Munca de pionierat implică pasiune și dedicare. Cum în România lipsește o legislație dedicată comunităților de energie, căutăm mereu exemple, chiar și din UE, de la care putem descoperi cum putem modela peisajului autohton al energiei regenerabile. 

Un astfel de model este Dirk Vansintjan, care nu este numai un vizionar, ci unul dintre inițiatorii primelor proiecte de energie regenerabilă din Europa. 

În 1991, Dirk Vansintjan cofonda cooperativa de energie regenerabilă Ecopower în Belgia. Astăzi, Ecopower este cea mai mare cooperativă energetică din Flandra, Belgia, cu aproape 60.000 de membri. Ecopower operează 24 de turbine eoliene, 3 hidrocentrale și 300 de centrale fotovoltaice. Cooperativa este atât producător de energie, cât și furnizor. 

Dirk este, de asemenea, președintele și co-fondator al RESCoop.eu, federația europeană a cooperativelor de energie regenerabilă, fondată în 2013.

Explorăm împreună cu acesta parcursul său, provocările cu care s-a confruntat și succesele pe care le-a obținut în căutarea unei vieți ecologice și durabile. Munca lui Dirk Vansintjan nu se referă doar la energie regenerabilă, ci la promovarea unui sentiment de solidaritate și de responsabilitate comună în fața uneia dintre cele mai presante provocări globale ale vremurilor noastre.

Dirk Vansintjan, președinte REScoop. Sursa foto: REScoop.eu

De ce o economie rezistentă are la bază comunități locale puternice?

Dirk: O economie rezistentă nu se prăbușește atunci când se confruntă cu factori externi, cum ar fi penuria și/sau prețurile ridicate ale combustibililor fosili, problemele de transport ale furajelor, alimentelor și bunurilor de consum din întreaga lume, schimbările climatice și consecințele acestora, cum ar fi inundațiile, curenții de aer etc. Când se ivesc aceste probleme, solidaritatea și cooperarea dintre oameni este crucială, dincolo de propria gospodărie și familie. 

Dar, în loc să așteptăm ca o criză să ne copleșească și să ne oblige să creem noi structuri de cooperare la toate nivelurile societății și economiei, trebuie să începem încă de pe acum să lucrăm sau să consolidăm elementele de bază ale unei societăți și economie rezistente. 

Componentele care consolidează comunitățile locale puternice sunt:

  • Fermierii și vecinii lor din sate și orașe învecinate care se concentrează pe producția locală de alimente (și furaje) pentru o dietă în principal vegetariană. Făcând acest lucru reducem transportul (pe bază de combustibili fosili importați) pentru importul de soia, de ex. pentru hrănirea vitelor și exportul cărnii pe alte continente. Cetățeni (eventual împreună cu IMM-urile locale și autoritățile lor municipale locale) care cooperează în comunitățile de energie regenerabilă pentru:
  • Producerea, distribuția și vânzarea de energie electrică verde
  • Producerea, distribuția și vânzarea de încălzire și răcire
  • Creșterea eficienței energetice (izolarea clădirilor)
  • Partajarea vehiculelor electrice (transport/mobilitate)

Ce te-a învățat munca ta de pionierat în comunitățile energetice?

Dirk: Exemplele de bune practici conving oamenii. Acest lucru a durat mult timp, timp pe care nu îl avem acum, dar comunicarea este mai ușoară acum decât în ​​1991.

Echipa REScoop. sursa: FB REScoop.eu

De ce sunt comunitățile energetice atât de importante pentru asigurarea unui viitor durabil și rezistent?

Dirk: Energia conduce economia, toată lumea are nevoie de energie acasă. Energia este cheia unui viitor durabil și rezistent. Dar numai dacă producția de energie regenerabilă este deținută în principal de către oamenii și comunitățile locale. Tranziția energetică va reuși doar atunci când majoritatea cetățenilor o susțin și își asumă responsabilitatea: atunci se va petrece democrația energetică.

REScoop oferă o gamă largă de soluții sprijin cooperativelor energetice. De ce solidaritatea, schimbul internațional și cooperarea sunt atât de importante în schimbarea sistemului energetic?

Dirk: Solidaritatea, schimbul internațional și cooperarea între miile de inițiative din Europa (și restul lumii) scot la suprafață o varietate enormă de activități pe care le întreprind oamenii. Acest lucru inspiră mai departe alți cetățeni, inclusiv din țările în care până acum nu s-a întâmplat nimic sau prea puțin. O privire de ansamblu asupra mișcării cooperativelor de energie, ne permite, de asemenea, să le arătăm politicienilor și administratorilor cum le pot permite cetățenilor lor să replice modele din alte părți.

Ecopower a luat ființă de la două micro hidrocentrale, precum ea din imagine din Rotselaar. Fotografie de Dirk Vansintjan

În 1991 ai co-fondat Ecopower, care au fost cele mai mari obstacole ale tale de-a lungul anilor și cum le-ai depășit tu și oamenii implicați?

Dirk: Pe atunci nu exista legislație sau decizii ministeriale în Belgia cu privire la alimentarea cu energie electrică regenerabilă în rețea și tarife pentru acest lucru. Nu existau scheme de sprijin pentru producția sau achiziționarea de tehnici de producere a energiei regenerabile (PV, boiler solar, turbine eoliene, micro-hidrohidrocentrale).

Am depășit acest stadiu prin înființarea a două organizații de lobby, una în Flandra (ODE-Vlaanderen) și una în partea franceză a Belgiei (APERE, numită acum Energie Commune) și lobby pentru toate partidele politice și diferitele niveluri de guvernare.

Dar și prin traducerea legii germane de feed-in în olandeză și franceză și permițând celor două partide verzi (Agalev și Ecolo) să o introducă în Senatul belgian. Acest lucru a făcut ca privații care dețineau monopol să cumpere de la noi energia verde pe care urma să o injectăm în rețeaua de distribuție.

Care ar fi sfatul dumneavoastră pentru cetățenii care doresc să întemeieze o comunitate energetică într-o țară precum România, care încă mai are nevoie de legislație secundară privind comunitățile energetice?

  • Fii încăpăţânat
  • Încearcă să instezi rapid o mică instalație, probabil PV, pe o școală, pe o clădire a unei cooperative, a unei biserici, astfel încât să poți arăta celor din jur că funcționează și să sărbătoriți acest mic prim succes.
  • Povestește-le apropiaților, vecinilor ce se întâmplă în restul Europei