În timpul sezonului aglomerat al sărbătorilor ne este ușor să trecem cu vederea costul de mediu al obiceiurilor noastre, însă avem soluții.

România încă se lovește puternic de problema deșeurilor pentru că suntem permanent înconjurați de ele. Ultimele rapoarte spun că România reciclează în jur de 11,3% din deșeurile din gospodării, aici intrând toate tipurile de deșeuri reciclabile, așa că nu e de mirare că din ce în ce mai mulți conștientizăm această problemă și vrem să fim parte din soluție. 

În lumina acestor lucruri, sezonul festiv ne oferă o oportunitate unică: să ne reimaginăm sărbătorile printr-o lentilă sustenabilă. Haideți să ne uităm la acest sezon ca la un moment în care putem să fim mai conștienți, integrând sustenabilitatea în tradițiile noastre de sărbători. 

Iată șapte moduri de a oferi cadouri prietenoase cu noi și cu planeta.

 Alimente și băuturi produse local și responsabil

Cadourile care conțin produse alimentare și băuturi sustenabile sunt o modalitate excelentă de a arăta că îți pasă atât de destinatar, cât și de mediu. Oferind un coș plin cu produse organice și de proveniență locală, proaspete și responsabile față de comunitățile locale, susținem printr-un singur gest mai multe principii ale sustenabilității: amprenta de carbon a transportului va fi mai mică deoarece darurile nu vor călători mii de kilometri, produsele vor fi mai proaspete, iar comunitatea locală care le-a produs va fi susținută și practicile lor agricole sustenabile vor fi răsplătite.

Daruri care sprijină un stil de viață sustenabil

Cadourile eco pentru casă nu sunt doar practice, ci încurajează și un mod de viață mai durabil. Pungile de cumpărături și gențile reutilizabile sunt perfecte ajută la reducerea deșeurilor de plastic și promovează sustenabilitatea cu fiecare utilizare. Pentru cei care iubesc o casă curată și ecologică, produsele de curățenie naturale și organice sunt o alegere atentă, fără chimicale dure și blânde cu planeta noastră. Un magazin perfect pentru achiziționarea lor este Magazinul Zero Waste din București. Iar pentru cei care adoră să-și producă singuri aceste produse, cartea Familia Zero Deșeuri oferă o mulțime de rețete și sfaturi despre un stil de viață aproape zero deșeuri. 

Împachetare creativă

În locul hârtiei de împachetat, ia în considerare utilizarea materialelor reutilizabile, cum ar fi țesăturile sau eșarfele, care pot fi refolosite și sunt mici cadouri bonus în sine. Pungile și cutiile de hârtie au, de asemenea, un farmec aparte și pot fi decorate cu o notă personală (gândește-te la desene naive sau pictură). Putem fi creativi făcând propriile etichete de cadou folosind hârtie reciclată sau materiale naturale, precum frunzele. Această abordare nu este doar creativă, ci și reduce semnificativ deșeurile asociate de obicei cu oferirea cadourilor. În plus, ia în considerare posibilitatea de a fi un cumpărător etic prin reducerea cumpărăturilor online de pe platforme cunoscute pentru dependența lor de ambalajele din plastic de unică folosință. Evitând astfel de platforme, reducem în mod activ cererea de plastic și materiale de împachetare inutile.

MAKE SMTHNG Week Event in Bangkok. © Wason Wanichakorn / Greenpeace

Dăruiește experiențe și apropiere

Ia în considerare faptul că poți oferi bilete la ateliere, cursuri și experiențe de care cei apropiați sunt interesați. Aceste experiențe nu numai că le oferă celor dragi noi abilități sau cunoștințe, dar și susțin activitățile culturale, sportive sau educaționale. Pentru pasionații de aventură, nimic nu se compară cu surpriza unei experiențe în aer liber, cum ar fi o drumeție sau o excursie la camping. Aceste aventuri în natură ne oferă o pauză de la viața cotidiană haotică a orașului și ne permit să ne conectăm atât cu cei drag, cât și cu natura.

O bucată de natură 

Plantele oferă beneficii care se extind dincolo de simpla estetică: contribuie în mod semnificativ la crearea unui mediu de viață mai sănătos. Plantele care purifică aerul, de exemplu, nu sunt doar frumoase; ele curăță activ aerul, reducând poluanții și îmbunătățind calitatea aerului. Plantele pot transforma spațiile de locuit, adăugând un plus de verdeață care îmbunătățește ambianța generală. 

Găzduiește un eveniment 

Imaginează-ți un eveniment în cadrul căruia prietenii, familia sau colegii se întâlnesc pentru a face schimb de cadouri prietenoase cu mediul înconjurător și a schimba idei și practici pentru sărbători. Ai o tehnică specială prin care transformi cojile de portocale în lumânări, aici e locul să o împărtășești! Ai de mult ideea de a face un schimb de haine? Acum e momentul să o pui în aplicare. Te-ai trezit cu daruri pe care nu le-ai folosit, nu te reprezintă, dar nici nu vrei să le arunci? Dă-le o nouă viață printr-un astfel de eveniment. 

Donează către cauzele importante pentru tine și pentru cei dragi

Poți dona unei organizații în numele persoanelor dragi. Acest tip de cadou arată că respecți preocuparea lor pentru cauza respectivă și nici nu produce deșeuri. O altă variantă ar fi să donezi timp și să participi la activități de voluntariat. Mai ales, în perioada sărbătorilor se fac colecte, pachete cadou pentru copiii din medii vulnerabile, acțiuni de gătit la comun, vizite la adăposturile de animale, ș.a.. Poți să te implici direct și să oferi timp pentru astfel de proiecte sau să faci o donație.

În încheierea acestui (mic) ghid de cadouri, pe măsură ce îmbrățișăm spiritul de a dărui în timpul sărbătorilor este esențial să ne amintim de impactul pe care alegerile noastre îl au asupra mediului. Cadourile sustenabile nu sunt doar un trend trecător, ci un mod semnificativ de a contribui la un mediu și o viață armonioase. Haide să facem din acest sezon de sărbători un moment pentru alegeri conștiente, în care fiecare cadou pe care îl oferim să se întoarcă înapoi către Pământ.