15 Februarie, Viena (Austria) – Într-o scrisoare deschisă, 76 de oameni de știință austrieci și organizația pentru protecția mediului Greenpeace solicită OMV să anuleze megaproiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră. Semnatarii avertizează că exploatarea de noi rezerve de gaz nu este compatibilă cu obiectivele Acordului de la Paris privind Clima. Printre semnatari se numără Sigrid Stagl, Reinhard Steurer, Franz Essl, Helga Kromp-Kolb și Daniel Huppmann, precum și alți profesori activi sau emeriți din universitățile austriece.

Sigrid Stagl, profesor de Economie a Mediului la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena: „Au fost deja dezvoltate mai multe rezerve de cărbune, petrol și gaze decât mai pot fi folosite pentru a respecta Acordul de la Paris privind Clima. Forajul pentru noi zăcăminte de gaze acum, așa cum intenționează să facă OMV în Marea Neagră, nu poate duce decât la investiții eșuate. În schimb, furnizorii de energie ar fi bine sfătuiți să investească în extinderea energiilor regenerabile.”

Reinhard Steurer, profesor de politici climatice la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena, spune: „Suferim de o dependență sistemică de energia fosilă. Dacă combatem și reducem în mod adecvat această dependență, s-ar putea argumenta cumva dezvoltarea de noi zăcăminte de gaze. Totuși, acum că suntem mai preocupați de substanțele noi decât de terapia obligatorie pentru dependență, există un singur lucru care ne poate ajuta: retragerea. Altfel, această dependență ne va ruina.”

Franz Essl, profesor de ecologie și omul de știință austriac al anului 2022, explică: „Noua dezvoltare a surselor de energie fosilă este complet depășită și aparține muzeelor. Cu atât mai mult într-o zonă extrem de sensibilă din punct de vedere biologic precum Marea Neagră, care este deja puternic poluată. Intervențiile pentru construirea de infrastructuri de producere a gazelor ar avea consecințe deosebit de grave acolo – pentru specii rare, pescuit și întreaga mare.”

„Indiferent că vine din Rusia, Austria sau România, gazul este și rămâne un ucigaș climatic! Construcția Neptune Deep este iresponsabilă și contrazice orice eforturi de protecție a climei. OMV trebuie să oprească acum Neptun Deep și, în schimb, să investească decisiv în extinderea energiilor regenerabile”, a declarat Marc Dengler, expert în climă și energie la Greenpeace din Austria.

Din 2027, OMV plănuiește să opereze în perimetrul Neptun Deep în largul coastei României împreună cu Romgaz. Oamenii de știință critică faptul că 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră vor fi emise pe parcursul celor 20 de ani de funcționare a proiectului, conform calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM). Sunt atâtea emisii de gaze cu efect de seră câte produce România în patru ani.