Cu arborii lor impunători, cu ecoul vocilor pițigăiate ale păsărilor care cântă printre crengi, cu foșnetul animalelor din tufișuri – nu e de mirare că pădurile naturale încă ne captivează. 

Conform angajamentelor UE în materie de biodiversitate, pădurile naturale trebuie protejate cu strictețe, însă realitatea este că ultimele astfel de păduri dispar cu rapiditate sub defrișările care continuă fără încetare.

Oficial, doar 4.9 milioane de hectare, care reprezintă 3% din zonele forestiere ale UE, sunt acoperite de păduri naturale. În realitate, însă, mai există alte astfel de păduri care se întind pe suprețe mai mari decât Olanda, dar care nu sunt cartografiate cum trebuie și, prin urmare, nu sunt protejate. Aceste păduri găzduiesc o gamă largă de ecosisteme care joacă un rol crucial în conservarea biodiversității și care ne ajută în diminuarea impactului schimbărilor climatice.

Uite de ce este importantă protejarea pădurilor naturale:

Sunt casa unei diversități incredibile de vietăți 

Pădurile naturale au o biodiversitate mai mare decât pădurile gestionate de om din aceeași regiune ecologică. Longevitatea și procesele de regenerare naturală a acestor păduri contribuie la o structură complexă care oferă condițiile propice pentru crearea de habitate necesare mai multor tipuri de specii. Această structură unică este perfectă pentru a oferi un cămin speciilor sensibile, dar și acelora care au nevoie de timp pentru a migra și a se adapta la un climat de încălzire.

Vegetație într-o pădure naturală din Carpați

Sunt un depozit important

Pădurile primare și naturale oferă un serviciu climatic important, pentru că ele depozitează o cantitate semnificativă de carbon. De fapt, astfel de păduri depozitează mai mult carbon pe hectar decât altele cu condiții similare. Noi dovezi arată, de asemenea, că pădurile primare și naturale pot depozita carbon pentru un timp mai îndelungat decât se credea inițial. 

Sunt un filtru de apă natural 

Pădurile noastre ne dau apă proaspătă și curată. Ele măresc rezervele subterane de apă, dar și pe cele de la suprafață. Tot ele influențează și cantitatea de apă pe care o găsim în pâraie sau în alte forme de acumulare. Pădurile captează precipitațiile, reglează scurgerea apelor pluviale și curăță cursul apei prin absorbția poluării din sol. Arborii colectează și absorb apa prin ramuri, frunze și rădăcini, apoi o eliberează încet în mediul înconjurător. 

Sunt moștenirea naturală a Europei

Pădurile naturale joacă un rol important în bunăstarea și în mijloacele de trai ale oamenilor. Au o semnificație culturală și istorică importantă pentru comunitățile locale. Aceste păduri sunt la fel de importante pentru moștenirea naturală a Europei cum sunt templele antice pentru moștenirea noastră culturală. Ca să asigurăm beneficiile oferite de către păduri, de la protecția pe care ne-o oferă împotriva condițiilor meteo extreme și până la oferirea de apă curată, dar și pentru a le păstra pentru generațiile care vor urma, este important să le protejăm în mod eficient. 

Pădurile noastre – sănătatea noastră

Studiile arată că existența unei conexiuni cu natura, cum ar fi simplul stat în pădure, are un impact direct atât asupra sănătății noastre fizice și mentale, dar și asupra modului în care ne conectăm social cu ceilalți. S-a demonstrat că statul în pădure ajută la reducerea activității sistemului nervos simpatic, ceea ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a bătăilor inimii, a stresului și ajută la crearea unui echilibru interior. 

Apetența pentru natură încurajează contactul între oameni, comunicarea între diferite grupuri și promovează integrarea socială. 

Trebuie să iubim, să prețuim și să protejăm pădurile naturale. 

Sunt cruciale pentru viitorul nostru. 

Carpații sunt casa celei mai mari arii de păduri naturale din Europa, în afară de Scandinavia și Taiga rusească. Citește despre asta aici