Astăzi vreau să-ți povestesc despre rolul pe care îl pot avea comunitățile de energie în viitorul României. Deși entuziasmul pentru comunitățile energetice este lăudabil, este esențial să recunoaștem necesitatea unui cadru de reglementare secundar. O astfel de legislație nu numai că ar proteja drepturile și interesele membrilor comunității, dar ar putea crea și condiții echitabile pentru dezvoltarea acestora.

Însă în pofida discuțiilor intense purtate în 2022 cu ANRE-ul și Ministerul Energiei, cele două autorități care ar trebui să se ocupe de crearea unui cadru de legislație secundară dedicată comunităților de energie, n-am obținut decât promisiuni deșarte.

În aprilie 2022, am organizat o vizită de studiu la Bruxelles pentru a arăta legislatorilor beneficiile comunităților de energie și cum membrii unei comunități de energie din Mortsel (Flandra) au plătit de șase ori mai puțin pentru energie termică și căldură decât ar fi plătit dacă ar fi folosit boilere individuale pe gaz. Din grupul care ne-a însoțit în vizita de studiu au făcut parte și oficiali din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, Ministerul Energiei.

Am continuat apoi prin organizarea unei mese rotunde pe 29 iunie, unde am adus experți internaționali care să le vorbească autorităților despre exemple de bune practici din Uniunea Europeană.

La finalul lunii august, după ce am analizat propunerea României pentru planul REPower (adică planul UE pentru trecerea la energie curată), am transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o scrisoare pentru a semnala acestora lipsa reformelor și investițiilor dedicate comunităților de energie. 

Alexandra Corbu, activistă de mediu, ne explică de ce este nevoie de reglementări secundare

Citește cum crează Greenpeace schimbarea și cum oamenii pot face parte din acțiunile noastre.