Câștigul istoric al României în fața Gabriel Resources arată cum o luptă de douăzeci de ani a făcut posibilă salvarea Roșiei Montane.  

Roșia Montană este subiectul public care a mobilizat în cea mai mare măsură societatea civilă din România pe o temă de mediu, care a fost ca un preambul către reacțiile pe care le are în prezent societatea civilă românească, dar și care a venit ca un răspuns natural către mișcările sociale din lume din perioada respectivă (CNN: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”).

Protestele de stradă din acea perioadă au cristalizat o societate civilă activă și, ca reacție, o clasă politică în care discursul despre teme de mediu a început să prindă amploare. 

Greenpeace a fost acolo încă din 2002 și a susținut comunitatea locală în lupta inegală cu o corporație avidă după profit. Câștigul procesului este al tuturor și, mai ales, al celor din comunitatea locală care ani la rând nu s-a lăsat și a învins în ciuda presiunilor la care a fost supusă.