Chiar în aceste momente, dreptul tău de a lua atitudine pentru păduri este amenințat într-o varietate amețitoare de feluri, nu doar de către guvernele opresive din jurul lumii, dar și de corporații necinstite care vor să suprime libera exprimare prin intermediul proceselor în instanță costisitoare.

Chiar acum, Greenpeace se confruntă cu un proces uriaș pe care Resolute Forest Products l-a intentat pentru a ne împiedica să ieșim în față pe tema pădurilor.

Asta este o lovitură la adresa esenței identității noastre. Greenpeace a luat naștere pentru a promova tocmai ideea de a fi o voce pentru planetă și pentru oamenii care depind de ea. În 1971, când ne-am înființat și când un prim grup de Greenpeace-eri au navigat spre Amchitka pentru a opri testele nucleare, ei nu au putut să le oprească prin acțiunea lor, dar povestea pe care au spus-o a iscat o mișcare globală împotriva testelor nucleare.

Dreptul la exprimare înseamnă putere. Este cea mai mare forță care poate determina schimbare în lume, instrumentul pe care fiecare dintre noi îl are pentru a construi viitorul pe care îl merităm.

Astăzi, în Statele Unite este la putere un președinte care plănuiește să decimeze EPA (Agenția pentru Protecția Mediului), să cenzureze oamenii de știință, să reducă protecția apei, aerului și climei și să diminueze drepturile omului necesare pentru oamenii de diferite rase și religii. Și cu toate acestea, vocea oamenilor nu a fost nicicând mai puternică.

Jurnaliștii din toată lumea documentează eșecurile etice ale acestei administrații. Presiunea socială a milioane de oameni a determinat compania Uber să își retragă sprijinul față de administrație, iar vocile a milioane de oameni care au protestat în cadrul marșurilor pentru femei sau în aeroporturi împotriva interdicției musulmanilor sunt pe zi ce trece mai puternice. Social media este un megafon pentru oameni, iar poveștile oamenilor obișnuiți se răspândesc în toată lumea, peste noapte, datorită puterii inerente a cuvintelor pe care le folosesc, nu a banilor din spatele lor. Oamenii se exprimă, scriu, distribuie, se organizează și nu se vor opri.

Dar acum, capacitatea Greenpeace de a se exprima și de a lua atitudine este amenințată de multiple procese intentate de Resolute Forest Products – un proces de 7 milioane de dolari intentat în Canada, împotriva Greenpeace Canada și un proces de 300 de milioane de dolari canadieni intentat în Statele unite (împotriva Greenpeace SUA și Greenpeace International).

Cine este Resolute și de ce vor să ne reducă la tăcere?

Resolute este o companie care are exploatări forestiere în pădurea boreală din Canada, iar pădurile pe care le taie sunt transformate într-o varietate de produse, de la șervețele și celuloză până la hârtia din care sunt realizate cărțile, ziarele și revistele pe care le citim. Resolute dă în judecată Greenpeace din cauza unei serii de investigații prin care noi am expus practicile lor nesustenabile. Pădurea boreală are nevoie de habitate sănătoase, intacte, astfel încât animalele sălbatice să prospere, precum caribu de pădure. Pădurea este de asemenea căminul populațiilor de indigeni care depind de resursele sale și care au, de fapt, dreptul de a decide cum ar trebui folosit terenul.

În loc să facă față criticilor din partea Greenpeace, Stand.earth și a altora, Resolute ne spune nouă – și ție – să nu mai vorbim despre asta.

Astfel de procese, precum cel pe care l-au intentat se numesc Strategic Lawsuits Against Public Participation, sau procese SLAPP și sunt un instrument periculos în cutia de instrumente a corporațiilor pe care îl folosesc pentru a-i opri pe oameni. De fapt, de obicei este o metodă destul de eficientă. Sunt proiectate să intimideze și să asigure că corporațiile care pot cheltui mulți bani în instanță pot să îngreuneze foarte mult procesul de exprimare pentru indivizi, oameni de știință și organizații non-profit.

