neptun Deep, dar și prin activitățile curente pe care le desfășoară în perimetrul Histria, reprezintă o reală amenințare pentru viața sălbatică din Marea Neagră. Cele 209 de milioane de tone de CO2 vor compromite eforturile României dar și ale Europei de a-și atinge țintele climatice. Nu ne oprim aici! Vom continua să ne opunem acestei companii extrem de nocive pentru sănătatea mediului. Ne vom opune în instanță, pe stradă, în mare!

Campania noastră pentru protejarea Mării Negre merge mai departe. Vom continua seria de proteste, evenimente, acțiuni în instanță, și ne vom folosi de toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru o bloca proiectele OMV Petrom din Marea Neagră.

Ajută-ne să ajungem cu acțiunile noastre la cât mai mulți oameni.