Bob Hunter, unul dintre fondatorii Greenpeace, spunea cândva: „Marile schimbări par imposibile la început – și inevitabile la sfârșit.” Suntem în mijlocul unui an extrem de important, cu alegeri europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale, iar politicile pentru mediu nu mai sunt în fruntea preocupărilor oamenilor. Este momentul în care independența organizației noastre devine crucială.

Poate nu știai până acum, dar avem regulă strictă: nu acceptăm donații de la corporații sau guverne! În schimb, suntem susținuți de donații lunare de la oameni ca tine. Probabil te întrebi de ce.

Pentru că nu suntem de vânzare. Faptul că nu acceptăm sprijin financiar din bugetul de stat, fonduri UE, partide politice sau corporații înseamnă că putem să ne facem treaba strategic, păstrându-ne independența. Acest lucru înseamnă că avem libertatea să punem sub semnul întrebării și să acționăm strategic împotriva oricărei decizii a celor la putere care ne pune în pericol sănătatea și mediul în care trăim.

Am început să ne implicăm în România din 2000, iar în 2007 ne-am înființat ca organizație. Timp de peste 17 ani am desfășurat campanii pentru climă, păduri, biodiversitate, agricultură sustenabilă și democrație, apărând mediul și oamenii în fața dezastrelor ecologice. Anul acesta ducem toată această muncă mai departe și vrem să continuăm să facem diferența.

Greenpeace România a acționat concret, de la expunerea poluării masive cu cianuri a Someșului în 2000 până la protejarea pădurilor virgine și taberele pentru activism civic. Am luptat împotriva proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană și am ocupat simbolic curtea Palatului Parlamentului pentru a atrage atenția asupra acestui subiect. În Pungești, am blocat fizic distrugerile de mediu, iar în 2017 am ieșit în stradă pentru a apăra democrația fragilă în fața OUG 13.

Cu sprijinul tău, am expus tăieri ilegale în pădurile României, am pus sub protecție oficială strictă pădurea Mușeteica din munții Făgăraș și am lucrat alături de comunitățile din Valea Jiului pentru un viitor curat. Campaniile noastre acționează pe termen lung, pentru că schimbările de care avem nevoie sunt sistemice.

Anul acesta, avem nevoie să ne continuăm eforturile și să producem schimbarea sistemică alături de tine. Într-un an cu multiple alegeri și o preocupare în scădere pentru problemele de mediu, puterea oamenilor este cea mai importantă. Va fi un moment crucial pentru protejarea vieții și biodiversității din Marea Neagră în fața exploatărilor agresive de gaz.  În plus, ne propunem să obținem protecția a 10% din pădurile din Carpați, în conformitate cu strategia europeană care impune să atingem acest obiectiv până în 2030. Cu toate acestea, în prezent, Carpații beneficiază doar de o protecție strictă în procent de doar 3%. 

Februarie este o lună foarte importantă pentru noi. Este momentul în care ne uităm la transformarea anului într-o oportunitate pentru îmbunătățiri și noi victorii. E esențial să acționăm acum, pentru a asigura că nu pierdem, din populism, o resursă atât de importantă pentru biodiversitate și pentru generațiile viitoare.

Ajută-ne să ne atingem obiectivul de 162 noi donatori lunari până la sfârșitul lunii. Cu doar câteva clicuri suntem pe drumul cel bun de a ne atinge ținta și de a acționa și în acest an complicat pentru natură.

Mulțumim pentru susținerea ta și pentru că împreună putem face diferența în lupta pentru un viitor sustenabil.