 Un alt aspect neliniștitor despre procesul din SUA este că pretențiile de 300 de milioane de dolari sunt cerute sub legile RICO, adică menite să adreseze crima organizată precum mafia. Argumentul lor central este că o organizație precum Greenpeace care critică practicile unei afaceri nesustenabile este o organizație criminală.

Vezi imaginea pe Twitter

Acest concept este atât de ridicol încât nu ne așteptăm ca Resolute să câștige pe meritul acuzațiilor, dar asta nu înseamnă că amenințarea este minoră. Cel mai rău aspect în ceea ce privește procesele SLAPP este că ele pot să fie fără merit și să aibă oricum un impact major de timp și financiar, cât și un impact de intimidare asupra organizațiilor și indivizilor.

Greenpeace tratează de mult timp cu astfel de „bătăuși”, așa că nu vom înceta să comunicăm despre pădurea boreală și despre de ce este necesar să fie protejată. Și nu vom înceta să le spunem celor de la Resolute de ce trebuie să își schimbe practicile și să țină cont de opiniile oamenilor de știință.

Dar scara lucrurilor este mai mare de-atât.

Imaginează-ți o lume fără Greenpeace, unde astfel de procese au câștig de cauză sau unde organizațiile nu mai iau atitudine, pentru că este prea riscant sau prea costisitor.

Acum imaginează-ți o lume în care nu există ACLU care apără drepturile imigranților, Amnesty International care apără drepturile omului la nivel mondial, sau Color of Change care ia atitudine față de corporațiile care fac discriminări de rasă. Imaginează-ți că Human Rights Campaign nu își mai poate permite să lupte pentru egalitatea căsătoriilor. Imaginează-ți că nu mai există deloc advocacy, că grupurile care apără veteranii, copiii, oamenii cu dizabilități, bolnavii și săracii nu își mai pot desfășura activitatea din cauză că a devenit prea costisitor să ia atitudine public. Chiar și mai vulnerabili sunt activiștii grassroots care lucrează în comunitățile lor fără sprijinul unei organizații – ei sunt adesea ținta unor astfel de procese.

Acum imaginează-ți că ziarele se închid pentru că nu pot face față proceselor în instanță care acuză defăimarea, din partea unor oameni ca Trump, iar costurile legale și consecințele au ajuns atât de mari încât nu ne mai putem permite să ne exprimăm opiniile.

Poate că sună dramatic, dar dacă va exista un precedent în care legile RICO pot fi folosite astfel, se deschide ușa pentru și mai multe scenarii asemănătoare. La început se întâmplă pe tăcute, iar când ajungem să vedem cât de puternice au devenit corporațiile, este deja prea târziu.

Deja am văzut două procese exact la fel ca acesta unde alții încep să folosească aceste acuzații RICO în același fel: unul este intentat în Texas împotriva mai multor grupuri de mediu, inclusiv Greenpeace, de către un negator al schimbărilor climatice, iar altul în New York, împotriva companiilor media, țintind susținerea materialelor despre schimbările climatice și știri despre alegerile electorale.

Trebuie să punem piciorul în prag până nu se înrăutățește situația. Resolute încearcă să mușamalizeze ce face pădurii boreale. Dar eu știu că nu vei lăsa să se întâmple asta. Te rog să distribui această poveste. Exprimă-te alături de noi. Spune-i lui Resolute că nu vom fi reduși la tăcere.

Articol de Molly Dorozenski

Molly Dorozenski este director de comunicare la Greenpeace US, unde a lucrat timp de opt ani în comunicare creativă și strategică. A planificat și executat ample campanii de comunicare, inclusiv campanii pe tema Arcticii, deversărilor de petrol din Golful Mexic, cât și o varietate de campanii orientate spre companii care au ajutat ca acestea să treacă la practici mai sustenabile. În 2015 ea a primit un premiu Effie pentru munca alături de Agenția VIA, care a împins companiile de tehnologie să își ia angajamentul de a folosi mai multă energie regenerabilă.