Campaniile Greenpeace influențează tratate, convenții, legislație internațională și națională privind protecția mediului. Lucrăm din greu în culise pe subiecte despre climă pentru că dorim să obținem o protecție mai puternică a mediului, lucru care este în beneficiul tuturor. 

La fel am procedat și în cadrul campaniei dedicate comunităților de energie, unde ne dorim crearea unui cadru legislativ care să asigure că comunitățile energetice sunt accesibile tuturor, încurajând incluziunea și democratizând producția de energie. Acest lucru ar preveni monopolurile și ar încuraja participarea diversă, de la persoane fizice, la întreprinderi mici și mijlocii.

Reglementările clare oferă o bază pentru stimulente financiare, încurajând investițiile private și atrăgând finanțare atât din surse interne, cât și internaționale. 

O legislație dedicată ar trebui să confere integrarea fără probleme a comunităților energetice în rețeaua națională. 

Rolul organismelor de reglementare

  • Organismele de reglementare joacă un rol esențial în modelarea traiectoriei sectorului energetic. 
  • Supravegherea reglementărilor garantează că comunitățile energetice funcționează în conformitate cu normele stabilite, promovând transparența și responsabilitatea.
  • Un mediu de reglementare favorabil încurajează inovația în sectorul energetic, deschizând calea pentru progrese în tehnologie și modele de afaceri.
  • Reglementările clare creează încredere între investitori, membrii comunității și alte părți interesate. Această încredere este vitală pentru creșterea susținută a comunităților energetice.

Crearea unui cadru legislativ pentru comunitățile energetice din România nu este doar o necesitate de reglementare, ci o mișcare strategică către un viitor energetic durabil. Pe măsură ce navigăm prin complexitățile tranzițiilor energetice e necesar să lucrăm împreună pentru a valorifica întregul potențial al inițiativelor conduse de comunitate și pentru a propulsa România către un mâine mai verde în care este susținută economia circulară.

Cum te poți implica

În întreaga lume, milioane de oameni joacă un rol uriaș în activitatea Greenpeace. Acest lucru se poate întâmpla prin semnarea petițiilor, voluntariat, participarea la demonstrații, proteste și chiar acțiuni directe. Campaniile noastre oferă oamenilor șansa de a-și canaliza dragostea pentru natură prin intermediul acțiunilor reale.

Schimbarea vine doar atunci când este cerută de o masă critică de oameni. Greenpeace ajută oamenii obișnuiți să realizeze schimbări importante. Campaniile noastre le oferă acestora modalități simple și eficiente de a cere schimbări politicienilor sau corporațiilor care comit daune mediului. De la zecile de mii de mesaje, până la milioanele de semnături din petiții, Greenpeace ajută oameni din întreaga lume să se unească și să ceară schimbarea pe care doresc să o vadă.